Van oldtimer tot dierenprint: dit zijn de 5 meest bijzondere lesauto’s van Nederland
buitengewoon

Van oldtimer tot dierenprint: dit zijn de 5 meest bijzondere lesauto’s van Nederland

De kleurrijkste en meest originele lesauto's van Nederland Foto's: Ilona Timmermans, Leendert Roos, Jan Cools, Ferry Magielse en Edwin Dielessen

Rijles in de zoveelste witte, blauwe of zwarte lesauto? Dat kan anders, dachten deze instructeurs. Dagelijks schitteren zij met hun opvallende voertuigen op de Nederlandse snelwegen en zorgen zij voor een lach bij een ieder die hen langs ziet zoeven. 

De Rolls-Royce van Leendert

Naast twee reguliere lesauto’s beschikt de Gelderse rijinstructeur Leendert Roos over een bijna vijftig jaar oude Rolls-Royce Silver Shadow. En hoewel het niet mogelijk is om hiermee af te rijden, wil tachtig procent van zijn leerlingen in ieder geval één of een aantal ritjes maken in de oldtimer. “De Rolls-Royce heeft een uitgesproken karakter, sommigen kunnen zelfs niet stoppen met erin rijden. Het maakt het lessen tot een beleving”, vertelt Leendert.

Voordat nieuwe leerlingen plaats mogen nemen in Leenderts trots, moeten zij eerst wat meters maken op de weg. “Je kan ook niet gelijk op een fiets zonder zijwieltjes”, legt hij uit. “De Rolls-Royce is echt een grote auto, bijna 5,5 meter lang. Hij is daarentegen wel heel overzichtelijk en voorspelbaar.”

Ook leidt het lessen in de oldtimer tot gesprekken en inzichten die er anders niet zouden zijn, merkt Leendert. “Leerlingen vragen zich hardop af waarom we het automaatrijden ooit hebben veranderd, als we in 1975 zelfs al in een automaat reden. Daarnaast merken ze op dat we geduldiger mogen zijn en elkaar echt best wat meer ruimte mogen geven op de weg. Zo’n gesprek voer je niet in een Volvo.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Rolls Royce van Leendert Roos

De leskever

De leskever van Bosschenaar Jan Cools wordt veelal ingezet voor persoonlijke ritjes en promotiedoeleinden, maar leidt bij menig toeschouwer tot een trip down memory lane. “Vooral de wat oudere mensen vinden het heel leuk. Die hebben zelf hun rijbewijs nog gehaald in een kever. Ik ook, inmiddels zo’n vijftig jaar geleden”, legt Jan uit.

Als lesauto is de oldtimer niet zo geschikt, vindt de instructeur die samen met zijn dochter Rijschool Coenen runt. “Er zit geen stuur- en rembekrachtiging in en voor het schakelen moet je echt je tijd nemen. Dat zijn mensen niet meer gewend tegenwoordig: het moet allemaal zo makkelijk mogelijk.” Maar, dat mag de pret niet drukken, vindt Jan. Hij geniet met volle teugen van zijn rustige zaterdag- en zondagritjes in de ‘les’-kever.

Tekst gaat verder onder de foto

De vijftig jaar oude kever van Jan Cools

Autorijschool De Zebra

Dat Ilona Timmermans uit Nijmegen haar lesauto in een zebraprint heeft laten wrappen, is niet zonder reden. “Het is allereerst natuurlijk een verwijzing naar het zebrapad. Maar een zebra is daarnaast ook een heel sociaal dier. Ik vind het op de weg steeds asocialer worden, dus ik probeer mijn leerlingen zo ook wat normen en waarden bij te brengen. Stop nou eens voor een oma met een rollator en geef elkaar nou eens wat ruimte”, licht Ilona toe.

Er zijn leerlingen die voor Ilona’s lesauto kiezen omdat hij in een zebraprint gewrapt is, maar er zijn ook mensen die haar rijschool juist daarom mijden. Ondanks dat, aan nieuwe leerlingen geen gebrek: de instructrice zit tot september volgeboekt. “Of mensen mijn auto nou leuk vinden of niet, ze krijgen onderweg spontaan een glimlach op hun gezicht. Misschien lachen ze me uit, misschien lachen ze me toe, maar het is toch fijn dat mensen met een vrolijk gevoel in de auto zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto

