Factuur, belasting, administratie

Hof van Justitie: geen btw-vrijstelling voor rijscholen

Het rijbewijs is in veel gevallen noodzakelijk om een beroep uit te oefenen. Daarom zouden rijlessen vrijgesteld moeten worden van btw, net als het onderwijs. Dat was althans de inzet van een Duitse rijschool. De kwestie is uiteindelijk voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie, maar dat bepaalde dat rijscholen btw-plichtig blijven.

De Duitse rijschool was het niet eens met de btw-plicht., schrijft Welt. De ondernemer was van mening dat het volgen van rijles niet alleen een recreatief doel had, omdat het rijbewijs ook op professionele wijze gebruikt zou worden. Daarom zou voor rijinstructie de btw-vrijstelling van toepassing moeten zijn, net als in het onderwijs.

Gespecialiseerde les

De Duitse belastingdienst wees het verzoek van de rijschool af, waarna de Duitse rechtbank zich over de zaak boog. Die heeft de kwestie uiteindelijk weer voorgelegd aan het Europees Hof van Justitie. Dat oordeelde dat rijles een ‘gespecialiseerde les’ is, die niet niet valt onder het ‘onderwijzen, verdiepen en ontwikkelen van kennis en vaardigheden in een breed en divers spectrum’, wat het school- en universitaire onderwijs kenmerkt. Daarmee werd het verzoek van de Duitse rijschool afgewezen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

3 reacties op “Hof van Justitie: geen btw-vrijstelling voor rijscholen”

Pieter van Rosse|21.03.19|09:32

Het blijft dus met 2 maten meten. Rijlessen zijn wel BTW plichtig, maar het examen naar aanleiding van die rijlessen is niet BTW plichtig?

Mart Kuiper|22.03.19|12:04

Laat men dan de gulden middenweg kiezen en een lager BTW rekenen, maar uiteindelijk is BTW een té makkelijk verdienmodel voor de overheid dus als MKB-er ben jen altijd de klos.

#BAAS|24.03.19|10:45

Wat dacht ie nou zelf? Dat de roverheid vrijwillig miljoenen gaat mislopen?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.