politie, auto, verkeer, training

Meer aandacht voor rijtraining agenten door vele ongelukken

AMSTERDAM – De Raad van Korpsschefs en de landelijke politiebond NPB zijn het er over eens dat de training van agenten in het verkeer beter moet. “Een aantal korpsen maakt zich er gemakkelijk vanaf met een praktijkritje”, zegt NPB-voorzitter Han Busker in het AD.

Politieagenten veroorzaken jaarlijks duizenden verkeersongelukken, zo blijkt uit een analyse door de Raad van Korpschefs. “Het moet beter”, zegt korpschef Jan Stikvoort vrijdag in de krant.

Ongelukken

Uit cijfers van de Raad van Korpschefs blijkt dat agenten in 2008 en 2009 bij 19.363 ongelukken betrokken zijn geweest. In verruit de meeste gevallen viel de schade mee en waren er geen derden bij het ongeval betrokken. 87 keer raakten echter een burger gewond, eenmaal had een aanrijding een dodelijke afloop.

Ook Stikvoort is van mening dat het beter moet. “Het is nooit helemaal uit te sluiten dat er ongelukken gebeuren waarbij agenten betrokken zijn. We zijn immers 24 uur op de weg”, aldus de korpsschef.

Rijsimulator

Alle politieagenten moeten vanaf deze maand lastige verkeerssituaties oefenen met een rijsimulator. Daarnaast worden ze iedere drie jaar getest. “Een belangrijke stap voorwaarts”, vindt Stikvoort.

Lees ook: Rijles geven aan de politie: Denken als een diender in de auto

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.