De gewrapte zebra-lesauto van Ilona

Ferry Ferrari

Toen Ferry Magielse, in de volksmond beter bekend als Ferry Ferrari, 54 jaar geleden begon met lesgeven had hij maar één doel voor ogen: “Ik ga net zolang door totdat ik in een Ferrari rijd.” En dat is gelukt. Hoewel zijn Ferrari F430 Spider veelal wordt geboekt door mensen die een kick krijgen van snelle auto’s, zet hij zijn sportwagen ook in voor mensen die überhaupt nog geen rijbewijs hebben. De auto is namelijk voorzien van dubbele bediening. “Eigenlijk zou je dat sowieso in zulke auto’s moeten hebben, de manier waarop mensen soms rijden, is bizar”, licht de autofanaat toe. Na één les of ritje kunnen kandidaten overstappen op de ‘normale’ auto’s van Autorijschool Magielse.

Inmiddels wordt de Noord-Hollandse rijschool gerund door vrouw en dochters Magielse en houdt Ferry zich bezig met het verhuren van zijn sportwagens. Na verloop van tijd is het wagenpark nog uitgebreid met een Lamborghini Diablo VT, waarin hij ook ritjes aanbiedt. Of Ferry Ferrari verder nog dromen heeft? “Ik heb alles wat een mens kan bezitten, ik heb niks meer te wensen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De trots van Ferry Ferrari

De luipaard-lesauto

Toen Dordtse rijinstructeur Edwin Dielessen op een dag bij het CBR om zich heen keek, viel het hem op hoe saai lesauto’s er eigenlijk uitzien. Dat kan anders, dacht hij. En zo ontstond het idee voor een heuse sneeuwluipaard-lesauto.

Naast zo nu en dan de opmerking ‘daar wil ik niet in rijden hoor’, noemt Edwin de reacties op zijn luipaard-lesauto geweldig. “Iedereen is razend enthousiast. Sommige leerlingen trekken zelfs een panterprintbroek aan, om te matchen bij de auto. Er is ook een meisje die haar nagels in dezelfde print als de lesauto laat lakken. Dat is gewoon fantastisch.”

‘The beauty’ van Edwin Dielessen

Je las zojuist één van de gratis premium artikelen. Abonneer nu direct om onbeperkt verder te lezen op RijschoolPro. 

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Van oldtimer tot dierenprint: dit zijn de 5 meest bijzondere lesauto’s van Nederland | RijschoolPro
Van oldtimer tot dierenprint: dit zijn de 5 meest bijzondere lesauto’s van Nederland
buitengewoon

Van oldtimer tot dierenprint: dit zijn de 5 meest bijzondere lesauto’s van Nederland

De kleurrijkste en meest originele lesauto's van Nederland Foto's: Ilona Timmermans, Leendert Roos, Jan Cools, Ferry Magielse en Edwin Dielessen

Rijles in de zoveelste witte, blauwe of zwarte lesauto? Dat kan anders, dachten deze instructeurs. Dagelijks schitteren zij met hun opvallende voertuigen op de Nederlandse snelwegen en zorgen zij voor een lach bij een ieder die hen langs ziet zoeven. 

De Rolls-Royce van Leendert

Naast twee reguliere lesauto’s beschikt de Gelderse rijinstructeur Leendert Roos over een bijna vijftig jaar oude Rolls-Royce Silver Shadow. En hoewel het niet mogelijk is om hiermee af te rijden, wil tachtig procent van zijn leerlingen in ieder geval één of een aantal ritjes maken in de oldtimer. “De Rolls-Royce heeft een uitgesproken karakter, sommigen kunnen zelfs niet stoppen met erin rijden. Het maakt het lessen tot een beleving”, vertelt Leendert.

Voordat nieuwe leerlingen plaats mogen nemen in Leenderts trots, moeten zij eerst wat meters maken op de weg. “Je kan ook niet gelijk op een fiets zonder zijwieltjes”, legt hij uit. “De Rolls-Royce is echt een grote auto, bijna 5,5 meter lang. Hij is daarentegen wel heel overzichtelijk en voorspelbaar.”

Ook leidt het lessen in de oldtimer tot gesprekken en inzichten die er anders niet zouden zijn, merkt Leendert. “Leerlingen vragen zich hardop af waarom we het automaatrijden ooit hebben veranderd, als we in 1975 zelfs al in een automaat reden. Daarnaast merken ze op dat we geduldiger mogen zijn en elkaar echt best wat meer ruimte mogen geven op de weg. Zo’n gesprek voer je niet in een Volvo.”

