rechtbank, rechter, uitspraak

Celstraf en werkstraffen geëist tegen frauderende rijschoolhouders

Tegen de 24-jarige Erol C. van Verkeersschool Eros heeft het Openbaar Ministerie woensdag 24 maanden gevangenisstraf geëist voor fraude met examens bij het CBR en IBKI. Ook wordt de man verdacht van wapenbezit en het witwassen van 95.000 euro. De 25-jarige vrouw Kübra C. en de 22-jarige man Mert C. hoorden werkstraffen van 240 uur tegen zich eisen. Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat zij door hun handelen de verkeersveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Kübra C. en Mert C. worden als mede-eigenaren van de rijschool verdacht van het meewerken aan de fraude. “De verdachten moeten zich bewust zijn geweest dat ze een grote onveiligheid op de weg hebben gecreëerd. Ze hebben kennelijk uit puur geldelijk gewin alle risico’s voor de verkeersveiligheid voor lief genomen”, aldus de officier van justitie.

Betrapt bij CBR

De zaak kwam aan het licht nadat een vrouw in 2013 werd betrapt tijdens een theorie-examen van het CBR. Ze droeg een spybril, een bril met een verstopte camera, waarmee ze opnames van de examenvragen maakte. De vrouw verklaarde de bril van haar instructeur te hebben gekregen van de rijschool waar ze een cursus volgde.

De rijschool belooft de leerlingen op de website een slagingspercentage van 100 procent bij het theorie-examen: ‘Alle cursisten haalden binnen één dag hun theorie’. Ook hadden ze ‘de allernieuwste CBR-vragen’. Cursisten leerden op de ochtend van een theorie-examen de gestolen vragen en bijbehorende antwoorden uit het hoofd en werden vervolgens naar het CBR gebracht waar zij hun examens maakten.

Gestolen examens op computer

Na onderzoek heeft de politie in september 2014 het stel Erol C. en Kübra C aangehouden. Bij een doorzoeking van de rijschool nam de politie onder meer een spybril in beslag en een computer met daarop gestolen examens van het CBR en IBKI, de instantie die examens afneemt voor de bevoegdheid tot rijinstructeur. In de woning van het stel vond de politie een vuurwapen met 10 patronen in een kledingkast en een envelop met tienduizend euro die achter een radiator was geplakt.

Telefoon getapt

De twee verdachten hebben drie dagen vast gezeten. Vervolgens werd de telefoon van Erol C. getapt. Op de opnames werd duidelijk dat hij bezig was met het wegsluizen van geld naar een geheime bankrekening in Libanon. De 24-jarige ronselde ‘geldezels’ die elk met 9.500 euro naar Libanon zouden moeten afreizen. Negen personen werden op Schiphol aangehouden met 9.500 euro bij zich. De verdachte is in Parijs aangehouden, vlak voordat hij naar Beiroet wilde vliegen. In totaal is 95.000 euro in beslag genomen.

Lees ook:

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Celstraf en werkstraffen geëist tegen frauderende rijschoolhouders | RijschoolPro
rechtbank, rechter, uitspraak

Celstraf en werkstraffen geëist tegen frauderende rijschoolhouders

Tegen de 24-jarige Erol C. van Verkeersschool Eros heeft het Openbaar Ministerie woensdag 24 maanden gevangenisstraf geëist voor fraude met examens bij het CBR en IBKI. Ook wordt de man verdacht van wapenbezit en het witwassen van 95.000 euro. De 25-jarige vrouw Kübra C. en de 22-jarige man Mert C. hoorden werkstraffen van 240 uur tegen zich eisen. Het OM rekent het de verdachten zwaar aan dat zij door hun handelen de verkeersveiligheid in gevaar hebben gebracht.

Kübra C. en Mert C. worden als mede-eigenaren van de rijschool verdacht van het meewerken aan de fraude. “De verdachten moeten zich bewust zijn geweest dat ze een grote onveiligheid op de weg hebben gecreëerd. Ze hebben kennelijk uit puur geldelijk gewin alle risico’s voor de verkeersveiligheid voor lief genomen”, aldus de officier van justitie.

Betrapt bij CBR

De zaak kwam aan het licht nadat een vrouw in 2013 werd betrapt tijdens een theorie-examen van het CBR. Ze droeg een spybril, een bril met een verstopte camera, waarmee ze opnames van de examenvragen maakte. De vrouw verklaarde de bril van haar instructeur te hebben gekregen van de rijschool waar ze een cursus volgde.

De rijschool belooft de leerlingen op de website een slagingspercentage van 100 procent bij het theorie-examen: ‘Alle cursisten haalden binnen één dag hun theorie’. Ook hadden ze ‘de allernieuwste CBR-vragen’. Cursisten leerden op de ochtend van een theorie-examen de gestolen vragen en bijbehorende antwoorden uit het hoofd en werden vervolgens naar het CBR gebracht waar zij hun examens maakten.

Gestolen examens op computer

Na onderzoek heeft de politie in september 2014 het stel Erol C. en Kübra C aangehouden. Bij een doorzoeking van de rijschool nam de politie onder meer een spybril in beslag en een computer met daarop gestolen examens van het CBR en IBKI, de instantie die examens afneemt voor de bevoegdheid tot rijinstructeur. In de woning van het stel vond de politie een vuurwapen met 10 patronen in een kledingkast en een envelop met tienduizend euro die achter een radiator was geplakt.

Telefoon getapt

De twee verdachten hebben drie dagen vast gezeten. Vervolgens werd de telefoon van Erol C. getapt. Op de opnames werd duidelijk dat hij bezig was met het wegsluizen van geld naar een geheime bankrekening in Libanon. De 24-jarige ronselde ‘geldezels’ die elk met 9.500 euro naar Libanon zouden moeten afreizen. Negen personen werden op Schiphol aangehouden met 9.500 euro bij zich. De verdachte is in Parijs aangehouden, vlak voordat hij naar Beiroet wilde vliegen. In totaal is 95.000 euro in beslag genomen.

Lees ook:

Wil je ook de nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.