WRM-pas

CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid

WRM-pas, bevoegdheid

Het CBR gaat vanaf 10 april alle rijinstructeurs standaard controleren op de WRM-bevoegdheid. Instructeurs die aan het begin van het rijexamen geen geldige WRM-pas kunnen tonen, krijgen geen toegang tot de examenruimte en mogen dus ook niet het begin- en eindgesprek met de leerling bijwonen. Hierbij gaat het om examens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

De maatregel is een van de manieren om louche instructeurs uit de markt te weren en de rijschoolbranche te professionaliseren. Het CBR controleerde de instructeurspassen sinds juli 2016 al steekproefgewijs voorafgaand aan de examens.

In maart 2017 werden de controles op een aantal locaties uitgebreid: examinatoren controleerden voorafgaand aan de examens bij alle aanwezige instructeurs de WRM-bevoegdheidspas. Deze proef betrof examencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. Examinatoren gaven aan dat enkele tientallen keren de instructeur geen geldige WRM-pas kon tonen. Ook merkten zij op dat een aantal instructeurs wegbleef bij examens en toetsen, waardoor zij niet konden worden gecontroleerd.

Bescherming kandidaat

De opgevoerde controles zijn bedoeld ter bescherming van de kandidaat, zo stelt het CBR. Een woordvoerder legde eerder aan RijschoolPro uit: “We controleren aan het begin van het examen of de begeleidende opleider een geldige WRM-pas heeft. Daarmee willen we het bewustzijn van kandidaten vergroten, zodat ze kiezen voor een rijinstructeur die de juiste lesbevoegdheid heeft.”

Daarnaast bieden de controles een bepaalde mate van veiligheid voor de examinator. “De werkplek van onze examinatoren is de examenauto. Als een examenkandidaat is opgeleid door iemand zonder geldige WRM-bevoegdheid, maakt dat de werkplek van de examinator minder veilig. Daarbij willen examinatoren een gediplomeerde vakman of vakvrouw aan hun tafel. Alleen dan kunnen ze een professioneel gesprek voeren over het examenresultaat.”

Boete

Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder bevoegdheid of met een verlopen pas. Uit de steekproeven die het CBR eerder hield, bleek dat tien instructeurs per maand geen geldige WRM-pas konden tonen. Onbevoegd lesgeven is in de WRM strafbaar gesteld met een boete van maximaal 8.200 euro of een hechtenis van maximaal twee maanden.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

16 reacties op “CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid”

Martin plopsla|01.03.18|15:32

Gewoon verplichten dat rijinstructeur aanwezig is en als deze de oas niet jan laten zien dan geen examen . Dan gaat via social media de leerlingen wel lis over de foute rijscholen . Nu weten ze dat en gaan niet mee ,maar examen gaat wel door

ton van steenbergen|01.03.18|16:05

de examinator neemt dus een politie taak over , gaan ze dan ook dit doorgeven aan die politie.
anders kan de politie geen boete opleggen , want het cbr kan dat dus niet.
ik zie dit vaker bij oproepplaatsen dat de instructeur niet mee naar binnen gaat.
en als de instructeur geen geldig pasje heeft en je geeft als cbr alleen maar aan dat hij niet aanwezig mag zijn bij de gesprekken en het examen en vervolgens doe je hier niets mee,
dan helpt dit nie tegen fraude , wat het uiteindelijk wel is .

ton van steenbergen|01.03.18|16:09

als er gecontroleerd wordt en er is geen geldig pasje , meteen doorgeven aan de politie .
want als je dit niet doet als CBR , dan heeft het ook geen zin om te controleren.
Het is gewoon fraude als je les geeft zonder bevoegdheid.
maar eigenlijk ik dit controleren een taak van de politie zelf.

Jan de Groot|01.03.18|17:52

eindelijk aktie

Jan de Groot|01.03.18|17:53

mooi zo

Luc Sluimer|01.03.18|18:04

Als het CBR wil weten of ik bevoegd ben kan dit bij IBKI gecontroleerd worden. Vermoeden is, dat enkele honderden op ruim 14000 geen geldige bevoegdheid heeft. Dat is een zeer laag aantal. Weer gaat het CBR op een verkeerde stoel zitten. Examinator heeft geen opsporingsbevoegdheid. Het lijkt mij beter dat het CBR aan haar eigen gebrek aan kwaliteit gaat werken en opsporing van fraudeurs aan de daarvoor bevoegde instanties laat.
Dit lijkt weer een vorm van machtswellust van een arrogante club.

