CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken
update

CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken

Eind vorig jaar werden de verplichte wachttijden versoepeld van 15 naar 10 weken Foto: CBR

Het CBR gaat – op verzoek van de rijschoolbranche – vanaf 10 juli bestaande maatregelen versoepelen en nieuwe maatregelen invoeren. Zo wordt de verplichte wachttijd bij een tweede herexamen verkort van tien naar zeven weken. Ook mogen opleiders vanaf deze datum een aantal praktijkexamens annuleren tot zes weken voor het examen.

Het CBR geeft de werving van een groot aantal nieuwe examinatoren en de hierdoor verwachte daling van de reserveringstermijnen als reden voor de veranderingen. Ook bleek uit overleg met onder andere de KRV en de VVRI dat de versoepelingen hard nodig waren. In december van 2022 werden de wachttijden op aandringen van de brancheverenigingen al van vijftien naar tien weken versoepeld.

Vanaf 10 juli 2023 gelden – naast de versoepeling voor het twee keer of vaker zakken – verder de volgende wachttijden. Een kandidaat die de eerste keer voor het praktijkexamen auto zakt, moet op dit moment nog minimaal vier weken wachten op een herexamen. Dit wordt versoepeld naar twee. Ook voor kandidaten die zakken voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor, verkeersdeelneming of auto met aanhanwagen, wordt de wachttijd aangepast van vier naar twee weken. Wordt een praktijkexamen echter met het oog op de verkeersveiligheid door de examinator afgebroken? Dan blijft de minimale wachttijd vijftien weken.

Annuleren praktijkexamens

Opleiders hebben vanaf 10 juli tevens de mogelijkheid om een x aantal praktijkexamens te annuleren, tot zes weken voor het examen. Iedere rijschool ontvangt voor het kunnen annuleren een jaarlimiet van 1 procent op alle afgenomen B-examens en kan tenminste twee examens binnen één jaar annuleren. Over een termijn van dertig dagen mag maximaal de helft van de jaarlimiet worden ingezet.

Iedere maand wordt de jaarlimiet opnieuw gekeurd op basis van het aantal afgenomen examens in de afgelopen twaalf maanden. Zo wordt steeds opnieuw bekeken of het jaarsaldo naar boven of naar beneden moet worden bijgesteld. Het jaarsaldo kan dus schommelen.

Om dit verder te verduidelijken, geeft het CBR onderstaand rekenvoorbeeld.

Beeld: CBR

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken”

Pieter van der Vinne|29.06.23|12:58

cbr versoepelt niks. ze doen maar wat. wanbeleid…dit krijg je met functie elders voor mensen waar ze in de politiek helemaal klaar mee zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken | RijschoolPro
CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken
update

CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken

Eind vorig jaar werden de verplichte wachttijden versoepeld van 15 naar 10 weken Foto: CBR

Het CBR gaat – op verzoek van de rijschoolbranche – vanaf 10 juli bestaande maatregelen versoepelen en nieuwe maatregelen invoeren. Zo wordt de verplichte wachttijd bij een tweede herexamen verkort van tien naar zeven weken. Ook mogen opleiders vanaf deze datum een aantal praktijkexamens annuleren tot zes weken voor het examen.

Het CBR geeft de werving van een groot aantal nieuwe examinatoren en de hierdoor verwachte daling van de reserveringstermijnen als reden voor de veranderingen. Ook bleek uit overleg met onder andere de KRV en de VVRI dat de versoepelingen hard nodig waren. In december van 2022 werden de wachttijden op aandringen van de brancheverenigingen al van vijftien naar tien weken versoepeld.

Vanaf 10 juli 2023 gelden – naast de versoepeling voor het twee keer of vaker zakken – verder de volgende wachttijden. Een kandidaat die de eerste keer voor het praktijkexamen auto zakt, moet op dit moment nog minimaal vier weken wachten op een herexamen. Dit wordt versoepeld naar twee. Ook voor kandidaten die zakken voor het praktijkexamen bromfiets, brommobiel, motor, verkeersdeelneming of auto met aanhanwagen, wordt de wachttijd aangepast van vier naar twee weken. Wordt een praktijkexamen echter met het oog op de verkeersveiligheid door de examinator afgebroken? Dan blijft de minimale wachttijd vijftien weken.

Annuleren praktijkexamens

Opleiders hebben vanaf 10 juli tevens de mogelijkheid om een x aantal praktijkexamens te annuleren, tot zes weken voor het examen. Iedere rijschool ontvangt voor het kunnen annuleren een jaarlimiet van 1 procent op alle afgenomen B-examens en kan tenminste twee examens binnen één jaar annuleren. Over een termijn van dertig dagen mag maximaal de helft van de jaarlimiet worden ingezet.

Iedere maand wordt de jaarlimiet opnieuw gekeurd op basis van het aantal afgenomen examens in de afgelopen twaalf maanden. Zo wordt steeds opnieuw bekeken of het jaarsaldo naar boven of naar beneden moet worden bijgesteld. Het jaarsaldo kan dus schommelen.

Om dit verder te verduidelijken, geeft het CBR onderstaand rekenvoorbeeld.

Beeld: CBR

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.
Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Else van Andel

1 reactie op “CBR versoepelt wachttijd herexamen van 10 naar 7 weken”

Pieter van der Vinne|29.06.23|12:58

cbr versoepelt niks. ze doen maar wat. wanbeleid…dit krijg je met functie elders voor mensen waar ze in de politiek helemaal klaar mee zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.