Vrouw ontkent betrokkenheid bij frauderende rijschoolhouder en examinator

Een vrouw uit Rotterdam gaat dinsdag in hoger beroep bij de Raad van State nadat het CBR haar rijbewijs heeft ingetrokken. De vrouw wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een grote fraudezaak waarbij een examinator van het CBR werd omgekocht om examenkandidaten te laten slagen. De Rotterdamse ontkent dit.

Het CBR kwam er in 2014 achter dat een examinator samenwerkte met zes rijschoolhouders waarbij kandidaten ten onrechte slaagden voor hun rijexamen. Leerlingen betaalden de rijschoolhouders en de examinator ontving 500 euro per kandidaat. Tegen de examinator en drie rijschoolhouders werden hiervoor eerder al straffen opgelegd.

Grote afstand examenlocatie

Het CBR onderzocht ook welke examenkandidaten bij deze fraude betrokken waren. Om betrokkenheid aan te tonen, zijn verschillende indicatoren opgesteld. Zo is het verdacht als een kandidaat bij een van de verdachte rijscholen rijles kreeg en bij de verdachte examinator rijexamen deed. Ook speelt in deze zaak de grote afstand een rol tussen de woonplaats van de kandidaat en de examenlocatie van het CBR.

De Rotterdamse vrouw heeft inderdaad rijexamen gedaan bij de verdachte examinator. Daarnaast heeft ze rijlessen gevolgd bij een verdachte rijschoolhouder in Den Helder, op ongeveer 140 kilometer van haar woonplaats. Ook zou de vrouw hebben betaald voor haar verklaring van rijvaardigheid.

‘Rijschool sprak haar taal’

De vrouw zegt niet betrokken te zijn bij de fraude. Ze is naar eigen zeggen overgestapt naar de rijschool in Den Helder omdat deze rijschool haar taal sprak. De rechtbank Rotterdam verklaarde in maart 2016 haar eerder beroep ongegrond. Dinsdag worden nog acht vergelijkbare zaken behandeld door de afdeling bestuursrechtspraak.

In januari verklaarde de Raad van State dat het CBR in zes vergelijkbare gevallen terecht het rijbewijs heeft ingetrokken.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Vrouw ontkent betrokkenheid bij frauderende rijschoolhouder en examinator | RijschoolPro

Vrouw ontkent betrokkenheid bij frauderende rijschoolhouder en examinator

Een vrouw uit Rotterdam gaat dinsdag in hoger beroep bij de Raad van State nadat het CBR haar rijbewijs heeft ingetrokken. De vrouw wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij een grote fraudezaak waarbij een examinator van het CBR werd omgekocht om examenkandidaten te laten slagen. De Rotterdamse ontkent dit.

Het CBR kwam er in 2014 achter dat een examinator samenwerkte met zes rijschoolhouders waarbij kandidaten ten onrechte slaagden voor hun rijexamen. Leerlingen betaalden de rijschoolhouders en de examinator ontving 500 euro per kandidaat. Tegen de examinator en drie rijschoolhouders werden hiervoor eerder al straffen opgelegd.

Grote afstand examenlocatie

Het CBR onderzocht ook welke examenkandidaten bij deze fraude betrokken waren. Om betrokkenheid aan te tonen, zijn verschillende indicatoren opgesteld. Zo is het verdacht als een kandidaat bij een van de verdachte rijscholen rijles kreeg en bij de verdachte examinator rijexamen deed. Ook speelt in deze zaak de grote afstand een rol tussen de woonplaats van de kandidaat en de examenlocatie van het CBR.

De Rotterdamse vrouw heeft inderdaad rijexamen gedaan bij de verdachte examinator. Daarnaast heeft ze rijlessen gevolgd bij een verdachte rijschoolhouder in Den Helder, op ongeveer 140 kilometer van haar woonplaats. Ook zou de vrouw hebben betaald voor haar verklaring van rijvaardigheid.

‘Rijschool sprak haar taal’

De vrouw zegt niet betrokken te zijn bij de fraude. Ze is naar eigen zeggen overgestapt naar de rijschool in Den Helder omdat deze rijschool haar taal sprak. De rechtbank Rotterdam verklaarde in maart 2016 haar eerder beroep ongegrond. Dinsdag worden nog acht vergelijkbare zaken behandeld door de afdeling bestuursrechtspraak.

In januari verklaarde de Raad van State dat het CBR in zes vergelijkbare gevallen terecht het rijbewijs heeft ingetrokken.

Lees ook:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.