Lesauto

Lesauto kost rijschoolhouder 8 euro per lesuur

Rijschoolhouders die een nieuwe lesauto aanschaffen, moeten niet alleen kijken naar het aankoopbedrag voor het berekenen van hun lesprijs. Zaken als wegenbelasting, onderhoud, brandstofverbruik en afschrijvingskosten (Total Cost of Ownership) bepalen mede de lesprijs per uur. Uit een voorbeeldberekening blijkt dat voor een Hyundai i30 diesel 8,09 euro per les doorberekend moet worden aan de leerling.

In het voorbeeld wordt er uit gegaan van de Hyundai i30 (5-deurs) diesel. Vorig jaar werd deze auto door de rijschoolbranche verkozen tot Lesauto van het Jaar 2013. Het voertuig kreeg na testritten door 46 verschillende rijinstructeurs een gemiddelde beoordeling van een 8,1. Vooral het ruime interieur, het uitstekende zicht en de verkeersveiligheid van de auto werden geprezen.

Kilometers

Gemiddeld rijdt een rijschoolhouder circa 65.000 kilometer per jaar met een lesauto. Dit zijn ongeveer 1.800 lessen op jaarbasis. Na circa drie jaar rijden ruilt een groot deel van de rijschoolhouders zijn lesauto in voor een nieuwer model. In deze periode is er gemiddeld 195.000 kilometer met het voertuig afgelegd.

De Hyundai i30 1,6 Blue i-drive Cool (standaarduitvoering met airco) heeft een consumentenprijs van 21.995 euro. Guido Geleijns van Hyundai-importeur Greenib Car B.V: “Bij de aankoop van deze auto is vijf jaar garantie inbegrepen zonder kilometerbeperking. Bij veel andere automerken is dat slechts twee jaar. De afschrijving van de auto ligt op 350,44 euro per maand (excl. btw).”

Autoverzekering

Voor reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten rekent Hyundai in de eerste drie jaar een bedrag van 140,81 per maand (excl. btw). Geleijns: “Dit zijn indicatieve kosten afhankelijk van het gebruik van de auto en het aantal gereden kilometers. Na vijf jaar kunnen deze kosten weer anders liggen. Bij Hyundai werken wij met Super Service-pakketten. Hiermee kunnen Hyundai-rijders er van op aan dat de kosten voor het onderhoud overal gelijk zijn.”

De volgende stap is het bekijken van de assurantiën. “Wij hebben een basisgemiddelde genomen van 90,72 euro autoverzekeringspremie per maand (excl. btw). Voor de Hyundai uit het voorbeeld kan er uitgegaan worden van een wegenbelasting van 108,33 euro”, licht Geleijns toe.

Berekening

Door de afschrijvingskosten, reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten, verzekeringspremie en wegenbelasting bij elkaar op te tellen, is de totale kostprijs van de auto per maand bekend.

Dit is voor de Hyundai i30: 350,44 euro (afschrijving) + 140,81 euro (reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten) + 90,72 euro (verzekering) + 108,33 euro (wegenbelasting) = 690,30 euro totaal. Het bedrag moet gedeeld worden door het gemiddeld aantal lessen dat er per maand wordt gegeven. In het voorbeeld is dat 1800/12 = 150 lessen per maand. Totale kosten 690,30/150 lessen = 4,60 euro per rijles (excl. btw).

Brandstof

Om een compleet beeld te krijgen van de autokosten is ook het brandstofverbruik een belangrijk onderdeel van de berekening. De Hyundai i30 rijdt volgens verschillende test gemiddeld 1 op 20. Per maand legt een rijschoolhouder 5.416 kilometer af (65.000/12 maanden).

De huidige dieselprijs exclusief btw staat op 1,197 euro per liter. De berekening zal dan ook zijn: 5.416/20 kilometer = 270,8 liter x 1,197 euro = 324,15 euro. Het totaal komt op 324,15/150 lessen per maand = 2,16 euro per les (excl. btw).

Uurtarief

De totale lesprijs op basis van Total Cost of Ownership is voor de Hyundai 4,60 euro + 2,16 euro = 6,76 euro (excl. btw) per rijles. Inclusief btw komt het uurtarief per les op 8,09 euro. Uiteraard moeten overige posten als arbeidsloon en kosten voor het opbouwen van een pensioen nog meergekend worden in het uurtarief.

Voor de rijschoolhouder die meer luxe wil, is er de Hyundai i30 1,6 CRDI Business-uitvoering (consumentenprijs: 23.995 euro) . Voor deze auto moet  0,29 euro extra gerekend worden per lesuur om de totale kosten voor de auto te dekken.

