C-rijbewijs

Aantal examens voor vrachtauto met kwart toegenomen

vrachtauto, vrachtwagen, BLOM, C1

Het aantal afgenomen praktijkexamens voor vrachtauto is in 2017 gestegen met 24 procent. Ten opzichte van de andere categorieën is de vraag naar het C-rijbewijs veruit het meest gestegen. Dat blijkt uit het jaarverslag over 2017 dat het CBR dinsdag heeft gepubliceerd. Het exameninstituut laat weten dit jaar 112 extra examinatoren te werven, naast de 60 die vorig jaar aan de slag gingen.

In 2016 werden er nog 11.432 praktijkexamens afgelegd voor de vrachtauto. Vorig jaar steeg dat aantal naar 14.215. Deze stijging heeft volgens het CBR te maken met de groei van de economie en de grote vraag naar beroepschauffeurs.

Bij het T-rijbewijs is er een stijging te zien van maar liefst 23 procent, al gaat het hier wel om een kleinere groep: vorig jaar werden 4.649 examens afgelegd. Bij taxi gaat het om een stijging van 12 procent en bij de busexamens 13 procent ten opzichte van 2016. Bij personenauto is er net als vorig jaar een stijging van 3 procent te zien.

‘Intensief jaar’

Het CBR noemt 2017 ‘een intensief jaar’. Oorzaak was de inspanning om de reserveringstermijnen binnen de norm te krijgen en tegelijkertijd te werken aan een nieuwe, op de toekomst voorbereide organisatie. “Enerzijds gaat het er om te innoveren en samen met de brancheorganisaties de branche te professionaliseren, anderzijds moet het lopende werk, met de reserveringstermijnen die daar bij horen, niet uit het oog worden verloren”, aldus het CBR in het jaarverslag.

Net als in 2016 werden nieuwe examinatoren voor de beroepsexamens aangetrokken. Uit zo’n 6.000 sollicitanten zijn uiteindelijk meer dan zestig nieuwe examinatoren geselecteerd. Deze zijn gedurende het jaar ingestroomd en opgeleid. Toch gaat het wervingsproces langzamer dan gehoopt. Dat heeft te maken met de specifieke functie-eisen voor een examinator bij de divisie CCV. “Ondanks het overwerk van examinatoren en de werving van weer zestig nieuwe examinatoren konden we de praktijkexamens helaas niet altijd binnen de afgesproken termijnen doen. Daarom werven we in dit jaar 112 nieuwe examinatoren.”

Examens verdelen

Eerder bleek al dat werkgevers bereid zijn om honderden euro’s extra te betalen voor het beroepsexamen, als hun werknemers op die manier nog een beetje op tijd hun examen kunnen afleggen. Rijscholen reizen dan af naar een examenlocatie elders in het land waar de wachttijd minder hoog is. Dat kost de kandidaat veel uren en dus ook veel geld. Toch hebben veel transportbedrijven dit geld ervoor over, als ze daarmee sneller een vrachtwagen kunnen laten rijden.

Om de beschikbare capaciteit voor de beroepsexamens zo eerlijk mogelijk te verdelen over de rijscholen, heeft het CBR dit jaar een nieuwe maatregel ingevoerd. Rijscholen kunnen het gewenste aantal examens aan CCV doorgeven. Vervolgens maakt deze divisie een verdeling van de capaciteit. Hierbij wordt rekening gehouden met de hoeveelheid capaciteit die de rijschool vorig jaar heeft gebruikt. Wie meer examens wil dan vorig jaar, moet dit goed kunnen onderbouwen.

Lees hier het hele jaarverslag, in beknopte of volledige versie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.