Hester Harteveld|01.03.18|18:11

Uitstekende aktie!

Mike Reinders|01.03.18|18:29

Het probleem ligt veel dieper. Welke leerling vraagt naar de bevoegdheid van de instructeur. Dat heeft mij in ieder geval nog nooit iemand gevraagd in 14 jaar tijd. Misschien moet daar meer aandacht naartoe gaan via social media of op de landelijke tv.

Paul Sluimer|01.03.18|19:12

De pas is alleen geldig in combinatie met een geldig rijbewijs staat op de achterkant dus bij deze controle per definitie ongeldig Laten we de bevoegdheid van de examinator ook maar gaan controleren In de overenkomst staat de omschrijving moet kunnen tonen mbt de pas Niet dat hij getoond moet worden en aan wie En verder een zeer fout en dom moment om dit bij een examen te gaan controleren waarmee mogelijk de start van het examen niet optimaal verloopt

Jack van Beers|02.03.18|07:46

heb een eenmans rijschool ,wat als ik ziek ben en de ll op examen moet ,nu begeleidt mijn vrouw de leerling maar die mag niet in de examen ruimte meer komen dan moet ik die zenuwachtige leerling alleen naar de examinator sturen,nog meer stress.gewoon bij het ibki controleren als de examinator twijfeldt over de bevoegdheid van bepaalde instructeurs.

Jack van Beers|02.03.18|07:52

Heb eenmans rijschool.Wat als ik op een dag ziek ben(komt bijna nooit voor) en er staat een examen gepland.tot nu toe doet mijn vrouw de leerling begeleiden,maar die mag dan niet meer in de examen ruimte komen,dus moet de leerling alleen naar de examinator,nog meer stress.Als het cbr bij bepaalde instructeurs twijfeld opvragen bij ibki.

John Willemsen|02.03.18|09:14

Er wordt veel geklaagd, maar laten we met z’n allen blij zijn dat het CBR tenminste iets doet – dat kan niet worden gezegd over de zgn. brancheorganisaties (noch over de politie, trouwens). Zouden we niet eerder blij moeten zijn met iedere poging onze branche, en het aanzien daarvan, op te vijzelen?

Alan Robbemond|04.03.18|17:48

De straffen zijn nogal mild.
Kleine rijscholen moeten direkt geschorst worden voor het leven. Grote rijscholen dienen een boete te krijgen naar ratio. 2 instructeurs € 10000. 3 instructeurs € 15000 etc etc en een maand geen examens mogen doen.
Verzekering dekt de schade niet bij ongevallen! Eigen schuld dikke bult.

Alan Robbemond|04.03.18|17:54

Controle door examinatoren kan worden vergemakkellijkt door hen te laten beschikken over een database van alle rijinstructeurs van IBKI. Aan de hand van pasnummer en visuele controle met rijbewijs is fraude niet mogelijk.
Rijschool dient wel verplicht aanwezig te zijn bij het examen van de leerling. Geen begeleiding is geen examen!

Rijschool van Ark|12.03.18|12:54

Ik heb voor de grap eens met een collega van pasje geruild. En wat denk je? Ik kwam gewoon de pascontrole door.

Rianne van Huizen|15.03.18|23:38

Ik ben blij dat ik na bijna 30 jaar dat ik actief ben geweest in de rijschoolwereld de dubbele bediening in de wilgen kan hangen ! Als dat gedoe tegenwoordig via o.a. het internet. Het is alleen maar een grotere puinhoop geworden, sinds ik ben begonnen. Zeker als ik bijvoorbeeld al de telefoonverslaafde instructeurs zie. Bij mij kwam dat nooit voor. Anders moet men maar de ict in, dan kan men de hele dag naar schermpjes kijken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid | RijschoolPro
WRM-pas

CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid

WRM-pas, bevoegdheid

Het CBR gaat vanaf 10 april alle rijinstructeurs standaard controleren op de WRM-bevoegdheid. Instructeurs die aan het begin van het rijexamen geen geldige WRM-pas kunnen tonen, krijgen geen toegang tot de examenruimte en mogen dus ook niet het begin- en eindgesprek met de leerling bijwonen. Hierbij gaat het om examens en toetsen voor auto, motor, bromfiets en auto met aanhangwagen.