Extra’s

De business uitvoering van de Hyundai i30 beschikt onder andere over zeven airbags, verwarmbare buitenspiegels, cruise control, dual zone climate control, Bluetooth-carkit, navigatiesysteem, achteruitrijcamera, parkeersensoren voor en achter en lichtmetalen velgen.

Geleijns: “De Hyundai i30 Business is een hele complete auto. Bij andere merken betaal je veel voor extra’s. Bij Hyundai krijg je meer auto voor minder geld. Ik zou rijschoolhouders dan ook altijd adviseren voor de Business-uitvoering te kiezen.”

Dealers

“Na het winnen van de Lesauto van het Jaar 2013-award is onze focus steeds meer op de rijschoolbranche gaan liggen. Zo wordt tot het einde van het jaar de dubbele bediening voor rijsinstructeurs gratis in een nieuwe auto ingebouwd”, vertelt Geleijns. “En we bieden 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking. Dat is natuurlijk erg goed voor de restwaarde na drie jaar.”

Karlien Korebrits

Lees ook:

Auteur: Karlien Korebrits

7 reacties op “Lesauto kost rijschoolhouder 8 euro per lesuur”

Pieter van Rosse|20.06.13|09:38

Ik mis de kosten voor winterbanden? Zonder winterbanden kan je in winterse omstandigheden geen examens doen. een beetje merkbanden komen al gauw rond de € 100,- per band uit (zonder velg en het monteren en opslag van de banden als je ze niet gebruikt) Ook mis ik de kosten die gemaakt moeten worden voor het vernieuwen licenties van de tomtom en periodiek updaten van de kaarten. Deze kosten moeten mijns insziens ook meegerekend worden?

Oké rijopleidingen|20.06.13|10:40

Winterbanden kosten geen extra geld, want wanneer je op winterbanden rijdt, rijdt je niet op zomerbanden! En wanneer je echt lullig wilt gaan denken Pieter, neem dan ook de lampjes en olie en ruitensproeiervloeistof en wasbeurten en nog veel meer mee.

George Fennes|20.06.13|23:33

Oké rijopleidingen, wat Pieter zegt is helemaal niet lullig.
Dit zijn toch kosten die je maakt voor je rijschool of niet soms.
Rijschoolhouders moeten eens goede ondernemers en zakenmensen wordt, dan wordt er niet meer voor die lullige bedragen van onder de 45 euro gereden.

Roy Robbemond|21.06.13|10:59

ik ben het met de sprekers eens. Als je dan de kosten wil berekenen dan moet je het ook goed doen. Zijn bij jullie de winterbanden gratis? Die moeten toch ook aangeschaft worden en de garage rekent echt wel geld voor het omwisselen. Daarnaast is het verstandig om een potje onvoorzien mee te nemen in de berekening. Lampjes verwisselen moet tegenwoordig bij de garage gebeuren. Is tegenwoordig moeilijk zelf te doen! Dus wees niet zo hard in je mening naar de rijschool maar denk gewoon mee!

Oké rijopleidingen|22.06.13|14:32

Ik denk ook mee. Maar of je nu op winterbanden rijdt of op zomerbanden, die kosten worden niet echt hoger. Wanneer je op de zomerbanden rijdt, slijten je winterbanden niet, net als andersom. Je moet dus net zo vaak nieuwe banden aanschaffen als wanneer je op 1 soort banden rijdt. Op de jaarrekening kan je precies zien wat je op jaarbasis kwijt bent voor je auto en hierop je gewerkte uren delen. Weet je precies wat je kwijt bent per lesuur. Zijn ook echt alle kosten meegerekend.

Rij School|24.06.13|16:41

@George, je hebt helemaal gelijk!
twee voorbeelden:
1) loodgieter voor verstopping riool langs gehad, man was uurtje aan het werk kosten € 78,00 + 25 euro voorrjkosten exclusief materiaal en btw!
2) reparatuur voor combi magnetron, handvat zit beetje los voor de zekerheid even gevraagd wat het kost als die komt kijken, € 65,00 voor de eerste 30 minuten, dacht het dus niet.
Rijscholen in Nederland zijn minimaal 50% te goedkoop, maar dat zal helaas nooit veranderen!

Cathomas Smits|27.06.13|16:58

Het Plaatje is nog lang niet compleet, wat te denken van de 14% bijtelling.. bij 42% IB is dat 108 Euro per maand.. telt lekker op.
Maar gelukkig is er een veel beter alternatief, een auto die na benutting van fiscale voordelen maar liefst 846 Euro per maand voordeliger uitkomt.. da’s in 10 jaar mooi 101.520 Euro voor je pensioenpotje..zelf meer als je de rente op rente meerekent.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Lesauto kost rijschoolhouder 8 euro per lesuur | RijschoolPro
Lesauto

Lesauto kost rijschoolhouder 8 euro per lesuur

Rijschoolhouders die een nieuwe lesauto aanschaffen, moeten niet alleen kijken naar het aankoopbedrag voor het berekenen van hun lesprijs. Zaken als wegenbelasting, onderhoud, brandstofverbruik en afschrijvingskosten (Total Cost of Ownership) bepalen mede de lesprijs per uur. Uit een voorbeeldberekening blijkt dat voor een Hyundai i30 diesel 8,09 euro per les doorberekend moet worden aan de leerling.