Tekst gaat verder onder de foto

De Rolls Royce van Leendert Roos

De leskever

De leskever van Bosschenaar Jan Cools wordt veelal ingezet voor persoonlijke ritjes en promotiedoeleinden, maar leidt bij menig toeschouwer tot een trip down memory lane. “Vooral de wat oudere mensen vinden het heel leuk. Die hebben zelf hun rijbewijs nog gehaald in een kever. Ik ook, inmiddels zo’n vijftig jaar geleden”, legt Jan uit.

Als lesauto is de oldtimer niet zo geschikt, vindt de instructeur die samen met zijn dochter Rijschool Coenen runt. “Er zit geen stuur- en rembekrachtiging in en voor het schakelen moet je echt je tijd nemen. Dat zijn mensen niet meer gewend tegenwoordig: het moet allemaal zo makkelijk mogelijk.” Maar, dat mag de pret niet drukken, vindt Jan. Hij geniet met volle teugen van zijn rustige zaterdag- en zondagritjes in de ‘les’-kever.

Tekst gaat verder onder de foto

De vijftig jaar oude kever van Jan Cools

Autorijschool De Zebra

Dat Ilona Timmermans uit Nijmegen haar lesauto in een zebraprint heeft laten wrappen, is niet zonder reden. “Het is allereerst natuurlijk een verwijzing naar het zebrapad. Maar een zebra is daarnaast ook een heel sociaal dier. Ik vind het op de weg steeds asocialer worden, dus ik probeer mijn leerlingen zo ook wat normen en waarden bij te brengen. Stop nou eens voor een oma met een rollator en geef elkaar nou eens wat ruimte”, licht Ilona toe.

Er zijn leerlingen die voor Ilona’s lesauto kiezen omdat hij in een zebraprint gewrapt is, maar er zijn ook mensen die haar rijschool juist daarom mijden. Ondanks dat, aan nieuwe leerlingen geen gebrek: de instructrice zit tot september volgeboekt. “Of mensen mijn auto nou leuk vinden of niet, ze krijgen onderweg spontaan een glimlach op hun gezicht. Misschien lachen ze me uit, misschien lachen ze me toe, maar het is toch fijn dat mensen met een vrolijk gevoel in de auto zitten.”

Tekst gaat verder onder de foto

De gewrapte zebra-lesauto van Ilona

Ferry Ferrari

Toen Ferry Magielse, in de volksmond beter bekend als Ferry Ferrari, 54 jaar geleden begon met lesgeven had hij maar één doel voor ogen: “Ik ga net zolang door totdat ik in een Ferrari rijd.” En dat is gelukt. Hoewel zijn Ferrari F430 Spider veelal wordt geboekt door mensen die een kick krijgen van snelle auto’s, zet hij zijn sportwagen ook in voor mensen die überhaupt nog geen rijbewijs hebben. De auto is namelijk voorzien van dubbele bediening. “Eigenlijk zou je dat sowieso in zulke auto’s moeten hebben, de manier waarop mensen soms rijden, is bizar”, licht de autofanaat toe. Na één les of ritje kunnen kandidaten overstappen op de ‘normale’ auto’s van Autorijschool Magielse.

Inmiddels wordt de Noord-Hollandse rijschool gerund door vrouw en dochters Magielse en houdt Ferry zich bezig met het verhuren van zijn sportwagens. Na verloop van tijd is het wagenpark nog uitgebreid met een Lamborghini Diablo VT, waarin hij ook ritjes aanbiedt. Of Ferry Ferrari verder nog dromen heeft? “Ik heb alles wat een mens kan bezitten, ik heb niks meer te wensen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De trots van Ferry Ferrari

De luipaard-lesauto

Toen Dordtse rijinstructeur Edwin Dielessen op een dag bij het CBR om zich heen keek, viel het hem op hoe saai lesauto’s er eigenlijk uitzien. Dat kan anders, dacht hij. En zo ontstond het idee voor een heuse sneeuwluipaard-lesauto.

Naast zo nu en dan de opmerking ‘daar wil ik niet in rijden hoor’, noemt Edwin de reacties op zijn luipaard-lesauto geweldig. “Iedereen is razend enthousiast. Sommige leerlingen trekken zelfs een panterprintbroek aan, om te matchen bij de auto. Er is ook een meisje die haar nagels in dezelfde print als de lesauto laat lakken. Dat is gewoon fantastisch.”

‘The beauty’ van Edwin Dielessen

Je las zojuist één van de gratis premium artikelen. Abonneer nu direct om onbeperkt verder te lezen op RijschoolPro. 

Lees ook:

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.