Advies Royal Haskoning DHV: schaf meerijden instructeur tijdens examen niet af
onderzoeksresultaten

CBR schaft meerijden instructeur tijdens examen niet af

Het meerijden moet niet worden afgeschaft, wel moeten de regels worden verduidelijkt Foto: Else van Andel/RijschoolPro

Het CBR neemt het advies van onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV over om het meerijden van instructeurs tijdens praktijkexamens niet af te schaffen. Kandidaten en instructeurs blijken hier uit onderzoek namelijk juist veel behoefte aan te hebben.

In totaal hebben 13.171 oud-examenkandidaten, 1796 rijinstructeurs en 444 examinatoren deelgenomen aan het onderzoek. Op basis van de antwoorden die deze drie doelgroepen hebben gegeven, doet het onderzoeksbureau een aantal aanbevelingen. Zo zeggen zij allereerst dat het afschaffen van het meerijden tijdens een praktijkexamen niet aan de orde moet zijn, omdat hier bij kandidaten en instructeurs juist grote vraag naar is.

Regels handhaven

Daarnaast adviseert Royal HaskoningDHV om de voorlichting over de regels voor het meerijden te verbeteren en de afspraken van het meerijden te verfijnen. Hoewel er afspraken bestaan, blijken zowel rijinstructeurs als examinatoren namelijk behoefte te hebben aan meer specifieke en meer uitgewerkte regels omtrent het meerijden. Oftewel, de kandidaat beslist over het meerijden en de rol van de instructeur moet voorafgaand aan het examen duidelijk zijn.

Het CBR heeft op basis van de onderzoeksresultaten besloten om het beleid rondom het meerijden niet te wijzigen. Wel wordt er in de toekomst strenger gehandhaafd op naleving van de regels, schrijft de organisatie aan de instructeurs in een bericht op TOP. “Hoewel het beleid rondom het meerijden tijdens het praktijkexamen niet wijzigt is uit het onderzoek wel gebleken dat de regels niet altijd worden nageleefd. Daarom zetten we deze nogmaals duidelijk op een rijtje.” Naast het feit dat de uiteindelijke beslissing bij de kandidaat ligt, staat in de regels onder andere dat alle instructeurs in het bezit moeten zijn van een geldige WRM-pas. Ook mogen er niet meer dan drie personen in de examenauto zitten en moet het examen zonder storende factoren, zoals bellen en fotograferen, plaats kunnen vinden.

RijschoolPro-poll

De aanbevelingen van Royal HaskoningDHV sluiten aan bij de mening van het RijschoolPro-publiek, die door middel van een poll antwoord gaven op de vraag ‘Moet een rijinstructeur te allen tijde mee blijven rijden tijdens een examen of is de keuze aan de kandidaat?’ Van de 1784 deelnemers zeggen maar liefst 858 respondenten dat de keuze te allen tijde aan de kandidaat moet zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Resultaten van de RijschoolPro-poll

Enquête

Royal HaskoningDHV startte vorig jaar in opdracht van het CBR een onderzoek naar het meerijden van instructeurs tijdens praktijkexamens- en toetsen. Dit omdat er een afname in het meerijden werd gezien ten opzichte van voor de coronaperiode. Ook bleek dat kandidaten en instructeurs positief stonden tegenover het meerijden, maar examinatoren ‘beduidend minder’.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR schaft meerijden instructeur tijdens examen niet af | RijschoolPro
Advies Royal Haskoning DHV: schaf meerijden instructeur tijdens examen niet af
onderzoeksresultaten

CBR schaft meerijden instructeur tijdens examen niet af

Het meerijden moet niet worden afgeschaft, wel moeten de regels worden verduidelijkt Foto: Else van Andel/RijschoolPro

Het CBR neemt het advies van onderzoeksbureau Royal HaskoningDHV over om het meerijden van instructeurs tijdens praktijkexamens niet af te schaffen. Kandidaten en instructeurs blijken hier uit onderzoek namelijk juist veel behoefte aan te hebben.

In totaal hebben 13.171 oud-examenkandidaten, 1796 rijinstructeurs en 444 examinatoren deelgenomen aan het onderzoek. Op basis van de antwoorden die deze drie doelgroepen hebben gegeven, doet het onderzoeksbureau een aantal aanbevelingen. Zo zeggen zij allereerst dat het afschaffen van het meerijden tijdens een praktijkexamen niet aan de orde moet zijn, omdat hier bij kandidaten en instructeurs juist grote vraag naar is.

Regels handhaven

Daarnaast adviseert Royal HaskoningDHV om de voorlichting over de regels voor het meerijden te verbeteren en de afspraken van het meerijden te verfijnen. Hoewel er afspraken bestaan, blijken zowel rijinstructeurs als examinatoren namelijk behoefte te hebben aan meer specifieke en meer uitgewerkte regels omtrent het meerijden. Oftewel, de kandidaat beslist over het meerijden en de rol van de instructeur moet voorafgaand aan het examen duidelijk zijn.

Het CBR heeft op basis van de onderzoeksresultaten besloten om het beleid rondom het meerijden niet te wijzigen. Wel wordt er in de toekomst strenger gehandhaafd op naleving van de regels, schrijft de organisatie aan de instructeurs in een bericht op TOP. “Hoewel het beleid rondom het meerijden tijdens het praktijkexamen niet wijzigt is uit het onderzoek wel gebleken dat de regels niet altijd worden nageleefd. Daarom zetten we deze nogmaals duidelijk op een rijtje.” Naast het feit dat de uiteindelijke beslissing bij de kandidaat ligt, staat in de regels onder andere dat alle instructeurs in het bezit moeten zijn van een geldige WRM-pas. Ook mogen er niet meer dan drie personen in de examenauto zitten en moet het examen zonder storende factoren, zoals bellen en fotograferen, plaats kunnen vinden.

RijschoolPro-poll

De aanbevelingen van Royal HaskoningDHV sluiten aan bij de mening van het RijschoolPro-publiek, die door middel van een poll antwoord gaven op de vraag ‘Moet een rijinstructeur te allen tijde mee blijven rijden tijdens een examen of is de keuze aan de kandidaat?’ Van de 1784 deelnemers zeggen maar liefst 858 respondenten dat de keuze te allen tijde aan de kandidaat moet zijn.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Resultaten van de RijschoolPro-poll

Enquête

Royal HaskoningDHV startte vorig jaar in opdracht van het CBR een onderzoek naar het meerijden van instructeurs tijdens praktijkexamens- en toetsen. Dit omdat er een afname in het meerijden werd gezien ten opzichte van voor de coronaperiode. Ook bleek dat kandidaten en instructeurs positief stonden tegenover het meerijden, maar examinatoren ‘beduidend minder’.

Lees ook:

Wil je ook elke week de gratis nieuwsbrief van RijschoolPro ontvangen? Vul hier jouw e-mailadres in.

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.