minister Henk Kamp, Sociale Zaken

Minister Kamp maakt franchisecode verplicht

minister Henk Kamp, Sociale Zaken

Minister Kamp van Economische Zaken heeft woensdag een wetsvoorstel gepresenteerd waarmee de Nederlandse Franchise Code (NFC) wettelijk wordt verankerd. Hiermee worden de afspraken verplicht voor zowel de franchisegevers als de franchisenemers. De NFC moet ervoor zorgen dat de verhouding tussen deze twee partijen evenwichtiger wordt. Franchiseorganisaties hebben volgens Kamp de mogelijkheid laten liggen om de gedragscode vrijwillig toe te passen.

In Nederland bestaan meer dan 30.000 franchisevestigingen die samen goed zijn voor een omzet van 30 miljard euro. Het gaat om circa 750 franchiseformules. Ook in de rijschoolbranche wordt veelvuldig gewerkt met deze formule, zoals bij NXXT en de ANWB Rijopleiding.

Onenigheid over naleving afspraken

De Nederlandse Franchise Code beschrijft hoe partijen zich dienen te gedragen bij het aangaan, uitvoeren en ontbinden van een franchiseovereenkomst. Door de wettelijke verankering van de NFC moeten alle partijen de code toepassen. Daarnaast kan bij een onrechtvaardige afwijking een contract worden vernietigd. Ook de rechter moet zich bij de beoordeling van geschillen op de NFC baseren. Het blijft overigens mogelijk voor de franchisegever en franchisenemer om in het contract af te wijken van de code, mits duidelijk gemotiveerd.

“De samenwerking tussen franchisenemers en franchisegevers verloopt vaak goed”, aldus minister Kamp. “Toch zijn partijen het in de praktijk te vaak oneens over de naleving van gemaakte afspraken. Ook blijkt dat de sector er niet in slaagt om de code op vrijwillige basis toe te passen. Door de Nederlandse Franchise Code wettelijk te verankeren, is het gebruik ervan niet meer afhankelijk van deze vrijwillige medewerking. Dat leidt tot duidelijkere spelregels, minder conflicten en uiteindelijk tot meer omzet voor de hele branche.”

Kritiek op franchisecode

Nadat de code werd gepresenteerd, kwam er veel kritiek. Volgens de Nederlandse Franchise Vereniging gaat de code veel te ver. Drie wetenschappers verbonden aan de faculteit Economie en Bedrijfskunde bij de Rijksuniversiteit Groningen schreven onlangs dat de code terug moet naar de tekentafel. “De code is veel te uitgebreid, er staan onderwerpen in die niet in een code maar in het franchisecontract thuis horen, definities zijn niet helder, belangrijke verplichtingen ontbreken, er wordt een vergaande ‘zorgplicht’ van de franchisegever ingevoerd en een geschillenregeling ontbreekt.”

De code is volgens hen bedoeld om machtsmisbruik van franchisegevers richting franchisenemers tegen te gaan. “De media hebben de laatste jaren bericht over verschillende conflicten; er zijn echter geen aanwijzingen voor machtsmisbruik in deze zaken of in de sector in het algemeen. Het is helder dat er individuele schrijnende zaken zijn die wel degelijk moeten worden aangepakt, maar machtsmisbruik is ons inziens echter geen structureel probleem.”

De code is vanaf woensdag in internet-consultatie voor een periode van zes weken.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

1 reactie op “Minister Kamp maakt franchisecode verplicht”

gerrit|12.04.17|10:57

Dus de overheid schuift hier zo maar weer even de mening van drie deskundigen van tafel
je zou hopen dat ze zo vlot zouden zijn met de nieuwe WRM of het terugvinden van bonnetjes

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.