Rijschoolbranche waarschijnlijk tot 19 januari gesloten

Rijscholen zullen vanavond na 0.00 in alle waarschijnlijkheid tot 19 januari hun werk moeten stilleggen. Het kabinet heeft besloten een strenge lockdown in te voeren om een eind te maken aan de stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Contactberoepen worden stilgelegd, dat zal hoogstwaarschijnlijk ook de rijschoolsector treffen. 

De meeste winkels, alle scholen en andere instellingen zoals theaters en musea moeten zeker een maand lang hun deuren sluiten. Volgens ingewijden gaan niet-essentiële winkels in de nacht van maandag op dinsdag al dicht, om te voorkomen dat er een run ontstaat op de winkels. Scholen volgen woensdag. De ingrijpende lockdown duurt tenminste tot 19 januari, aldus bronnen.

Contactberoepen zoals kappers en fysiotherapeuten en waarschijnlijk ook rijinstructeurs moeten weer tijdelijk stoppen met hun werk. Mensen wordt ook verzocht om zoveel mogelijk thuis te blijven en vanuit huis te werken. Mogelijk komen er nog maatregelen bij, maar een avondklok blijft naar verwachting uit.

Persconferentie

Premier Mark Rutte licht de maatregelen maandagavond om 19.00 uur toe in een toespraak vanuit het Torentje. Zorgminister Hugo de Jonge zal vlak daarna nog de media digitaal te woord staan en in verschillende televisieprogramma’s een toelichting geven.

Steunmaatregelen

Rijscholen kunnen terugvallen op een aantal steunmaatregelen. Zo is er de NOW-regeling om personeel te kunnen doorbetalen. De Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) voorziet in een tegemoetkoming in de loonkosten voor bedrijven die als gevolg van de coronacrisis minder omzet hebben. De huidige vorm is de NOW 3, die loopt door tot 30 juni 2021. NOW 3 is ingedeeld in drie subsidieblokken van drie maanden. Het UWV voert de regeling uit.

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) geldt voor zelfstandig ondernemers die financieel in de problemen komen door de coronacrisis. De regeling bestaat uit twee voorzieningen: een inkomensondersteuning voor levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. De Tozo is beschikbaar tot 1 juli 2021.

De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB (TVL) helpt mkb-bedrijven en zzp’ers bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. De tegemoetkoming van minimaal 750 euro en maximaal 90.000 euro is voor bedrijven die minimaal 30 procent van hun omzet hebben verloren door de coronacrisis.
Het kan zijn dat de steunmaatregelen voor deze nieuwe lockdown in een andere vorm gegoten worden.
Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

1 reactie op “Rijschoolbranche waarschijnlijk tot 19 januari gesloten”

Yusuf Sahin|14.12.20|20:20

Lekkkerrrrr bedankt rutte!!! Vakantie ouwe

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.