BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’

BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’

Bovag pleit voor professionaliteit in de branche Foto: BOVAG

Brancheorganistie BOVAG heeft kamerleden gevraagd haast te maken met Rapport Roemer en pleit voor nieuwe voorwaarden voor rijscholen die zich willen inschrijven bij het CBR. Dit doet BOVAG in aanloop naar het Commissiedebat Verkeersveiligheid en Wegen dat op 6 december om 16.30 uur plaatsvindt in de Tweede Kamer.

Op basis van de negentien punten uit het rapport van Emile Roemer roept BOVAG op tot snelle en en daadkrachtige invoering van die maatregelen om de professionaliteit in de branche te verhogen. “Op korte termijn moet hiervoor wet- en regelgeving voor worden aangepast”, schrijft de brancheorganisatie.

Nieuwe voorwaarden

Daarnaast pleit BOVAG voor de invoering van een aantal nieuwe voorwaarden aan rijscholen die zich bij het CBR willen inschrijven. Allereerst wil de organisatie dat er een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijschoolhouders wordt ingevoerd. Op dit moment bestaat deze al wel voor instructeurs. “Zo kan er getoetst worden op zedendelicten, verkeersdelicten, geweldsdelicten, omkoopbaarheid en vertrouwelijke informatie”, aldus BOVAG.

De tweede voorwaarde voor inschrijving bij het CBR richt zich op aantoonbare scholing op het gebied van ondernemerschap. Op dit moment zijn aan het starten van een rijschool namelijk geen eisen verbonden, maar de BOVAG zou dit graag anders zien.

“Het CBR moet daarnaast meer mogelijkheden krijgen om de kwaliteit van rijscholen te bewaken”, zegt BOVAG. “Door het CBR de mogelijkheid te geven om registraties te koppelen aan de belastingdienst, kan een controle worden uitgevoerd op de inkomsten van een rijschool versus het aantal examens. Hiermee kan tijdig worden ingegrepen bij slecht functionerende rijscholen.”

Tot slot pleit BOVAG voor het verplicht stellen van een derdenrekening voor rijscholen. “Hierdoor worden de gelden van leerlingen gescheiden van het eigen kantoorvermorgen. Daarmee zijn de gelden van leerlingen beschermd tegen oneigenlijk gebruik of een faillissement.”

Code 78

De BOVAG wil niet alleen dat er nieuwe voorwaarden worden gesteld aan rijscholen, maar wil ook dat er een onderzoek wordt gestart naar het afschaffen van Code 78. Volgens hen wordt de code door veel consumenten als een belemmering ervaren, omdat je hiermee niet in een schakelauto je rijden. “De vraag naar een rijopleiding in een elektrische auto is als gevolg hiervan laag. De code weerhoudt rijscholen ervan om over te stappen op elektrische en hybride voertuigen en werkt daarmee innovatie en verduurzaming van de rijschoolbranche tegen”, aldus BOVAG.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’”

Paul de Jong|08.12.22|17:14

Je gaat iemand die automaat heeft gelest en nooit heeft geschakeld toch niet opeens in een schakelauto laten rijden.
Zorg ervoor dat automaat standaard wordt en wanneer iemand toch wil schakelen dan kan dat er aanvullend gedaan worden incl een examen om te layen zien dat je dat ook beheerst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’ | RijschoolPro
BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’

BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’

Bovag pleit voor professionaliteit in de branche Foto: BOVAG

Brancheorganistie BOVAG heeft kamerleden gevraagd haast te maken met Rapport Roemer en pleit voor nieuwe voorwaarden voor rijscholen die zich willen inschrijven bij het CBR. Dit doet BOVAG in aanloop naar het Commissiedebat Verkeersveiligheid en Wegen dat op 6 december om 16.30 uur plaatsvindt in de Tweede Kamer.

Op basis van de negentien punten uit het rapport van Emile Roemer roept BOVAG op tot snelle en en daadkrachtige invoering van die maatregelen om de professionaliteit in de branche te verhogen. “Op korte termijn moet hiervoor wet- en regelgeving voor worden aangepast”, schrijft de brancheorganisatie.

Nieuwe voorwaarden

Daarnaast pleit BOVAG voor de invoering van een aantal nieuwe voorwaarden aan rijscholen die zich bij het CBR willen inschrijven. Allereerst wil de organisatie dat er een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) voor rijschoolhouders wordt ingevoerd. Op dit moment bestaat deze al wel voor instructeurs. “Zo kan er getoetst worden op zedendelicten, verkeersdelicten, geweldsdelicten, omkoopbaarheid en vertrouwelijke informatie”, aldus BOVAG.

De tweede voorwaarde voor inschrijving bij het CBR richt zich op aantoonbare scholing op het gebied van ondernemerschap. Op dit moment zijn aan het starten van een rijschool namelijk geen eisen verbonden, maar de BOVAG zou dit graag anders zien.

“Het CBR moet daarnaast meer mogelijkheden krijgen om de kwaliteit van rijscholen te bewaken”, zegt BOVAG. “Door het CBR de mogelijkheid te geven om registraties te koppelen aan de belastingdienst, kan een controle worden uitgevoerd op de inkomsten van een rijschool versus het aantal examens. Hiermee kan tijdig worden ingegrepen bij slecht functionerende rijscholen.”

Tot slot pleit BOVAG voor het verplicht stellen van een derdenrekening voor rijscholen. “Hierdoor worden de gelden van leerlingen gescheiden van het eigen kantoorvermorgen. Daarmee zijn de gelden van leerlingen beschermd tegen oneigenlijk gebruik of een faillissement.”

Code 78

De BOVAG wil niet alleen dat er nieuwe voorwaarden worden gesteld aan rijscholen, maar wil ook dat er een onderzoek wordt gestart naar het afschaffen van Code 78. Volgens hen wordt de code door veel consumenten als een belemmering ervaren, omdat je hiermee niet in een schakelauto je rijden. “De vraag naar een rijopleiding in een elektrische auto is als gevolg hiervan laag. De code weerhoudt rijscholen ervan om over te stappen op elektrische en hybride voertuigen en werkt daarmee innovatie en verduurzaming van de rijschoolbranche tegen”, aldus BOVAG.

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “BOVAG: ‘Pak door met Rapport Roemer en stel voorwaarden aan rijscholen’”

Paul de Jong|08.12.22|17:14

Je gaat iemand die automaat heeft gelest en nooit heeft geschakeld toch niet opeens in een schakelauto laten rijden.
Zorg ervoor dat automaat standaard wordt en wanneer iemand toch wil schakelen dan kan dat er aanvullend gedaan worden incl een examen om te layen zien dat je dat ook beheerst.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.