Motor. foto: Triumph

Geldig theoriecertificaat vereist voor motorrijles code 80

Leerlingen die de leeftijd van 24 jaar nog niet hebben bereikt en die niet in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of A2-rijbewijs, mogen niet lessen op een motor voor de categorie A (code 80). Een geldig B-rijbewijs volstaat niet voor deze leerlingen. Dit is het gevolg van een ‘onvolledige wijziging’ in het Reglement Rijbewijzen. Een geldig B-rijbewijs volstaat echter wel wanneer deze leerling opgaat voor het AVB-examen.

De minimumleeftijd voor de categorie A is in november verlaagd naar 21 jaar. Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt de code 80 op het rijbewijs. Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Afwijkende regelgeving

Een geldig B-rijbewijs volstond voorheen voor elke categorie motorrijles. Leerlingen kunnen momenteel wél rijles volgen voor categorie A1, A2, en A (A indien de leerling minstens 24 jaar is) als zij in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs. Sinds de wetswijziging volstaat het B-rijbewijs alleen niet voor voor leerlingen van 21 tot en met 23 jaar die rijonderricht krijgen voor de categorie A. Deze groep moet in het bezit zijn van het theoriecertificaat om rijles te volgen voor het onbeperkte motorrijbewijs.

De verlaging van de leeftijd is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn en zorgde voor veel verwarring in de rijschoolbranche. Sinds de bekendmaking worden opleiders overspoeld met vragen van (toekomstige) motorleerlingen.

Advies

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, adviseert rijschoolhouders met deze leerlingen te lessen op A2 motoren. “Ten eerste moeten leerlingen zo snel mogelijk de boeken in voor het theoriecertificaat. In de tussentijd kun je met een leerling die het B-rijbewijs heeft, en jonger is dan 24 jaar, wel alvast beginnen op een A2 motor.” Het gaat volgens Everink bij het AVB-examen voornamelijk om techniek. Op een getrapte motor kan dit ook geoefend worden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is volgens Everink wel op de hoogte van deze problematiek. “Ze weten ervan, maar het heeft geen prioriteit. Het kan maanden duren voordat deze wettelijke fout wordt rechtgezet.”

Rijschoolhouders die wel rijonderricht geven aan deze groep leerlingen, zijn volgens Everink in overtreding. Ook ontstaat er verzekeringstechnisch een probleem. “Je voldoet niet aan de polisvoorwaarden. Wanneer zich een ongeval voordoet, kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk doen, of erger nog, de leerling stelt je aansprakelijk”, aldus Everink.

Geen rijles, wel AVB-examen

Reglement Rijbewijzen stelt dat een leerling wel een AVB-examen mag afleggen als deze in het bezit is van een geldig B rijbewijs, ongeacht de leeftijd. Dit bevestigt het CBR en laat verder weten: “Voor regelgeving met betrekking tot de rijopleiding kunnen rijschoolhouders zich wenden tot de wetgever.” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vooralsnog geen antwoord gegeven op vragen van RijschoolPro.

Theo Noë, redacteur bij theorie-ontwikkelaar Verjo, vertelt dat het ministerie de wetswijziging onzorgvuldig heeft doorgevoerd: “Als je op een plek iets verandert, dan moet je dat elders in dat wetboek misschien op vier of vijf andere plekken ook aanpassen of daar rekening mee houden. Regels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, nooit alleenstaand.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 
Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Geldig theoriecertificaat vereist voor motorrijles code 80 | RijschoolPro
Motor. foto: Triumph

Geldig theoriecertificaat vereist voor motorrijles code 80

Leerlingen die de leeftijd van 24 jaar nog niet hebben bereikt en die niet in het bezit zijn van een geldig theoriecertificaat of A2-rijbewijs, mogen niet lessen op een motor voor de categorie A (code 80). Een geldig B-rijbewijs volstaat niet voor deze leerlingen. Dit is het gevolg van een ‘onvolledige wijziging’ in het Reglement Rijbewijzen. Een geldig B-rijbewijs volstaat echter wel wanneer deze leerling opgaat voor het AVB-examen.

De minimumleeftijd voor de categorie A is in november verlaagd naar 21 jaar. Wie het A-rijbewijs haalt voor zijn 24e, krijgt de code 80 op het rijbewijs. Met de code mag de bestuurder een onbeperkt driewielig voertuig rijden, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2).

Afwijkende regelgeving

Een geldig B-rijbewijs volstond voorheen voor elke categorie motorrijles. Leerlingen kunnen momenteel wél rijles volgen voor categorie A1, A2, en A (A indien de leerling minstens 24 jaar is) als zij in het bezit zijn van een geldig B-rijbewijs. Sinds de wetswijziging volstaat het B-rijbewijs alleen niet voor voor leerlingen van 21 tot en met 23 jaar die rijonderricht krijgen voor de categorie A. Deze groep moet in het bezit zijn van het theoriecertificaat om rijles te volgen voor het onbeperkte motorrijbewijs.

De verlaging van de leeftijd is een uitvloeisel van de derde Europese rijbewijsrichtlijn en zorgde voor veel verwarring in de rijschoolbranche. Sinds de bekendmaking worden opleiders overspoeld met vragen van (toekomstige) motorleerlingen.

Advies

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, adviseert rijschoolhouders met deze leerlingen te lessen op A2 motoren. “Ten eerste moeten leerlingen zo snel mogelijk de boeken in voor het theoriecertificaat. In de tussentijd kun je met een leerling die het B-rijbewijs heeft, en jonger is dan 24 jaar, wel alvast beginnen op een A2 motor.” Het gaat volgens Everink bij het AVB-examen voornamelijk om techniek. Op een getrapte motor kan dit ook geoefend worden.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is volgens Everink wel op de hoogte van deze problematiek. “Ze weten ervan, maar het heeft geen prioriteit. Het kan maanden duren voordat deze wettelijke fout wordt rechtgezet.”

Rijschoolhouders die wel rijonderricht geven aan deze groep leerlingen, zijn volgens Everink in overtreding. Ook ontstaat er verzekeringstechnisch een probleem. “Je voldoet niet aan de polisvoorwaarden. Wanneer zich een ongeval voordoet, kan de verzekeringsmaatschappij moeilijk doen, of erger nog, de leerling stelt je aansprakelijk”, aldus Everink.

Geen rijles, wel AVB-examen

Reglement Rijbewijzen stelt dat een leerling wel een AVB-examen mag afleggen als deze in het bezit is van een geldig B rijbewijs, ongeacht de leeftijd. Dit bevestigt het CBR en laat verder weten: “Voor regelgeving met betrekking tot de rijopleiding kunnen rijschoolhouders zich wenden tot de wetgever.” Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft vooralsnog geen antwoord gegeven op vragen van RijschoolPro.

Theo Noë, redacteur bij theorie-ontwikkelaar Verjo, vertelt dat het ministerie de wetswijziging onzorgvuldig heeft doorgevoerd: “Als je op een plek iets verandert, dan moet je dat elders in dat wetboek misschien op vier of vijf andere plekken ook aanpassen of daar rekening mee houden. Regels zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, nooit alleenstaand.”

Lees ook

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.