verkeerssituatie, gevaarlijk, onveilig

VVN start meldpunt voor verkeersonveilige situaties

Verkeersonveilige situaties kunnen voortaan gemeld worden bij het Meldpunt Veilig Verkeer van VVN. Dit kan gaan om een gevaarlijke route die kinderen moeten fietsen naar school of een plek waarvan mensen het gevoel hebben dat deze niet verkeersveilig is.

VVN kan zien wat verkeersdeelnemers vinden van verkeerssituaties, hoeveel meldingen er van een situatie zijn binnengekomen en hoe de verkeersbeleving ter plaatse is.

Verkeersgedrag

Landelijk coördinator Jenno Kootstra: “Komen er bijvoorbeeld veel meldingen over het verkeersgedrag in 30 kilometergebieden binnen, dan weten wij dat we daarmee aan de slag moeten. Ook al gebeuren daar weinig of geen ongevallen. Het kan zijn dat mensen de plekken die ze als verkeersonveilig ervaren juist vermijden. Voor deze plekken is vooralsnog weinig aandacht, omdat de verkeersonveiligheid niet terug te zien is in de ongevalcijfers.”

De software voor de database is ontwikkeld door Via.nl. Erik Donkers van VIA.nl: “Uit de gegevens van de database zie ik nu al een patroon ontstaan: 48% van de meldingen gaat over het verkeersgedrag en 52% van de meldingen is gericht op de weginrichting. Dit is unieke en waardevolle informatie.”

Verkeersonveilig

De informatie uit de database kunnen wegbeheerders, gemeenten, provincies en het Rijk gebruiken om de wegen te verbeteren of de plekken te onderzoeken die mensen als verkeeronveilig ervaren. VVN wil de verkeersveiligheid, door middel van het unieke inzicht in verkeersbeleving, hoger op de politieke agenda krijgen.

Een melding maken? 
Kent u een verkeersonveilige situatie? Surf naar www.meldpuntveiligverkeer.nl en doe een melding. Als u zelf wilt bijdragen om de situatie te verbeteren, dan analyseert de meldpuntmedewerker in uw regio de situatie en adviseert u hoe u het probleem het beste kunt aanpakken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “VVN start meldpunt voor verkeersonveilige situaties”

L|02.03.12|10:17

Waarom wordt in Nederland de voorrang op rotondes niet overal gelijk geregeld?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.