Lesauto, Utrecht

Rijscholen in Verzet op 23 mei naar Tweede Kamer

De actiegroep Rijscholen in Verzet overhandigt op 23 mei haar petitie tegen praktijkbegeleiding aan de Tweede Kamer. Het aanbieden van de petitie staat op de agenda van de vaste commissie Infrastructuur en Milieu. De actiegroep denkt nog na over hoe die dag er precies uit komt te zien. “Het wordt in ieder geval een beschaafde actie, op zo’n manier dat we geen overlast veroorzaken voor mensen die hier niks mee te maken hebben”, aldus Bert de Weerd, rijschoolhouder en een van de krachten achter Rijscholen in Verzet.

Het aanbieden van de petitie is een moment waar de betrokken rijinstructeurs al sinds oktober naar toe werken. Hoewel de onvrede over de praktijkbegeleiding al jaren speelt, werd eind vorig jaar nieuwe stappen gezet om de sanctie van de IBKI-praktijkbegeleiding eraf te krijgen.

Landelijke aandacht

Eerst werd een Facebookpagina aangemaakt, vervolgens werd een petitie opgesteld, met als begeleidende tekst: ‘Iedere vijf jaar moet een rijinstructeur opnieuw ‘examen’ doen. Dit examen noemt men praktijkbegeleiding. Halen wij dit examen niet, dan zijn wij alles kwijt. Het gaat om onze baan als rijinstructeur of onze rijschool!’. Inmiddels zijn ruim 2200 handtekeningen binnen.

Sinds deze week hebben ook andere media de boodschap van Rijscholen in Verzet opgepikt. Daar is de actiegroep uiteraard blij mee. “In de politiek wordt helaas pas iets ondernomen, wanneer er iets over in de krant heeft gestaan”, zegt rijschoolhouder Bert de Weerd, een van de krachten achter de actiegroep. Hij hoopt dat de uitgebreide aandacht straks ook terug te zien is in het aantal handtekeningen. “Het bereiken van rijinstructeurs is niet gemakkelijk. De meesten zijn overdag gewoon druk met lesgeven, zij zitten niet de hele dag bovenop het nieuws.”

Plan opstellen

“Daarnaast zijn we bezig met de vraag: hoe dan?”, vervolgt De Weerd. “We vinden dat de sanctie eraf moet, maar hoe willen we er dan voor zorgen dat de rotte appels uit de branche worden geweerd? Hiervoor zijn we een plan aan het opstellen.” Dit plan moet niet worden gezien als een startdocument, dat de brancheverenigingen FAM, VRB en BOVAG hebben opgesteld als input voor de Tweede Kamer. “Zie het als een overkoepelend voorstel, mede opgesteld door rijinstructeurs die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten.”

Eerdere actie

Het is niet de eerste keer dat de rijinstructeurs naar de Tweede Kamer trekken om veranderingen in de praktijkbegeleiding voor elkaar te krijgen. In 2014 bood rijschoolhouder Bert de Weerd de petitie ‘Stop de sanctie op het WRM-protocol’ aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu aan. In drie jaar tijd werden zo’n duizend handtekeningen verzameld.

Minister Melanie Schultz van Haegen legde deze echter naast zich neer. “Mijns inziens is de verplichte bijscholing met een mogelijk verlies van de bevoegdheid het beste instrument om de kwaliteit van de rijinstructeur te borgen”, was haar verklaring destijds.

