Tweede Kamer, parlement

Aanbieden petitie Rijscholen in Verzet aan Tweede Kamer verplaatst

De overhandiging van de petitie van Rijscholen in Verzet aan de Tweede Kamer is verplaatst van 23 mei naar 13 juni. De rijschoolhouders willen de petitie overhandigen aan de leden van de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, een dag voordat het algemeen overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid plaatsvindt. In dit overleg wordt mogelijk de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM) besproken. 

Het algemeen overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid zou aanvankelijk plaatsvinden op 24 mei maar is inmiddels verplaatst naar 14 juni. Of de WRM dan ook daadwerkelijk wordt behandeld, is nog de vraag. Het onderwerp staat nog niet vermeld op de agenda van dit overleg.

Met de online petitie hoopt de actiegroep de sanctie op de IBKI-praktijkbegeleiding eraf te krijgen. Rijinstructeurs zouden dan niet meer hun WRM-bevoegdheid verliezen wanneer ze het vijfjaarlijkse examen niet succesvol afleggen. Inmiddels zijn ruim 2.500 handtekeningen verzameld. Daarnaast wordt ook een verzameling van klachten over de praktijkbegeleiding aangeboden aan de commissieleden.

‘Geduld raakt op’

Het wijzigen van de WRM speelt sinds 2015. Aanvankelijk had minister Schultz van Haegen aangegeven dat de gewijzigde WRM medio 2016 in werking kon treden, maar dit bleek toch meer tijd te kosten. Vervolgens werd de streefdatum 1 januari 2017, maar ook deze datum is inmiddels weer met een jaar opgeschoven naar 1 januari 2018.

“Wij wachten al zo lang, die drie weken kunnen er ook nog wel bij”, zegt rijschoolhouder Bert de Weerd namens Rijscholen in Verzet. “Ik moet daar wel bij zeggen dat de behandeling van de WRM al zo vaak is uitgesteld dat ik merk dan het geduld opraakt. Met andere woorden: nog een keer uitstellen zal wellicht niet in goede aarde vallen.”

Alternatief

Ondertussen werken de leden van Rijscholen in Verzet aan een eigen plan waarmee de kwaliteit binnen de rijschoolbranche moet worden bewaakt. “We vinden dat de sanctie eraf moet, maar hoe willen we er dan voor zorgen dat de rotte appels uit de branche worden geweerd?”, liet De Weerd eerder weten. “Zie het als een overkoepelend voorstel, mede opgesteld door rijinstructeurs die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten.”

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Aanbieden petitie Rijscholen in Verzet aan Tweede Kamer verplaatst”

Youran van Ark|20.04.17|13:39

“zal niet in goede aarde vallen” Ja? En dan? Politici en lobbyisten hebben toch poep aan de burger. Dit is een miljoenen business, denk je echt dat ze zich hier wat van aantrekken. Ik hoop het, maar ik denk het niet.

gerrit|21.04.17|00:40

Ik hoor dat al aardig wat instructeurs het ministerie I&M
om een jaar automatische verlenging hebben gevraagd van hun lesbevoegdheid
als compensatie voor het steeds weer uitstellen van de behandeling,
en de schade die rijscholen en leerlingen door dat uitstellen ondervinden.

Rianne van Huizen|15.05.17|00:40

Natuurlijk is het meer dan terecht om in verzet te komen tegen die kwelgeesten, waardoor je genadeloos wordt afgestraft, die zelf een riant inkomen hebben. Terwijl de rijschool wereld zelf verziekt door die overheid (UWV) en dan vooral in de grote steden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Aanbieden petitie Rijscholen in Verzet aan Tweede Kamer verplaatst | RijschoolPro
Tweede Kamer, parlement

Aanbieden petitie Rijscholen in Verzet aan Tweede Kamer verplaatst

De overhandiging van de petitie van Rijscholen in Verzet aan de Tweede Kamer is verplaatst van 23 mei naar 13 juni. De rijschoolhouders willen de petitie overhandigen aan de leden van de Kamercommissie Infrastructuur en Milieu, een dag voordat het algemeen overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid plaatsvindt. In dit overleg wordt mogelijk de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM) besproken. 

Het algemeen overleg over wegverkeer en verkeersveiligheid zou aanvankelijk plaatsvinden op 24 mei maar is inmiddels verplaatst naar 14 juni. Of de WRM dan ook daadwerkelijk wordt behandeld, is nog de vraag. Het onderwerp staat nog niet vermeld op de agenda van dit overleg.

Met de online petitie hoopt de actiegroep de sanctie op de IBKI-praktijkbegeleiding eraf te krijgen. Rijinstructeurs zouden dan niet meer hun WRM-bevoegdheid verliezen wanneer ze het vijfjaarlijkse examen niet succesvol afleggen. Inmiddels zijn ruim 2.500 handtekeningen verzameld. Daarnaast wordt ook een verzameling van klachten over de praktijkbegeleiding aangeboden aan de commissieleden.

‘Geduld raakt op’

Het wijzigen van de WRM speelt sinds 2015. Aanvankelijk had minister Schultz van Haegen aangegeven dat de gewijzigde WRM medio 2016 in werking kon treden, maar dit bleek toch meer tijd te kosten. Vervolgens werd de streefdatum 1 januari 2017, maar ook deze datum is inmiddels weer met een jaar opgeschoven naar 1 januari 2018.

“Wij wachten al zo lang, die drie weken kunnen er ook nog wel bij”, zegt rijschoolhouder Bert de Weerd namens Rijscholen in Verzet. “Ik moet daar wel bij zeggen dat de behandeling van de WRM al zo vaak is uitgesteld dat ik merk dan het geduld opraakt. Met andere woorden: nog een keer uitstellen zal wellicht niet in goede aarde vallen.”

Alternatief

Ondertussen werken de leden van Rijscholen in Verzet aan een eigen plan waarmee de kwaliteit binnen de rijschoolbranche moet worden bewaakt. “We vinden dat de sanctie eraf moet, maar hoe willen we er dan voor zorgen dat de rotte appels uit de branche worden geweerd?”, liet De Weerd eerder weten. “Zie het als een overkoepelend voorstel, mede opgesteld door rijinstructeurs die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten.”

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Aanbieden petitie Rijscholen in Verzet aan Tweede Kamer verplaatst”

Youran van Ark|20.04.17|13:39

“zal niet in goede aarde vallen” Ja? En dan? Politici en lobbyisten hebben toch poep aan de burger. Dit is een miljoenen business, denk je echt dat ze zich hier wat van aantrekken. Ik hoop het, maar ik denk het niet.

gerrit|21.04.17|00:40

Ik hoor dat al aardig wat instructeurs het ministerie I&M
om een jaar automatische verlenging hebben gevraagd van hun lesbevoegdheid
als compensatie voor het steeds weer uitstellen van de behandeling,
en de schade die rijscholen en leerlingen door dat uitstellen ondervinden.

Rianne van Huizen|15.05.17|00:40

Natuurlijk is het meer dan terecht om in verzet te komen tegen die kwelgeesten, waardoor je genadeloos wordt afgestraft, die zelf een riant inkomen hebben. Terwijl de rijschool wereld zelf verziekt door die overheid (UWV) en dan vooral in de grote steden.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.