Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80

De komst van Code 80 voor het motorrijbewijs zorgt voor onduidelijkheid binnen rijschoolbranche. Onlangs heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een wetswijziging doorgevoerd voor motorrijbewijzen. Deze maakt het mogelijk om op 21-jarige leeftijd een A-rijbewijs te halen met Code 80 als toevoeging. Dit houdt in dat bezitters van dit rijbewijs alleen op driewielige motorrijwielen mogen rijden. Voorlopig kan het CBR nog niet zeggen wat voor gevolgen dit heeft voor rijschoolhouders en hun leerlingen.

Het wetsvoorstel kwam voor alle instanties uit de lucht vallen. Het is hierdoor vooralsnog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. De wetswijziging is namelijk in strijd met het huidige getrapte systeem. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst naar het CBR voor verdere uitleg. Het CBR kan echter nog niets zeggen over de veranderde situatie.

Wetgeving

Op dit moment kan alleen de wetgeving enige duidelijkheid scheppen. In het besluit van 27 juni 2017 tot wijziging van reglement rijbewijzen is te lezen: ‘’Aan de aanvrager van het rijbewijs A die op het tijdstip van ten minste eenentwintig jaren wordt een rijbewijs A afgegeven dat tot het bereiken van vierentwintig jaren slechts geldig is voor het besturen van driewielige motorrijtuigen van die categorie.’’

De regeling ‘coderingen beperkingen rijbewijs’ omschrijft code 80 als volgt: “Alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A die jonger zijn dan 24 jaren.” Het is momenteel niet mogelijk een examen af te nemen op een driewielig motorrijtuig. Hoe het examen met Code 80 eruit gaat zien, en of het er definitief gaat komen is nog niet duidelijk.

Gratis A1 en A2 erbij

Volgens Rijbewijs.nl, een informatieve site van het RDW, krijgt een geslaagde van het rijbewijs A met code 80 gelijk het rijbewijs A1 en A2 erbij. Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging voorspelt dan ook dat het getrapte motorrijbewijs op de schop gaat: ”Dit betekent dat 21-jarigen examen kunnen doen op een onbeperkte motor. Met het behalen van dit examen krijgen ze een A-rijbewijs met code 80, en mogen op een A2 motor rijden. Na twee jaar kunnen ze bij het stadhuis hun rijbewijs inwisselen voor een A rijbewijs, zonder daar extra examen voor te hoeven doen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

3 reacties op “Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80”

Carl Harkema|11.09.17|19:41

Er staat nergens duidelijk beschreven wat dit voor invloed heeft op mensen die op dit moment een A2 rijbewijs hebben.

Ik heb het A2 rijbewijs december 2016 behaald (destijds was ik 20 jaar), betekent dit dat ik in december 2018 dit kan omzetten naar een A rijbewijs zonder extra examen te hoeven doen?

Ik weet niet of dit überhaupt al bekend is maar mocht dit nog niet bekend zijn met wie (overheid)kan ik dan contact opnemen voor duidelijkheid?

M.v.g. Carl Harkema

Anouk Buitenweg|12.09.17|09:44

Ik heb net het CBR gebeld aangezien ik nu 2 jaar in het bezit ben van mijn A2. Het CBR zegt dat het alleen automatisch overgaat als je dus (voor mij) 2 jaar geleden examen hebt gedaan op een A motor. Je krijgt dan een code 80 en kan na 2 jaar automatisch je rijbewijs om laten zetten. Als je gewoon op een A2 hebt afgereden moet je na 2 jaar gewoon weer examen doen. Dit moet ik dus ook.