Lees ook:

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Rijscholen in Verzet op 23 mei naar Tweede Kamer”

Peter Hanemaaijer|06.04.17|12:32

Goed nieuws. Brancheverenigingen Fam en VRB kom op nu. Doe mee! Samen staan we sterk!! Met elkaar kunnen we een eind maken aan deze onzinnige regeling.

gerrit|13.04.17|07:34

Vergeet het maar, het algemeen overleg is inmiddels al WEER uitgesteld tot ergens in juni

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen in Verzet op 23 mei naar Tweede Kamer | RijschoolPro
Lesauto, Utrecht

Rijscholen in Verzet op 23 mei naar Tweede Kamer

De actiegroep Rijscholen in Verzet overhandigt op 23 mei haar petitie tegen praktijkbegeleiding aan de Tweede Kamer. Het aanbieden van de petitie staat op de agenda van de vaste commissie Infrastructuur en Milieu. De actiegroep denkt nog na over hoe die dag er precies uit komt te zien. “Het wordt in ieder geval een beschaafde actie, op zo’n manier dat we geen overlast veroorzaken voor mensen die hier niks mee te maken hebben”, aldus Bert de Weerd, rijschoolhouder en een van de krachten achter Rijscholen in Verzet.

Het aanbieden van de petitie is een moment waar de betrokken rijinstructeurs al sinds oktober naar toe werken. Hoewel de onvrede over de praktijkbegeleiding al jaren speelt, werd eind vorig jaar nieuwe stappen gezet om de sanctie van de IBKI-praktijkbegeleiding eraf te krijgen.

Landelijke aandacht

Eerst werd een Facebookpagina aangemaakt, vervolgens werd een petitie opgesteld, met als begeleidende tekst: ‘Iedere vijf jaar moet een rijinstructeur opnieuw ‘examen’ doen. Dit examen noemt men praktijkbegeleiding. Halen wij dit examen niet, dan zijn wij alles kwijt. Het gaat om onze baan als rijinstructeur of onze rijschool!’. Inmiddels zijn ruim 2200 handtekeningen binnen.

Sinds deze week hebben ook andere media de boodschap van Rijscholen in Verzet opgepikt. Daar is de actiegroep uiteraard blij mee. “In de politiek wordt helaas pas iets ondernomen, wanneer er iets over in de krant heeft gestaan”, zegt rijschoolhouder Bert de Weerd, een van de krachten achter de actiegroep. Hij hoopt dat de uitgebreide aandacht straks ook terug te zien is in het aantal handtekeningen. “Het bereiken van rijinstructeurs is niet gemakkelijk. De meesten zijn overdag gewoon druk met lesgeven, zij zitten niet de hele dag bovenop het nieuws.”

Plan opstellen

“Daarnaast zijn we bezig met de vraag: hoe dan?”, vervolgt De Weerd. “We vinden dat de sanctie eraf moet, maar hoe willen we er dan voor zorgen dat de rotte appels uit de branche worden geweerd? Hiervoor zijn we een plan aan het opstellen.” Dit plan moet niet worden gezien als een startdocument, dat de brancheverenigingen FAM, VRB en BOVAG hebben opgesteld als input voor de Tweede Kamer. “Zie het als een overkoepelend voorstel, mede opgesteld door rijinstructeurs die niet bij een branchevereniging zijn aangesloten.”

Eerdere actie

Het is niet de eerste keer dat de rijinstructeurs naar de Tweede Kamer trekken om veranderingen in de praktijkbegeleiding voor elkaar te krijgen. In 2014 bood rijschoolhouder Bert de Weerd de petitie ‘Stop de sanctie op het WRM-protocol’ aan de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu aan. In drie jaar tijd werden zo’n duizend handtekeningen verzameld.

Minister Melanie Schultz van Haegen legde deze echter naast zich neer. “Mijns inziens is de verplichte bijscholing met een mogelijk verlies van de bevoegdheid het beste instrument om de kwaliteit van de rijinstructeur te borgen”, was haar verklaring destijds.

Lees ook:

Wil je ook de gratis nieuwsbrief van VerkeersPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

2 reacties op “Rijscholen in Verzet op 23 mei naar Tweede Kamer”

Peter Hanemaaijer|06.04.17|12:32

Goed nieuws. Brancheverenigingen Fam en VRB kom op nu. Doe mee! Samen staan we sterk!! Met elkaar kunnen we een eind maken aan deze onzinnige regeling.

gerrit|13.04.17|07:34

Vergeet het maar, het algemeen overleg is inmiddels al WEER uitgesteld tot ergens in juni

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.