Motorexamens A vanaf eind november voor 21-jarigen

Voor 21-jarigen is het vanaf eind november mogelijk om examen te doen voor de categorie A. Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt Code 80 op het rijbewijs. Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Voor rijbewijshouders met Code 80 geldt dat de code vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als voor die tijd de leeftijd van 24 jaar wordt bereikt. Volgens RDW moeten motorrijders met een A2 rijbewijs nog steeds een getrapt examen doen voor het A-rijbewijs (zonder theorie en AVB).

Wetswijziging

Sinds 12 juli geldt er een nieuwe leeftijd voor het A-examen. De verlaging van de leeftijd is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Volgens KNMV is het ministerie van Infrastructeur en Milieu door Europa op de vingers getikt. Het ministerie heeft daarom een wetswijziging moeten doorvoeren. Het CBR was niet voorbereid op de wijziging en werkt nu aan ICT-systeemaanpassingen om dit alsnog mogelijk te maken.

Rijbewijscategorieën

Voor het A-examen met Code 80 moet een kandidaat twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Beide praktijkexamens legt de kandidaat af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Voorafgaand aan de praktijkexamens moet de leerling geslaagd zijn voor het theorie-examen.

Vanaf eind november is het mogelijk deze trajecten van het motorrijbewijs te volgen:

Rijbewijs A1 (125cc, ofwel 11 kiloWatt)

 • Theorie-examen vanaf 17 jaar
 • Praktijkexamen vanaf 18 jaar

Rijbewijs A2 (tot 35 kiloWatt)

 • Theorie-examen vanaf 17 jaar
 • Praktijkexamen vanaf 20 jaar (Rijbewijshouder A1 hoeft alleen het getrapte examen te doen, dus geen AVB- en theorie-examen)

 Rijbewijs A (onbeperkt vermogen)

 • Theorie vanaf 21 jaar. Als de kandidaat in het bezit is van A2 hoeft deze geen theorie-examen te doen.
 • Praktijkexamen vanaf 21 jaar. Is de rijbewijshouder nog geen 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag deze alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 tot het bereiken van de leeftijd van 24. De code vervalt ook na tweejarig bezit van het rijbewijs. Kandidaten onder de 24 jaar krijgen de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs
 • Rijbewijshouders A2 moeten een getrapt praktijkexamen doen(geen AVB, en theorie) voor het A-rijbewijs

Lees ook: Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80

Onderwerpen:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

13 reacties op “Motorexamens A vanaf eind november voor 21-jarigen”

Ian Appeldoorn|11.09.17|16:09

Hallo,

Als je op dit moment een A2 rijbewijs hebt en 24 jaar wordt voordat je een jaar je rijbewijs hebt, mag je dan automatisch op vol vermogen gaan rijden?

Alvast bedankt!

Daan Rademaker|11.09.17|17:35

Serieus he! Ik ben hier ook super benieuwd naar. Zou wel fair zijn anders ben je echt genaaid geweest met die korte 3 jaar.

Hich Sabri|11.09.17|22:23

Vanaf 12 juli al doorgegeven door Brussel en dan opeens pas september bekend maken??

Leuk voor de motorrijscholen die A2 of A getrapt al hebben ingekocht voor hun kandidaten weken van tevoren! Eerst benadeelt het ministerie jarenlang alle motorcursisten in ons land met de dure A1 A2 & A klasse grap om dan vervolgens ook nog te laat de wetswijziging in te voeren? 4 weken vakantie in Zuid-Frankrijk is blijkbaar belangrijker dan de burger de juiste informatie te verstrekken!
De motorinstructeur

Maud Kdk|11.09.17|23:07

Hi! Ik begrijp het ook nog niet helemaal. Begin dit jaar mijn A2 rijbewijs gehaald (was toen 23, nu 24). Heb ik nu ook na 2 jaar automatisch een A rijbewijs zonder eerst examen te hoeven doen? Hoop dat jullie het weten, alvast bedankt!

Mark Veenstra|12.09.17|08:42

Als ik het goed lees werkt dat van A2 naar A dus niet zo.
De wijziging is dat je eerder al je A rijbewijs kunt halen (vanaf je 21e).
Echter, mag je dan, ondanks het A rijbewijs, nog steeds maar t/m 35kw besturen (tot je 24 bent, of tot je 2 jaar je A rijbewijs hebt). Vandaar die toevoeging 80 bij op je rijbewijs.