In het voorbeeld wordt er uit gegaan van de Hyundai i30 (5-deurs) diesel. Vorig jaar werd deze auto door de rijschoolbranche verkozen tot Lesauto van het Jaar 2013. Het voertuig kreeg na testritten door 46 verschillende rijinstructeurs een gemiddelde beoordeling van een 8,1. Vooral het ruime interieur, het uitstekende zicht en de verkeersveiligheid van de auto werden geprezen.

Kilometers

Gemiddeld rijdt een rijschoolhouder circa 65.000 kilometer per jaar met een lesauto. Dit zijn ongeveer 1.800 lessen op jaarbasis. Na circa drie jaar rijden ruilt een groot deel van de rijschoolhouders zijn lesauto in voor een nieuwer model. In deze periode is er gemiddeld 195.000 kilometer met het voertuig afgelegd.

De Hyundai i30 1,6 Blue i-drive Cool (standaarduitvoering met airco) heeft een consumentenprijs van 21.995 euro. Guido Geleijns van Hyundai-importeur Greenib Car B.V: “Bij de aankoop van deze auto is vijf jaar garantie inbegrepen zonder kilometerbeperking. Bij veel andere automerken is dat slechts twee jaar. De afschrijving van de auto ligt op 350,44 euro per maand (excl. btw).”

Autoverzekering

Voor reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten rekent Hyundai in de eerste drie jaar een bedrag van 140,81 per maand (excl. btw). Geleijns: “Dit zijn indicatieve kosten afhankelijk van het gebruik van de auto en het aantal gereden kilometers. Na vijf jaar kunnen deze kosten weer anders liggen. Bij Hyundai werken wij met Super Service-pakketten. Hiermee kunnen Hyundai-rijders er van op aan dat de kosten voor het onderhoud overal gelijk zijn.”

De volgende stap is het bekijken van de assurantiën. “Wij hebben een basisgemiddelde genomen van 90,72 euro autoverzekeringspremie per maand (excl. btw). Voor de Hyundai uit het voorbeeld kan er uitgegaan worden van een wegenbelasting van 108,33 euro”, licht Geleijns toe.

Berekening

Door de afschrijvingskosten, reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten, verzekeringspremie en wegenbelasting bij elkaar op te tellen, is de totale kostprijs van de auto per maand bekend.

Dit is voor de Hyundai i30: 350,44 euro (afschrijving) + 140,81 euro (reparatie-, onderhouds-, en bandenkosten) + 90,72 euro (verzekering) + 108,33 euro (wegenbelasting) = 690,30 euro totaal. Het bedrag moet gedeeld worden door het gemiddeld aantal lessen dat er per maand wordt gegeven. In het voorbeeld is dat 1800/12 = 150 lessen per maand. Totale kosten 690,30/150 lessen = 4,60 euro per rijles (excl. btw).

Brandstof

Om een compleet beeld te krijgen van de autokosten is ook het brandstofverbruik een belangrijk onderdeel van de berekening. De Hyundai i30 rijdt volgens verschillende test gemiddeld 1 op 20. Per maand legt een rijschoolhouder 5.416 kilometer af (65.000/12 maanden).

De huidige dieselprijs exclusief btw staat op 1,197 euro per liter. De berekening zal dan ook zijn: 5.416/20 kilometer = 270,8 liter x 1,197 euro = 324,15 euro. Het totaal komt op 324,15/150 lessen per maand = 2,16 euro per les (excl. btw).

Uurtarief

De totale lesprijs op basis van Total Cost of Ownership is voor de Hyundai 4,60 euro + 2,16 euro = 6,76 euro (excl. btw) per rijles. Inclusief btw komt het uurtarief per les op 8,09 euro. Uiteraard moeten overige posten als arbeidsloon en kosten voor het opbouwen van een pensioen nog meergekend worden in het uurtarief.

Voor de rijschoolhouder die meer luxe wil, is er de Hyundai i30 1,6 CRDI Business-uitvoering (consumentenprijs: 23.995 euro) . Voor deze auto moet  0,29 euro extra gerekend worden per lesuur om de totale kosten voor de auto te dekken.

