Bus Arriva

Leeftijdsgrens voor rijles bus naar 17 jaar

Als het aan het kabinet ligt, kunnen jongeren al vanaf 17 jaar rijles volgen voor het rijbewijs D. Dat is het voorstel van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder werd de leeftijd voor het D-rijbewijs al verlaagd van 21 naar 18 jaar. Het wetsvoorstel wordt binnenkort voorgelegd aan de Tweede Kamer.

De leeftijdsverlaging is een gevolg van 2toDrive, waarbij jongeren al op hun 17e hun B-rijbewijs kunnen halen. Door rijles voor het rijbewijs D vanaf 17 jaar mogelijk te maken, kunnen jongeren meteen doorstromen naar het groot rijbewijs. Na hun achttiende verjaardag kunnen zij direct praktijkexamen afleggen en aan de slag gaan als bus- of touringcarchauffeur.

Voorwaarden

Jongeren van 17 jaar die rijles willen volgen voor rijbewijs D moeten wel aan een voorwaarde voldoen: de kandidaat moet een beroepsopleiding volgen in het personenvervoer over de weg. Wanneer hij eenmaal als 18-jarige het rijbewijs heeft behaald en aan de slag wil gaan als beroepschauffeur, zijn er eveneens enkele beperkingen. De verlaging van de minimumleeftijd geldt alleen voor vervoer binnen Nederland. Daarnaast mogen 18-jarigen alleen rijden op trajecten die korter zijn dan vijftig kilometer.

Ook mogen ze alleen werken op ‘geregelde diensten’, oftewel vervoer van personen met een bepaalde regelmaat en langs een bepaalde reisweg, met vaste stopplaatsen voor de reizigers. Bij touringcars gaat het bijvoorbeeld om vervoer tussen woningen en bedrijven of tussen woningen en scholen.

Vergrijzing

De leeftijdsverlaging moet er volgens het ministerie voor zorgen dat er in de toekomst genoeg nieuwe chauffeurs zijn om het grote aantal oudere bestuurders op te volgen. Ook zorgt de maatregel ervoor dat de vervolgopleiding van jongeren die in het chauffeursvak willen stappen beter aansluit op hun middelbare school.

Lees ook: Kritiek rijinstructeurs op leeftijdsverlaging D-rijbewijs naar 18 jaar

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.