Een “lichter” rijbewijs zal niet automatisch een “zwaar” rijbewijs worden.

Al met al een mooi stukje bureaucratie., wat ze ook wel die paar jaar terug direct hadden mogen bedenken

Anouk Buitenweg|12.09.17|09:40

Ik heb net het CBR gebeld aangezien ik nu 2 jaar in het bezit ben van mijn A2. Ik had 2 jaar geleden af moeten rijden op A, maar dan zou ik A2 op mijn rijbewijs krijgen. Ik zou dan dus een code 80 krijgen en na 2 jaar automatisch over kunnen gaan op A onbeperkt. Nu is dit niet het geval aangezien ik dus 2 jaar geleden heb afgereden op een A2 motor moet ik dus nu weer examen doen. De regeling heeft dus geen nut voor de mensen die nu al met dit systeem zitten..

Luc Van Cleef|12.09.17|10:47

Zoals de richtlijn er nu ligt kan het inderdaad niet, maar vergeet niet dat in eerste instantie in 2013 directe instroom in A2 ook niet mogelijk was (dat heeft men achteraf ook nog moeten corrigeren met eens wetswijziging). Het zou met niet echt verbazen als er, gezien de korte tijd waarin de wijziging volgde op de vorige, niet alsnog een of andere overgangsregeling komt.

Johan Starkenburg|13.09.17|09:56

Deze regel is ronduit oneerlijk voor huidige/recente bezitters van het A2 rijbewijs.
Er is een petitie gestart:
https://www.petities24.com/code_80_a2_rijbewijs
Ondertekenen wordt zeer gewaardeerd. Samen staan we sterk!

Harry Apperloo|15.09.17|10:51

(Reactie deel 1)
Zoals verkeerspro het besluit leest en interpreteert, zo doe ik het niet.
Ik lees net toch iets anders.
Iemand kan met 21 jaar een rijbewijs A aanvragen (tevens geldig voor A1 en A2).
Als het rijbewijs wordt afgegeven dan is dat met codebeperking voor alleen driewielers.
Die beperkende codering vervalt als diegene de leeftijd van 24 jaar heeft bereikt.
Diegene hoeft dat NIET opnieuw examen te doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:52

(Reactie deel 2)
Had iemand die het beperkte rijbewijs A verkrijgt op dat moment al een rijbewijs A2 dan geldt een andere regel. Dan kan diegene twee jaar na de afgiftedatum van het rijbewijs A2 een vol rijbewijs A zonder beperkende codering AANVRAGEN. Dat betekent dus WEL opnieuw examen doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:55

(Reactie deel 3)
In de toelichting staat: “Had betrokkene bijvoorbeeld op de leeftijd van twintig jaar A2 gehaald en op de leeftijd van eenentwintig jaar A met beperkende codering, dan kan hij derhalve op de leeftijd van tweeëntwintig jaar een rijbewijs A aanvragen zonder beperkende codering. Zolang hij dat niet doet, mag hij echter tot zijn vierentwintigste uitsluitend motorrijwielen van de rijbewijscategorie A1 of A2 besturen, alsmede de zware driewielers.”

Harry Apperloo|15.09.17|10:56

(Reactie deel 4)
Had iemand die het beperkte rijbewijs A verkrijgt op dat moment nog geen rijbewijs A2 dan mag hij twee jaar na de datum van afgifte van dat beperkte rijbewijs A een vol rijbewijs A AANVRAGEN. Ook dat betekent alsdan WEL opnieuw examen doen. Beter is het dan om een jaar te wachten totdat hij 24 is, want dan vervalt de beperkende codering van rechtswege. Hij hoeft dan niet opnieuw examen te doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:57

(Reactie deel 5)
Dus het automatisme dat verkeerspro veronderstelt, dat je na twee jaar vanzelf het volle rijbewijs A verkrijgt (na op je 21 het beperkte rijbewijs A te hebben gehaald) omdat de codering alsdan zou vervallen, is m.i. niet juist.
Aanvragen van een rijbewijs (na twee jaar) is toch iets anders dan automatisch vervallen of verkrijgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Motorexamens A vanaf eind november voor 21-jarigen | RijschoolPro

Motorexamens A vanaf eind november voor 21-jarigen

Voor 21-jarigen is het vanaf eind november mogelijk om examen te doen voor de categorie A. Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt Code 80 op het rijbewijs. Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De definitieve invoeringsdatum volgt nog.