Extra’s

De business uitvoering van de Hyundai i30 beschikt onder andere over zeven airbags, verwarmbare buitenspiegels, cruise control, dual zone climate control, Bluetooth-carkit, navigatiesysteem, achteruitrijcamera, parkeersensoren voor en achter en lichtmetalen velgen.

Geleijns: “De Hyundai i30 Business is een hele complete auto. Bij andere merken betaal je veel voor extra’s. Bij Hyundai krijg je meer auto voor minder geld. Ik zou rijschoolhouders dan ook altijd adviseren voor de Business-uitvoering te kiezen.”

Dealers

“Na het winnen van de Lesauto van het Jaar 2013-award is onze focus steeds meer op de rijschoolbranche gaan liggen. Zo wordt tot het einde van het jaar de dubbele bediening voor rijsinstructeurs gratis in een nieuwe auto ingebouwd”, vertelt Geleijns. “En we bieden 5 jaar garantie zonder kilometerbeperking. Dat is natuurlijk erg goed voor de restwaarde na drie jaar.”

Karlien Korebrits

Lees ook:

Auteur: Karlien Korebrits

7 reacties op “Lesauto kost rijschoolhouder 8 euro per lesuur”

Pieter van Rosse|20.06.13|09:38

Ik mis de kosten voor winterbanden? Zonder winterbanden kan je in winterse omstandigheden geen examens doen. een beetje merkbanden komen al gauw rond de € 100,- per band uit (zonder velg en het monteren en opslag van de banden als je ze niet gebruikt) Ook mis ik de kosten die gemaakt moeten worden voor het vernieuwen licenties van de tomtom en periodiek updaten van de kaarten. Deze kosten moeten mijns insziens ook meegerekend worden?

Oké rijopleidingen|20.06.13|10:40

Winterbanden kosten geen extra geld, want wanneer je op winterbanden rijdt, rijdt je niet op zomerbanden! En wanneer je echt lullig wilt gaan denken Pieter, neem dan ook de lampjes en olie en ruitensproeiervloeistof en wasbeurten en nog veel meer mee.

George Fennes|20.06.13|23:33

Oké rijopleidingen, wat Pieter zegt is helemaal niet lullig.
Dit zijn toch kosten die je maakt voor je rijschool of niet soms.
Rijschoolhouders moeten eens goede ondernemers en zakenmensen wordt, dan wordt er niet meer voor die lullige bedragen van onder de 45 euro gereden.

Roy Robbemond|21.06.13|10:59

ik ben het met de sprekers eens. Als je dan de kosten wil berekenen dan moet je het ook goed doen. Zijn bij jullie de winterbanden gratis? Die moeten toch ook aangeschaft worden en de garage rekent echt wel geld voor het omwisselen. Daarnaast is het verstandig om een potje onvoorzien mee te nemen in de berekening. Lampjes verwisselen moet tegenwoordig bij de garage gebeuren. Is tegenwoordig moeilijk zelf te doen! Dus wees niet zo hard in je mening naar de rijschool maar denk gewoon mee!

Oké rijopleidingen|22.06.13|14:32

Ik denk ook mee. Maar of je nu op winterbanden rijdt of op zomerbanden, die kosten worden niet echt hoger. Wanneer je op de zomerbanden rijdt, slijten je winterbanden niet, net als andersom. Je moet dus net zo vaak nieuwe banden aanschaffen als wanneer je op 1 soort banden rijdt. Op de jaarrekening kan je precies zien wat je op jaarbasis kwijt bent voor je auto en hierop je gewerkte uren delen. Weet je precies wat je kwijt bent per lesuur. Zijn ook echt alle kosten meegerekend.

Rij School|24.06.13|16:41

@George, je hebt helemaal gelijk!
twee voorbeelden:
1) loodgieter voor verstopping riool langs gehad, man was uurtje aan het werk kosten € 78,00 + 25 euro voorrjkosten exclusief materiaal en btw!
2) reparatuur voor combi magnetron, handvat zit beetje los voor de zekerheid even gevraagd wat het kost als die komt kijken, € 65,00 voor de eerste 30 minuten, dacht het dus niet.
Rijscholen in Nederland zijn minimaal 50% te goedkoop, maar dat zal helaas nooit veranderen!

Cathomas Smits|27.06.13|16:58

Het Plaatje is nog lang niet compleet, wat te denken van de 14% bijtelling.. bij 42% IB is dat 108 Euro per maand.. telt lekker op.
Maar gelukkig is er een veel beter alternatief, een auto die na benutting van fiscale voordelen maar liefst 846 Euro per maand voordeliger uitkomt.. da’s in 10 jaar mooi 101.520 Euro voor je pensioenpotje..zelf meer als je de rente op rente meerekent.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.