alcoholslot, CBR, Tweede Kamer, kosten, herinvoering

Bestaande alcoholsloten moeten blijven zitten van rechter

Het alcoholslot

Beschonken automobilisten kunnen niet langer een alcoholslotprogramma opgelegd krijgen door het CBR, zo besloot de Raad van State in maart. Iedereen die voor dit besluit al zo’n alcoholslot toegewezen heeft gekregen, mag het echter niet uit de auto laten verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten naar aanleiding van een kort geding dat was aangespannen tegen het CBR en de Nederlandse Staat.

De Raad van State verbood het CBR eerder dit jaar door te gaan met de toewijzing van het alcoholslotprogramma (ASP) aan beschonken rijders. Die zouden leiden tot ‘ongelijkheid en willekeur’ omdat de gevolgen voor de een veel ernstiger zijn dan voor de ander. Advocatenkantoor Damsté spande vervolgens namens honderd betrokkenen bij wie het slot al was ingebouwd een kort geding aan om deze te laten verwijderen, maar dat is door de rechtbank afgewezen. Damsté gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Begrip van rechtbank

De rechter in Den Haag acht de gevoelens van de betrokkenen begrijpelijk, maar concludeerde dat het niet mogelijk is om de maatregel met terugwerkende kracht te wijzigen. Dan zou voorbij worden gegaan aan formele rechtskracht. Besluiten zouden dan namelijk moeten worden herzien, terwijl deze onherroepelijk zijn. Dat brengt volgens de rechter met zich mee dat de handhaving van het programma rechtmatig is.

De rechter gaf verder aan dat de uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar zich al had gebogen over de ‘oude gevallen’, en dat een kort geding niet is bedoeld om hier tegen in beroep te gaan. Toen was al aangegeven dat voor heroverweging van eerder toegewezen ASP’s geen mogelijkheid was.

Hoger beroep

Advocaat Mousa Ichoh van Damsté liet direct weten in hoger beroep te gaan. Volgens hem blijft de onrechtvaardige situatie waarin de betrokkenen zich bevinden en waarnaar de rechter verwijst blijft voortduren. “Bovendien is de rechter ten onrechte niet ingegaan op het standpunt dat de wettelijke regeling van het alcoholslotprogramma onverbindend is, of met andere woorden, niet deugt”, zo stelt Ichoh.

Volgens de advocaat gaat de rechter hier aan voorbij terwijl dit juist het onderwerp van de procedure vormde. Damsté heeft daarom aangekondigd hoger beroep in te stellen.

Lees ook:

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bestaande alcoholsloten moeten blijven zitten van rechter | RijschoolPro
alcoholslot, CBR, Tweede Kamer, kosten, herinvoering

Bestaande alcoholsloten moeten blijven zitten van rechter

Het alcoholslot

Beschonken automobilisten kunnen niet langer een alcoholslotprogramma opgelegd krijgen door het CBR, zo besloot de Raad van State in maart. Iedereen die voor dit besluit al zo’n alcoholslot toegewezen heeft gekregen, mag het echter niet uit de auto laten verwijderen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag besloten naar aanleiding van een kort geding dat was aangespannen tegen het CBR en de Nederlandse Staat.

De Raad van State verbood het CBR eerder dit jaar door te gaan met de toewijzing van het alcoholslotprogramma (ASP) aan beschonken rijders. Die zouden leiden tot ‘ongelijkheid en willekeur’ omdat de gevolgen voor de een veel ernstiger zijn dan voor de ander. Advocatenkantoor Damsté spande vervolgens namens honderd betrokkenen bij wie het slot al was ingebouwd een kort geding aan om deze te laten verwijderen, maar dat is door de rechtbank afgewezen. Damsté gaat in hoger beroep tegen de uitspraak.

Begrip van rechtbank

De rechter in Den Haag acht de gevoelens van de betrokkenen begrijpelijk, maar concludeerde dat het niet mogelijk is om de maatregel met terugwerkende kracht te wijzigen. Dan zou voorbij worden gegaan aan formele rechtskracht. Besluiten zouden dan namelijk moeten worden herzien, terwijl deze onherroepelijk zijn. Dat brengt volgens de rechter met zich mee dat de handhaving van het programma rechtmatig is.

De rechter gaf verder aan dat de uitspraak van de Raad van State eerder dit jaar zich al had gebogen over de ‘oude gevallen’, en dat een kort geding niet is bedoeld om hier tegen in beroep te gaan. Toen was al aangegeven dat voor heroverweging van eerder toegewezen ASP’s geen mogelijkheid was.

Hoger beroep

Advocaat Mousa Ichoh van Damsté liet direct weten in hoger beroep te gaan. Volgens hem blijft de onrechtvaardige situatie waarin de betrokkenen zich bevinden en waarnaar de rechter verwijst blijft voortduren. “Bovendien is de rechter ten onrechte niet ingegaan op het standpunt dat de wettelijke regeling van het alcoholslotprogramma onverbindend is, of met andere woorden, niet deugt”, zo stelt Ichoh.

Volgens de advocaat gaat de rechter hier aan voorbij terwijl dit juist het onderwerp van de procedure vormde. Damsté heeft daarom aangekondigd hoger beroep in te stellen.

Lees ook:

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.