Voor rijbewijshouders met Code 80 geldt dat de code vervalt twee jaar na het behalen van het A-rijbewijs of als voor die tijd de leeftijd van 24 jaar wordt bereikt. Volgens RDW moeten motorrijders met een A2 rijbewijs nog steeds een getrapt examen doen voor het A-rijbewijs (zonder theorie en AVB).

Wetswijziging

Sinds 12 juli geldt er een nieuwe leeftijd voor het A-examen. De verlaging van de leeftijd is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn. Volgens KNMV is het ministerie van Infrastructeur en Milieu door Europa op de vingers getikt. Het ministerie heeft daarom een wetswijziging moeten doorvoeren. Het CBR was niet voorbereid op de wijziging en werkt nu aan ICT-systeemaanpassingen om dit alsnog mogelijk te maken.

Rijbewijscategorieën

Voor het A-examen met Code 80 moet een kandidaat twee praktijkexamens doen, namelijk het motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en het motorexamen verkeersdeelneming (AVD). Beide praktijkexamens legt de kandidaat af op een tweewielige motor, er komt dus geen examen voor driewielige motorrijtuigen. Voorafgaand aan de praktijkexamens moet de leerling geslaagd zijn voor het theorie-examen.

Vanaf eind november is het mogelijk deze trajecten van het motorrijbewijs te volgen:

Rijbewijs A1 (125cc, ofwel 11 kiloWatt)

 • Theorie-examen vanaf 17 jaar
 • Praktijkexamen vanaf 18 jaar

Rijbewijs A2 (tot 35 kiloWatt)

 • Theorie-examen vanaf 17 jaar
 • Praktijkexamen vanaf 20 jaar (Rijbewijshouder A1 hoeft alleen het getrapte examen te doen, dus geen AVB- en theorie-examen)

 Rijbewijs A (onbeperkt vermogen)

 • Theorie vanaf 21 jaar. Als de kandidaat in het bezit is van A2 hoeft deze geen theorie-examen te doen.
 • Praktijkexamen vanaf 21 jaar. Is de rijbewijshouder nog geen 2 jaar in het bezit van de categorie A2? Dan mag deze alleen motoren besturen voor de categorie A1 en A2 tot het bereiken van de leeftijd van 24. De code vervalt ook na tweejarig bezit van het rijbewijs. Kandidaten onder de 24 jaar krijgen de categorie A met de code 80 (Alleen 3-wielige voertuigen) op het rijbewijs
 • Rijbewijshouders A2 moeten een getrapt praktijkexamen doen(geen AVB, en theorie) voor het A-rijbewijs

Lees ook: Getrapt motorrijbewijs gaat op de schop door Code 80

Onderwerpen:

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

13 reacties op “Motorexamens A vanaf eind november voor 21-jarigen”

Ian Appeldoorn|11.09.17|16:09

Hallo,

Als je op dit moment een A2 rijbewijs hebt en 24 jaar wordt voordat je een jaar je rijbewijs hebt, mag je dan automatisch op vol vermogen gaan rijden?

Alvast bedankt!

Daan Rademaker|11.09.17|17:35

Serieus he! Ik ben hier ook super benieuwd naar. Zou wel fair zijn anders ben je echt genaaid geweest met die korte 3 jaar.

Hich Sabri|11.09.17|22:23

Vanaf 12 juli al doorgegeven door Brussel en dan opeens pas september bekend maken??

Leuk voor de motorrijscholen die A2 of A getrapt al hebben ingekocht voor hun kandidaten weken van tevoren! Eerst benadeelt het ministerie jarenlang alle motorcursisten in ons land met de dure A1 A2 & A klasse grap om dan vervolgens ook nog te laat de wetswijziging in te voeren? 4 weken vakantie in Zuid-Frankrijk is blijkbaar belangrijker dan de burger de juiste informatie te verstrekken!
De motorinstructeur

Maud Kdk|11.09.17|23:07

Hi! Ik begrijp het ook nog niet helemaal. Begin dit jaar mijn A2 rijbewijs gehaald (was toen 23, nu 24). Heb ik nu ook na 2 jaar automatisch een A rijbewijs zonder eerst examen te hoeven doen? Hoop dat jullie het weten, alvast bedankt!

