Uitslag poll: ‘Slagingspercentage geen graadmeter kwaliteit opleider’

Op de vraag of slagingspercentages inzichtelijk moeten blijven is massaal gereageerd. De een vindt het cijfer geen graadmeter voor de kwaliteit van een opleider, de ander vindt dat een leerling deze info moet kunnen vinden voordat ze een investering doen in een rijschool. 56 procent van de branche ziet de percentages liever verdwijnen.

Ieder kwartaal worden de slagingspercentages weer geüpdate, het CBR is verplicht deze openbaar te maken. Wie rijscholen volgt op social media ziet regelmatig ter promotie screenshots van hoge percentages voorbij komen. Maar waar de een pronkt met fraaie cijfers, vindt de ander deze statistiek geen goede graadmeter voor de kwaliteit van een rijschool.

Meningen verdeeld

RijschoolPro opende deze maand een poll met de vraag: ‘Slagingspercentages moeten zichtbaar blijven’. Weinig polls tot nu toe riepen zoveel reacties op als deze en de meningen zijn sterk verdeeld. Bijna 600 mensen reageerden. 44 procent is het eens met stelling en wil de cijfers op kunnen zoeken. 56 procent ziet de percentages liever verdwijnen.

Wim Buit schrijft als reactie op de poll: ‘Alleen een slagingspercentage in combinatie met het aantal lessen zegt iets over de kwaliteit van een rijschool. Met zeventig lessen zal iedereen een beter slagingspercentage scoren.’ Frans Kollenburg is het met hem eens: ‘uit het slagingspercentage is niet te zien of de opleider zich inzet voor alle leerlingen’.

Louis Dulos van Rijschool het Knooppunt schrijft op social media: “slagingspercentages zeggen absoluut niets.” Hij vindt het jammer dan aspirant leerlingen hiernaar kijken terwijl het volgens hem een verkeerd beeld geeft.”

Gustaaf Mossel van Rijschool Gustaaf noemt de slagingspercentages ‘fake news’. Hij schrijft: “Als het CBR de slagingspercentages niet specificeert of linkt aan het traject wat de kandidaat heeft gevolgd dan is het in feite fake nieuws. Mensen worden zo verkeerd ingelicht. Rijscholen met RIS opleidingen, opleidingen met tussentijdse toets en examens zonder toets komen allemaal op dezelfde lijst te staan. Dus het publiek denkt dat we allemaal dezelfde traject doorlopen, maar ondertussen heeft de een drie keer meer deeltoetsen gehad dan de ander.”

Sterren

Marc Sanderse vindt het wel terecht dat de cijfers gepubliceerd worden. “De consument heeft er recht op, zij investeren gemiddeld 2000 euro bij een rijschool.” Volgens Bram van der Sanden maakt het wel of niet publiceren geen verschil. “Nagenoeg alle leerlingen en ouders weten überhaupt niet eens dat dit inzichtelijk is. Meestal kiezen ze de rijschool op aanraden van een ander, of op gevoel.”

Maurice Mirella vraagt zich af wat een goede rijschool is. De ene leerling volgt zeventig lessen en slaagt na drie keer en is tevreden, een leerling die na dertig lessen in een keer slaagt kan matig positief zijn. Betere graadmeters zijn volgens hem of er een prettig klimaat in de auto is tijdens de lessen, of de rijschool de afspraken nakomt, welke prijs wordt gerekend, in wat voor auto wordt gereden. “Ik vind dat niet alles aan de kapstop van het slagingspercentage hoeft te worden opgehangen. Een sterrensysteem, zoals bij hotels, zou beter zijn.”

Moeten slagingspercentages zichtbaar blijven?

  • Ja (44.5%)
  • Nee (55.5%)

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Uitslag poll: ‘Slagingspercentage geen graadmeter kwaliteit opleider’ | RijschoolPro

Uitslag poll: ‘Slagingspercentage geen graadmeter kwaliteit opleider’

Op de vraag of slagingspercentages inzichtelijk moeten blijven is massaal gereageerd. De een vindt het cijfer geen graadmeter voor de kwaliteit van een opleider, de ander vindt dat een leerling deze info moet kunnen vinden voordat ze een investering doen in een rijschool. 56 procent van de branche ziet de percentages liever verdwijnen.

Ieder kwartaal worden de slagingspercentages weer geüpdate, het CBR is verplicht deze openbaar te maken. Wie rijscholen volgt op social media ziet regelmatig ter promotie screenshots van hoge percentages voorbij komen. Maar waar de een pronkt met fraaie cijfers, vindt de ander deze statistiek geen goede graadmeter voor de kwaliteit van een rijschool.

Meningen verdeeld

RijschoolPro opende deze maand een poll met de vraag: ‘Slagingspercentages moeten zichtbaar blijven’. Weinig polls tot nu toe riepen zoveel reacties op als deze en de meningen zijn sterk verdeeld. Bijna 600 mensen reageerden. 44 procent is het eens met stelling en wil de cijfers op kunnen zoeken. 56 procent ziet de percentages liever verdwijnen.

Wim Buit schrijft als reactie op de poll: ‘Alleen een slagingspercentage in combinatie met het aantal lessen zegt iets over de kwaliteit van een rijschool. Met zeventig lessen zal iedereen een beter slagingspercentage scoren.’ Frans Kollenburg is het met hem eens: ‘uit het slagingspercentage is niet te zien of de opleider zich inzet voor alle leerlingen’.

Louis Dulos van Rijschool het Knooppunt schrijft op social media: “slagingspercentages zeggen absoluut niets.” Hij vindt het jammer dan aspirant leerlingen hiernaar kijken terwijl het volgens hem een verkeerd beeld geeft.”

Gustaaf Mossel van Rijschool Gustaaf noemt de slagingspercentages ‘fake news’. Hij schrijft: “Als het CBR de slagingspercentages niet specificeert of linkt aan het traject wat de kandidaat heeft gevolgd dan is het in feite fake nieuws. Mensen worden zo verkeerd ingelicht. Rijscholen met RIS opleidingen, opleidingen met tussentijdse toets en examens zonder toets komen allemaal op dezelfde lijst te staan. Dus het publiek denkt dat we allemaal dezelfde traject doorlopen, maar ondertussen heeft de een drie keer meer deeltoetsen gehad dan de ander.”

Sterren

Marc Sanderse vindt het wel terecht dat de cijfers gepubliceerd worden. “De consument heeft er recht op, zij investeren gemiddeld 2000 euro bij een rijschool.” Volgens Bram van der Sanden maakt het wel of niet publiceren geen verschil. “Nagenoeg alle leerlingen en ouders weten überhaupt niet eens dat dit inzichtelijk is. Meestal kiezen ze de rijschool op aanraden van een ander, of op gevoel.”

Maurice Mirella vraagt zich af wat een goede rijschool is. De ene leerling volgt zeventig lessen en slaagt na drie keer en is tevreden, een leerling die na dertig lessen in een keer slaagt kan matig positief zijn. Betere graadmeters zijn volgens hem of er een prettig klimaat in de auto is tijdens de lessen, of de rijschool de afspraken nakomt, welke prijs wordt gerekend, in wat voor auto wordt gereden. “Ik vind dat niet alles aan de kapstop van het slagingspercentage hoeft te worden opgehangen. Een sterrensysteem, zoals bij hotels, zou beter zijn.”

Moeten slagingspercentages zichtbaar blijven?

  • Ja (44.5%)
  • Nee (55.5%)

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.