Regenboogzebrapad. Flickr/claudia.rahanmetan

CROW: regenboog-zebrapaden zijn gevaarlijk

Regenboog-zebrapaden kunnen zorgen voor gevaarlijke situaties op de weg. Daarvoor waarschuwt John Boender van kennisplatform CROW. Regenboog-zebrapaden, zonder de witte strepen, hebben niet dezelfde status als een normaal zebrapad. Auto’s hoeven dus niet te stoppen voor overstekende voetgangers.

De speciale zebrapaden in regenboogkleuren worden aangebracht om aandacht te vragen voor acceptatie van de lhbt’ers. Verschillende gemeenten in Nederland beschikken over een regenboogzebrapad. Het pad kan echter tot gevaarlijke situaties leiden, zegt John Boender van CROW.

“Een zebrapad is vastgelegd in het Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer (BABW). Hierin staat dat de strepen wit moeten zijn en een bepaald lengte en breedte moeten hebben.” Een zebrapad moet herkenbaar zijn en moet dan ook afsteken tegen de verharding van de weg. Dat is volgens hem niet het geval bij een regenboog-zebrapad.

Ongeluk

CROW verwijst naar Boxtel, waar onlangs een regenboog-zebrapad werd geopend. Het regenboogpad ligt naast het gewone zebrapad. Enkele uren na de opening werd een jonge vrouw op een snorfiets aangereden door een automobilist. Of het regenboog-zebrapad te maken heeft met de oorzaak van het ongeluk, is niet bekend.

Wel denkt Boender dat regenboog-zebrapaden altijd potentieel gevaarlijk zijn: “Als de zebra wordt opgenomen in een regenboogstrook valt de zebra niet of nauwelijks op en ontstaat een potentiële onveilige situatie. Dat moet uiteraard voorkomen worden.”

Gladheid

Eerder hebben de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging (KNMV) en de Motorrijders Actie Groep (MAG) al hun zorgen geuit over de kleurrijke paden. Geverfde weggedeelten zijn voor motorrijders gevaarlijk, stellen zij. Bij normale zebrapaden proberen motorrijders tussen de geverfde strepen door te rijden om te voorkomen dat ze grip verliezen. De regenboogzebrapaden worden in veel gevallen over de volle breedte van de weg geschilderd. “Dit zorgt niet alleen voor gevaarlijke situaties voor motorrijders, maar ook voor fietsers en brommerrijders”, waarschuwt KNMV.

Lees ook: Eerste verlichte zebrapad van Nederland geopend

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.