Mark Veenstra|12.09.17|08:42

Als ik het goed lees werkt dat van A2 naar A dus niet zo.
De wijziging is dat je eerder al je A rijbewijs kunt halen (vanaf je 21e).
Echter, mag je dan, ondanks het A rijbewijs, nog steeds maar t/m 35kw besturen (tot je 24 bent, of tot je 2 jaar je A rijbewijs hebt). Vandaar die toevoeging 80 bij op je rijbewijs.

Een “lichter” rijbewijs zal niet automatisch een “zwaar” rijbewijs worden.

Al met al een mooi stukje bureaucratie., wat ze ook wel die paar jaar terug direct hadden mogen bedenken

Anouk Buitenweg|12.09.17|09:40

Ik heb net het CBR gebeld aangezien ik nu 2 jaar in het bezit ben van mijn A2. Ik had 2 jaar geleden af moeten rijden op A, maar dan zou ik A2 op mijn rijbewijs krijgen. Ik zou dan dus een code 80 krijgen en na 2 jaar automatisch over kunnen gaan op A onbeperkt. Nu is dit niet het geval aangezien ik dus 2 jaar geleden heb afgereden op een A2 motor moet ik dus nu weer examen doen. De regeling heeft dus geen nut voor de mensen die nu al met dit systeem zitten..

Luc Van Cleef|12.09.17|10:47

Zoals de richtlijn er nu ligt kan het inderdaad niet, maar vergeet niet dat in eerste instantie in 2013 directe instroom in A2 ook niet mogelijk was (dat heeft men achteraf ook nog moeten corrigeren met eens wetswijziging). Het zou met niet echt verbazen als er, gezien de korte tijd waarin de wijziging volgde op de vorige, niet alsnog een of andere overgangsregeling komt.

Johan Starkenburg|13.09.17|09:56

Deze regel is ronduit oneerlijk voor huidige/recente bezitters van het A2 rijbewijs.
Er is een petitie gestart:
https://www.petities24.com/code_80_a2_rijbewijs
Ondertekenen wordt zeer gewaardeerd. Samen staan we sterk!

Harry Apperloo|15.09.17|10:51

(Reactie deel 1)
Zoals verkeerspro het besluit leest en interpreteert, zo doe ik het niet.
Ik lees net toch iets anders.
Iemand kan met 21 jaar een rijbewijs A aanvragen (tevens geldig voor A1 en A2).
Als het rijbewijs wordt afgegeven dan is dat met codebeperking voor alleen driewielers.
Die beperkende codering vervalt als diegene de leeftijd van 24 jaar heeft bereikt.
Diegene hoeft dat NIET opnieuw examen te doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:52

(Reactie deel 2)
Had iemand die het beperkte rijbewijs A verkrijgt op dat moment al een rijbewijs A2 dan geldt een andere regel. Dan kan diegene twee jaar na de afgiftedatum van het rijbewijs A2 een vol rijbewijs A zonder beperkende codering AANVRAGEN. Dat betekent dus WEL opnieuw examen doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:55

(Reactie deel 3)
In de toelichting staat: “Had betrokkene bijvoorbeeld op de leeftijd van twintig jaar A2 gehaald en op de leeftijd van eenentwintig jaar A met beperkende codering, dan kan hij derhalve op de leeftijd van tweeëntwintig jaar een rijbewijs A aanvragen zonder beperkende codering. Zolang hij dat niet doet, mag hij echter tot zijn vierentwintigste uitsluitend motorrijwielen van de rijbewijscategorie A1 of A2 besturen, alsmede de zware driewielers.”

Harry Apperloo|15.09.17|10:56

(Reactie deel 4)
Had iemand die het beperkte rijbewijs A verkrijgt op dat moment nog geen rijbewijs A2 dan mag hij twee jaar na de datum van afgifte van dat beperkte rijbewijs A een vol rijbewijs A AANVRAGEN. Ook dat betekent alsdan WEL opnieuw examen doen. Beter is het dan om een jaar te wachten totdat hij 24 is, want dan vervalt de beperkende codering van rechtswege. Hij hoeft dan niet opnieuw examen te doen.

Harry Apperloo|15.09.17|10:57

(Reactie deel 5)
Dus het automatisme dat verkeerspro veronderstelt, dat je na twee jaar vanzelf het volle rijbewijs A verkrijgt (na op je 21 het beperkte rijbewijs A te hebben gehaald) omdat de codering alsdan zou vervallen, is m.i. niet juist.
Aanvragen van een rijbewijs (na twee jaar) is toch iets anders dan automatisch vervallen of verkrijgen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.