De maatregel is een van de manieren om louche instructeurs uit de markt te weren en de rijschoolbranche te professionaliseren. Het CBR controleerde de instructeurspassen sinds juli 2016 al steekproefgewijs voorafgaand aan de examens.

In maart 2017 werden de controles op een aantal locaties uitgebreid: examinatoren controleerden voorafgaand aan de examens bij alle aanwezige instructeurs de WRM-bevoegdheidspas. Deze proef betrof examencentra Groningen, Winschoten, Assen, Emmen, Hoogeveen en Rijswijk. Examinatoren gaven aan dat enkele tientallen keren de instructeur geen geldige WRM-pas kon tonen. Ook merkten zij op dat een aantal instructeurs wegbleef bij examens en toetsen, waardoor zij niet konden worden gecontroleerd.

Bescherming kandidaat

De opgevoerde controles zijn bedoeld ter bescherming van de kandidaat, zo stelt het CBR. Een woordvoerder legde eerder aan RijschoolPro uit: “We controleren aan het begin van het examen of de begeleidende opleider een geldige WRM-pas heeft. Daarmee willen we het bewustzijn van kandidaten vergroten, zodat ze kiezen voor een rijinstructeur die de juiste lesbevoegdheid heeft.”

Daarnaast bieden de controles een bepaalde mate van veiligheid voor de examinator. “De werkplek van onze examinatoren is de examenauto. Als een examenkandidaat is opgeleid door iemand zonder geldige WRM-bevoegdheid, maakt dat de werkplek van de examinator minder veilig. Daarbij willen examinatoren een gediplomeerde vakman of vakvrouw aan hun tafel. Alleen dan kunnen ze een professioneel gesprek voeren over het examenresultaat.”

Boete

Het vermoeden is dat er enkele honderden rijinstructeurs in Nederland actief zijn zonder bevoegdheid of met een verlopen pas. Uit de steekproeven die het CBR eerder hield, bleek dat tien instructeurs per maand geen geldige WRM-pas konden tonen. Onbevoegd lesgeven is in de WRM strafbaar gesteld met een boete van maximaal 8.200 euro of een hechtenis van maximaal twee maanden.

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

16 reacties op “CBR gaat alle rijinstructeurs controleren op bevoegdheid”

Martin plopsla|01.03.18|15:32

Gewoon verplichten dat rijinstructeur aanwezig is en als deze de oas niet jan laten zien dan geen examen . Dan gaat via social media de leerlingen wel lis over de foute rijscholen . Nu weten ze dat en gaan niet mee ,maar examen gaat wel door

ton van steenbergen|01.03.18|16:05

de examinator neemt dus een politie taak over , gaan ze dan ook dit doorgeven aan die politie.
anders kan de politie geen boete opleggen , want het cbr kan dat dus niet.
ik zie dit vaker bij oproepplaatsen dat de instructeur niet mee naar binnen gaat.
en als de instructeur geen geldig pasje heeft en je geeft als cbr alleen maar aan dat hij niet aanwezig mag zijn bij de gesprekken en het examen en vervolgens doe je hier niets mee,
dan helpt dit nie tegen fraude , wat het uiteindelijk wel is .

ton van steenbergen|01.03.18|16:09

als er gecontroleerd wordt en er is geen geldig pasje , meteen doorgeven aan de politie .
want als je dit niet doet als CBR , dan heeft het ook geen zin om te controleren.
Het is gewoon fraude als je les geeft zonder bevoegdheid.
maar eigenlijk ik dit controleren een taak van de politie zelf.

