ongeluk, ambulance

Aantal ernstige verkeersgewonden 3,6 procent gedaald

Het aantal ernstige verkeersgewonden is vorig jaar met 3,6 procent afgenomen ten opzichte van een jaar eerder. Waar in 2012 nog 19.500 personen ernstige verwondingen overhielden aan de betrokkenheid bij ongevallen op de weg, was dat in 2013 nog 18.800 keer het geval. Dat blijkt uit cijfers die minister Schultz van Haegen naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. “Ik houd vooralsnog vast aan de doelstelling van maximaal 10.600 ernstige verkeersgewonden in 2020”, zo laat ze weten. 

De registratie van verkeersongevallen door de politie is in 2013 verbeterd, zo schrijft minister Schultz in haar brief aan de Kamer. Dit leidt niet tot hogere aantallen ongevallen of slachtoffers, maar biedt overheden wel meer gegevens over de locatie en ernst van verkeersongevallen dan in de voorgaande jaren, zo laat ze weten. “Om meer inzicht te krijgen in die verkeersongevallen waar politie niet ter plaatse is geweest, heb ik SWOV, Rijkswaterstaat en het RIVM gevraagd om vanaf volgens jaar de dan beschikbare geanonimiseerde ambulancedata in de analyse te betrekken.”

Verkeersveiligheid

In 2008 heeft het Rijk samen met provincies, gemeenten, stadsregio’s en waterschappen het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2008-2020 vastgesteld. Daarin zijn maatregelen opgenomen om twee belangrijke doelen te kunnen realiseren. Het aantal verkeersdoden in 2020 laten dalen tot 500 en het aantal ernstige verkeersgewonden tot 10.600 per jaar.

Bovenop de al bestaande maatregelen heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu 23 extra maatregelen geformuleerd. Het gaat om actiepunten die moeten helpen om de geformuleerde doelstelling te behalen. De maatregelen zijn medio 2012 opgetekend in de Beleidsimpuls Verkeersveiligheid.

Doelstelling

Met de nieuwe cijfers rond het aantal verkeersgewonden blijft de minister vasthouden aan de eerder gestelde doelstelling voor 2020. “Ik heb u eerder gemeld dat SWOV aangeeft dat de doelstelling wat betreft ernstige verkeersgewonden buiten bereik blijft zonder aanvullende maatregelen. SWOV adviseert mij binnenkort of en hoe de rijksoverheid, de decentrale overheden en maatschappelijke partners met aanvullende maatregelen kunnen ‘opschakelen’ om die doelstelling binnen bereik te brengen.”

In april maakte het ministerie al het aantal verkeersdoden in 2013 bekend. In Nederland kwamen dat jaar 570 mensen om als geval van een verkeersongeval, zo bleek. Een daling van ruim 12 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.