Adil Plaaggeest|12.09.17|11:33

@anouk hoe gaan ze controleren op welke motor je hebt afgereden? Ik heb op een A motor gereden die afgeknepen was geldt dat ook als een A motor….? A2 rijbewijs houders worden nu zwaar benadeeld als dit doorgevoerd wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80 | RijschoolPro

Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80

De komst van Code 80 voor het motorrijbewijs zorgt voor onduidelijkheid binnen rijschoolbranche. Onlangs heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu een wetswijziging doorgevoerd voor motorrijbewijzen. Deze maakt het mogelijk om op 21-jarige leeftijd een A-rijbewijs te halen met Code 80 als toevoeging. Dit houdt in dat bezitters van dit rijbewijs alleen op driewielige motorrijwielen mogen rijden. Voorlopig kan het CBR nog niet zeggen wat voor gevolgen dit heeft voor rijschoolhouders en hun leerlingen.

Het wetsvoorstel kwam voor alle instanties uit de lucht vallen. Het is hierdoor vooralsnog onduidelijk wat er precies gaat gebeuren. De wetswijziging is namelijk in strijd met het huidige getrapte systeem. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wijst naar het CBR voor verdere uitleg. Het CBR kan echter nog niets zeggen over de veranderde situatie.

Wetgeving

Op dit moment kan alleen de wetgeving enige duidelijkheid scheppen. In het besluit van 27 juni 2017 tot wijziging van reglement rijbewijzen is te lezen: ‘’Aan de aanvrager van het rijbewijs A die op het tijdstip van ten minste eenentwintig jaren wordt een rijbewijs A afgegeven dat tot het bereiken van vierentwintig jaren slechts geldig is voor het besturen van driewielige motorrijtuigen van die categorie.’’

De regeling ‘coderingen beperkingen rijbewijs’ omschrijft code 80 als volgt: “Alleen voor houders van een rijbewijs voor driewielige motorrijwielen van de categorie A die jonger zijn dan 24 jaren.” Het is momenteel niet mogelijk een examen af te nemen op een driewielig motorrijtuig. Hoe het examen met Code 80 eruit gaat zien, en of het er definitief gaat komen is nog niet duidelijk.

Gratis A1 en A2 erbij

Volgens Rijbewijs.nl, een informatieve site van het RDW, krijgt een geslaagde van het rijbewijs A met code 80 gelijk het rijbewijs A1 en A2 erbij. Arjan Everink van de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging voorspelt dan ook dat het getrapte motorrijbewijs op de schop gaat: ”Dit betekent dat 21-jarigen examen kunnen doen op een onbeperkte motor. Met het behalen van dit examen krijgen ze een A-rijbewijs met code 80, en mogen op een A2 motor rijden. Na twee jaar kunnen ze bij het stadhuis hun rijbewijs inwisselen voor een A rijbewijs, zonder daar extra examen voor te hoeven doen.”

Lees ook:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

3 reacties op “Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80”

Carl Harkema|11.09.17|19:41

Er staat nergens duidelijk beschreven wat dit voor invloed heeft op mensen die op dit moment een A2 rijbewijs hebben.

Ik heb het A2 rijbewijs december 2016 behaald (destijds was ik 20 jaar), betekent dit dat ik in december 2018 dit kan omzetten naar een A rijbewijs zonder extra examen te hoeven doen?

Ik weet niet of dit überhaupt al bekend is maar mocht dit nog niet bekend zijn met wie (overheid)kan ik dan contact opnemen voor duidelijkheid?

M.v.g. Carl Harkema

Anouk Buitenweg|12.09.17|09:44

Ik heb net het CBR gebeld aangezien ik nu 2 jaar in het bezit ben van mijn A2. Het CBR zegt dat het alleen automatisch overgaat als je dus (voor mij) 2 jaar geleden examen hebt gedaan op een A motor. Je krijgt dan een code 80 en kan na 2 jaar automatisch je rijbewijs om laten zetten. Als je gewoon op een A2 hebt afgereden moet je na 2 jaar gewoon weer examen doen. Dit moet ik dus ook.

Adil Plaaggeest|12.09.17|11:33

@anouk hoe gaan ze controleren op welke motor je hebt afgereden? Ik heb op een A motor gereden die afgeknepen was geldt dat ook als een A motor….? A2 rijbewijs houders worden nu zwaar benadeeld als dit doorgevoerd wordt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.