Jan de Groot|01.03.18|17:52

eindelijk aktie

Jan de Groot|01.03.18|17:53

mooi zo

Luc Sluimer|01.03.18|18:04

Als het CBR wil weten of ik bevoegd ben kan dit bij IBKI gecontroleerd worden. Vermoeden is, dat enkele honderden op ruim 14000 geen geldige bevoegdheid heeft. Dat is een zeer laag aantal. Weer gaat het CBR op een verkeerde stoel zitten. Examinator heeft geen opsporingsbevoegdheid. Het lijkt mij beter dat het CBR aan haar eigen gebrek aan kwaliteit gaat werken en opsporing van fraudeurs aan de daarvoor bevoegde instanties laat.
Dit lijkt weer een vorm van machtswellust van een arrogante club.

Hester Harteveld|01.03.18|18:11

Uitstekende aktie!

Mike Reinders|01.03.18|18:29

Het probleem ligt veel dieper. Welke leerling vraagt naar de bevoegdheid van de instructeur. Dat heeft mij in ieder geval nog nooit iemand gevraagd in 14 jaar tijd. Misschien moet daar meer aandacht naartoe gaan via social media of op de landelijke tv.

Paul Sluimer|01.03.18|19:12

De pas is alleen geldig in combinatie met een geldig rijbewijs staat op de achterkant dus bij deze controle per definitie ongeldig Laten we de bevoegdheid van de examinator ook maar gaan controleren In de overenkomst staat de omschrijving moet kunnen tonen mbt de pas Niet dat hij getoond moet worden en aan wie En verder een zeer fout en dom moment om dit bij een examen te gaan controleren waarmee mogelijk de start van het examen niet optimaal verloopt

Jack van Beers|02.03.18|07:46

heb een eenmans rijschool ,wat als ik ziek ben en de ll op examen moet ,nu begeleidt mijn vrouw de leerling maar die mag niet in de examen ruimte meer komen dan moet ik die zenuwachtige leerling alleen naar de examinator sturen,nog meer stress.gewoon bij het ibki controleren als de examinator twijfeldt over de bevoegdheid van bepaalde instructeurs.

Jack van Beers|02.03.18|07:52

Heb eenmans rijschool.Wat als ik op een dag ziek ben(komt bijna nooit voor) en er staat een examen gepland.tot nu toe doet mijn vrouw de leerling begeleiden,maar die mag dan niet meer in de examen ruimte komen,dus moet de leerling alleen naar de examinator,nog meer stress.Als het cbr bij bepaalde instructeurs twijfeld opvragen bij ibki.

John Willemsen|02.03.18|09:14

Er wordt veel geklaagd, maar laten we met z’n allen blij zijn dat het CBR tenminste iets doet – dat kan niet worden gezegd over de zgn. brancheorganisaties (noch over de politie, trouwens). Zouden we niet eerder blij moeten zijn met iedere poging onze branche, en het aanzien daarvan, op te vijzelen?

Alan Robbemond|04.03.18|17:48

De straffen zijn nogal mild.
Kleine rijscholen moeten direkt geschorst worden voor het leven. Grote rijscholen dienen een boete te krijgen naar ratio. 2 instructeurs € 10000. 3 instructeurs € 15000 etc etc en een maand geen examens mogen doen.
Verzekering dekt de schade niet bij ongevallen! Eigen schuld dikke bult.

Alan Robbemond|04.03.18|17:54

Controle door examinatoren kan worden vergemakkellijkt door hen te laten beschikken over een database van alle rijinstructeurs van IBKI. Aan de hand van pasnummer en visuele controle met rijbewijs is fraude niet mogelijk.
Rijschool dient wel verplicht aanwezig te zijn bij het examen van de leerling. Geen begeleiding is geen examen!

Rijschool van Ark|12.03.18|12:54

Ik heb voor de grap eens met een collega van pasje geruild. En wat denk je? Ik kwam gewoon de pascontrole door.

Rianne van Huizen|15.03.18|23:38

Ik ben blij dat ik na bijna 30 jaar dat ik actief ben geweest in de rijschoolwereld de dubbele bediening in de wilgen kan hangen ! Als dat gedoe tegenwoordig via o.a. het internet. Het is alleen maar een grotere puinhoop geworden, sinds ik ben begonnen. Zeker als ik bijvoorbeeld al de telefoonverslaafde instructeurs zie. Bij mij kwam dat nooit voor. Anders moet men maar de ict in, dan kan men de hele dag naar schermpjes kijken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.