Logo BOVAG. Foto: ANP

Bovag maakt zich hard voor code franchisenemers

Logo BOVAG. Foto: ANP

Bovag heeft zich aangesloten bij Franchisenemers Netwerk Nederland, de organisatie waarin brancheorganisaties voor franchisenemers de handen ineenslaan voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code (NFC). “Bovag zat woensdag rond de tafel met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken om te bespreken hoe zo’n code eruit zou moeten zien. We hopen dan ook dat de code snel actief wordt”, zegt Tom Huyskens van Bovag.

“Deze code zorgt voor een evenwichtigere verhouding tussen franchisegever en franchisenemer, waardoor franchisenemers beter beschermd kunnen worden in hun ondernemersrisico als gevolg van de franchiserelatie.” Volgens Huyskens werd al geadviseerd in franchiseconstructies bij individuele leden, maar was het tijd voor meer. “Het was nog teveel vrijheid blijheid. Franchisenemers hebben nu veel plichten en eigenlijk best weinig rechten, de NFC moet daar verandering in brengen.”

Juridisch advies

In de rijschoolbranche werken veel zelfstandigen. Wanneer een Bovag-lid een contract opstelt met een franchisegever, dan kan hij deze voorleggen aan de brancheorganisatie ter beoordeling. Bovag biedt haar leden juridische ondersteuning.

Bovag heeft minder leden dan een aantal jaar geleden, zo zegt Huyskens. “Rijscholen die aangesloten zijn bij een franchisegever waren vroeger automatisch Bovag-lid. Dit is aangepast, rijscholen die werken onder een franchisegever zijn nu volwaardig lid.” Deze aanpassing zorgde volgens Huyskens voor een afname in het aantal leden.

Vergelijkbare branches

Bij Bovag zijn volop autobedrijven, verhuurbedrijven, fietsenwinkels, tankstationhouders en andere retailers aangesloten die werken onder een franchiseconstructie of een vergelijkbare distributieovereenkomst. “Bovag behartigt voor hen de belangen en ondersteunt deze leden nu al bij contractonderhandelingen over franchiseovereenkomsten. Deze zien we vooral veel bij autodealerbedrijven en ook steeds meer in de fietsenbranche. Wettelijke verankering van de NFC draagt bij aan een betere onderhandelingspositie van de franchisenemers. En die is ook nodig. We willen het nu breder trekken en ondersteuning verzorgen in alle branches waar dergelijke constructies voorkomen”, aldus Huyskens.

Bij Franchisenemers Netwerk Nederland zijn organisaties aangesloten als Het Vakcentrum (brancheorganisatie voor foodretail), Faned (een alliantie van franchisenemersverenigingen), Franchisewijzer en Fraudehelpdesk. Deze partijen laten zich vertegenwoordigen door Brigitte van der Burg. Algemeen directeur van Bovag Peter Niesink wil een statement maken. “Met deze samenwerking willen organisaties voor franchisenemers uit de food, non-food en mobiliteitssector komen tot wettelijke verankering van de franchisecode in Nederland. Vandaag zitten we samen met Franchisenemers Netwerk Nederland aan tafel bij staatssecretaris om over spoedige wettelijke verankering van de code te spreken.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bovag maakt zich hard voor code franchisenemers | RijschoolPro
Logo BOVAG. Foto: ANP

Bovag maakt zich hard voor code franchisenemers

Logo BOVAG. Foto: ANP

Bovag heeft zich aangesloten bij Franchisenemers Netwerk Nederland, de organisatie waarin brancheorganisaties voor franchisenemers de handen ineenslaan voor wettelijke verankering van de Nederlandse Franchise Code (NFC). “Bovag zat woensdag rond de tafel met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken om te bespreken hoe zo’n code eruit zou moeten zien. We hopen dan ook dat de code snel actief wordt”, zegt Tom Huyskens van Bovag.

“Deze code zorgt voor een evenwichtigere verhouding tussen franchisegever en franchisenemer, waardoor franchisenemers beter beschermd kunnen worden in hun ondernemersrisico als gevolg van de franchiserelatie.” Volgens Huyskens werd al geadviseerd in franchiseconstructies bij individuele leden, maar was het tijd voor meer. “Het was nog teveel vrijheid blijheid. Franchisenemers hebben nu veel plichten en eigenlijk best weinig rechten, de NFC moet daar verandering in brengen.”

Juridisch advies

In de rijschoolbranche werken veel zelfstandigen. Wanneer een Bovag-lid een contract opstelt met een franchisegever, dan kan hij deze voorleggen aan de brancheorganisatie ter beoordeling. Bovag biedt haar leden juridische ondersteuning.

Bovag heeft minder leden dan een aantal jaar geleden, zo zegt Huyskens. “Rijscholen die aangesloten zijn bij een franchisegever waren vroeger automatisch Bovag-lid. Dit is aangepast, rijscholen die werken onder een franchisegever zijn nu volwaardig lid.” Deze aanpassing zorgde volgens Huyskens voor een afname in het aantal leden.

Vergelijkbare branches

Bij Bovag zijn volop autobedrijven, verhuurbedrijven, fietsenwinkels, tankstationhouders en andere retailers aangesloten die werken onder een franchiseconstructie of een vergelijkbare distributieovereenkomst. “Bovag behartigt voor hen de belangen en ondersteunt deze leden nu al bij contractonderhandelingen over franchiseovereenkomsten. Deze zien we vooral veel bij autodealerbedrijven en ook steeds meer in de fietsenbranche. Wettelijke verankering van de NFC draagt bij aan een betere onderhandelingspositie van de franchisenemers. En die is ook nodig. We willen het nu breder trekken en ondersteuning verzorgen in alle branches waar dergelijke constructies voorkomen”, aldus Huyskens.

Bij Franchisenemers Netwerk Nederland zijn organisaties aangesloten als Het Vakcentrum (brancheorganisatie voor foodretail), Faned (een alliantie van franchisenemersverenigingen), Franchisewijzer en Fraudehelpdesk. Deze partijen laten zich vertegenwoordigen door Brigitte van der Burg. Algemeen directeur van Bovag Peter Niesink wil een statement maken. “Met deze samenwerking willen organisaties voor franchisenemers uit de food, non-food en mobiliteitssector komen tot wettelijke verankering van de franchisecode in Nederland. Vandaag zitten we samen met Franchisenemers Netwerk Nederland aan tafel bij staatssecretaris om over spoedige wettelijke verankering van de code te spreken.”

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.