Coronacrisis: dit is de situatie voor rijscholen in Duitsland

Eigen foto

De Duitse rijschoolbranche staat vanwege de coronacrisis grotendeels stil. Het is aan de Duitse deelstaten hoe ze alle maatregelen in het land doorvoeren. Inmiddels is het in elf van de zestien deelstaten verboden om theorielessen en rijles te geven. In de andere staten is het aan de ondernemer zelf om een besluit te nemen. 

Afgelopen maandag legde de federale regering in Duitsland een pakket maatregelen neer, het is aan de deelstaten hoe de maatregelen worden geïmplementeerd. Momenteel geldt dat rijscholen in elf lidstaten stilliggen. In de andere staten is het aan de ondernemer zelf welke maatregelen er worden genomen om het coronavirus in te dammen.

In deze staten wordt niet meer gereden: Baden-Württemberg, Noord-Rijnland-Westfalen, Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Hessen, Rijnland-Palts, Brandenburg, Beieren, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Voorpommeren en Saksen-Anhalt. “Helaas kunnen de federale staten in ons federale systeem totaal verschillende regels maken”, zegt Dieter Quentin, voorzitter van de Duitse branchevereniging BVF.

Roep om landelijk verbod

De stemming onder de rijinstructeurs in Duitsland is verdeeld, dat meldt het Duitse vakblad Fahrschule. Sommigen willen een officieel bevel dat alle rijscholen verbiedt nog te lessen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Anderen hebben economische zorgen omdat ze mogelijk enkele weken geen omzet kunnen genereren.

“De brancheverenigingen staan voortdurend in contact met de verantwoordelijke autoriteiten om financiële compensatie te genereren voor de betrokken rijscholen”, Quentin in Fahrschule.

Hoe lang de situatie in Duitsland duurt is net als in Nederland onduidelijk. In Baden-Württemberg geldt nu een afsluiting tot 15 juni 2020. Over het algemeen wordt verwacht dat scholen en kinderdagverblijven na de paasvakantie op 19 april de activiteiten hervatten.

Dit bericht is geüpdate. Op het moment van publiceren was rijles in zeven deelstaten verboden. Vrijdagavond 20 maart werd duidelijk dat het verbod geldt in elf staten. 

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Coronacrisis: dit is de situatie voor rijscholen in Duitsland | RijschoolPro

Coronacrisis: dit is de situatie voor rijscholen in Duitsland

Eigen foto

De Duitse rijschoolbranche staat vanwege de coronacrisis grotendeels stil. Het is aan de Duitse deelstaten hoe ze alle maatregelen in het land doorvoeren. Inmiddels is het in elf van de zestien deelstaten verboden om theorielessen en rijles te geven. In de andere staten is het aan de ondernemer zelf om een besluit te nemen. 

Afgelopen maandag legde de federale regering in Duitsland een pakket maatregelen neer, het is aan de deelstaten hoe de maatregelen worden geïmplementeerd. Momenteel geldt dat rijscholen in elf lidstaten stilliggen. In de andere staten is het aan de ondernemer zelf welke maatregelen er worden genomen om het coronavirus in te dammen.

In deze staten wordt niet meer gereden: Baden-Württemberg, Noord-Rijnland-Westfalen, Sleeswijk-Holstein, Nedersaksen, Hessen, Rijnland-Palts, Brandenburg, Beieren, Saksen-Anhalt, Mecklenburg-Voorpommeren en Saksen-Anhalt. “Helaas kunnen de federale staten in ons federale systeem totaal verschillende regels maken”, zegt Dieter Quentin, voorzitter van de Duitse branchevereniging BVF.

Roep om landelijk verbod

De stemming onder de rijinstructeurs in Duitsland is verdeeld, dat meldt het Duitse vakblad Fahrschule. Sommigen willen een officieel bevel dat alle rijscholen verbiedt nog te lessen om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Anderen hebben economische zorgen omdat ze mogelijk enkele weken geen omzet kunnen genereren.

“De brancheverenigingen staan voortdurend in contact met de verantwoordelijke autoriteiten om financiële compensatie te genereren voor de betrokken rijscholen”, Quentin in Fahrschule.

Hoe lang de situatie in Duitsland duurt is net als in Nederland onduidelijk. In Baden-Württemberg geldt nu een afsluiting tot 15 juni 2020. Over het algemeen wordt verwacht dat scholen en kinderdagverblijven na de paasvakantie op 19 april de activiteiten hervatten.

Dit bericht is geüpdate. Op het moment van publiceren was rijles in zeven deelstaten verboden. Vrijdagavond 20 maart werd duidelijk dat het verbod geldt in elf staten. 

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp.

Onderwerpen: ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.