Emile Roemer overhandigt adviesrapport aan minister Van Nieuwenhuizen

Demissionair minister Van Nieuwenhuizen nam woensdagmiddag het adviesrapport van Roemer in ontvangst. “Ik wil geen tijd verloren laten gaan en ga kijken wat ik wel kan doen. Het is heel belangrijk om te zien dat de branche staat te trappelen en wil die drive niet verloren laten gaan.” Momenteel kan de demissionaire minister niet aan de slag met het advies, vanwege de aftreding van het kabinet.

De officiële overdracht van het rapport vond plaats in het Nieuwspoort in Den Haag. Hier introduceerde Emile Roemer zijn onderzoek en de belangrijkste adviezen uit het rapport over hoe de kwaliteit van de rijschoolbranche verbeterd kan worden. Na de overdracht reageerde Van Nieuwenhuizen op het adviesrapport waartoe ze Roemer eind 2020 de opdracht voor gaf.

Belang van verandering

Van Nieuwenhuizen geeft aan dat de zorgen over de kwaliteit van de rijschoolbranche groot zijn. “Er gebeuren veel ongelukken onder jonge bestuurders die net hun rijbewijs op zak hebben. Onder de 24 jaar is er zelfs vijf keer zoveel kans op een ongeval.” Daarnaast benoemde ze het lage slagingspercentage: “Van de tien mensen die het examen afleggen, slagen er vijf. Dat is echt te weinig.”

De demissionaire minister wil net als meneer Roemer graag benadrukken dat het meerdere deel van de rij-instructeurs bonafide is. Goede, trouwe mensen die zich dagelijks inzetten. “Maar er zijn veel rotte appels die het voor de rest verpesten.”

Goede adviezen

Cora van Nieuwenhuizen haalde in haar reactie drie richtingen naar boven uit het rapport die ze belangrijk vindt:

  1. “Leg niet de nadruk op het rij-examen. Dat bepaalt nu de hele inhoud van de opleiding, terwijl aan het rijonderwijs en scholen minder aandacht wordt gegeven.”
  2. “De praktische kant van een auto moet je beheersen, maar het leren nemen van beslissingen kost tijd. Het anticiperen en leren kennen van gevaar vraagt om ervaring. Daarvoor is het anders opknippen van de opleiding en examens belangrijk.”
  3. “We moeten grip krijgen op de sector zelf. Een register opzetten voor rijscholen en bijdragen aan hoge kwaliteit, maar ook misstanden tegengaan.”

Het volledige adviesrapport lees je hier: Van Rijles naar Rijonderwijs – advies verbeteren autorijscholenbranche

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.