motorrijles, rijinstructeur

Groen licht voor gelijktijdig lesgeven leerlingen A1, A2 en A

Rijscholen mogen vanaf volgend jaar gelijktijdig lesgeven aan motorleerlingen in verschillende categorieën van het motorrijbewijs. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten. Sinds de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn begin dit jaar zijn er drie verschillende motorcategorieën. Er ontstond onduidelijkheid over de mogelijkheid om leerlingen voor ongelijke motorrijbewijzen gecombineerd les te geven, omdat in het Reglement rijbewijzen beschreven staat dat tegelijkertijd onderricht geven voor verschillende rijbewijscategorieën niet is toegestaan.

Bovag Rijscholen vroeg het ministerie eerder om formele goedkeuring voor het gelijktijdig lesgeven aan leerlingen in verschillende categorieën van het motorrijbewijs. Dit nadat een Bovag-rijschool in Rotterdam op de bon werd geslingerd na de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Motor

Voorheen kon een instructeur probleemloos tegelijkertijd instructie geven aan een 18-jarige leerling op een lichte motor en een 21-jarige leerling op een zware motor, maar sinds 19 januari van dit jaar gelden nieuwe regels. Maar er bestaan nu drie categorieën binnen het motorrijbewijs, waardoor rijscholen problemen met politie kunnen krijgen als ze de lessen combineren van leerlingen uit die verschillende groepen.

Het artikel in het Reglement rijbewijzen was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat een instructeur niet tegelijkertijd een B-kandidaat en een motorleerling lesgeeft, zo liet Arjan Everink, hoofd verkeer en rijopleidingen bij KNMV, eerder al weten. Door de manier waarop de wet geformuleerd is, zou er dus sprake zijn van een onbedoeld neveneffect. Zo werden rijinstructeurs stilgezet of zelfs bekeurd.

Bezettingsgraad

Volgens Frans Bastiaansen van Bovag Rijscholen is het besluit van het ministerie een positief geluid. “Het geeft planningsflexibiliteit aan de motorrijschool, want je kunt nu bijvoorbeeld een A1- en een A2-leerling gelijktijdig de weg op laten gaan. Het levert daarnaast een betere bezettingsgraad van de lesmotoren op. Kosten worden gedrukt, omdat er minder geïnvesteerd hoeft te worden in lesmotoren die een deel van de tijd stil moeten staan.”

Met de uitspraak van het ministerie wordt een aanpassing in artikel 7 lid 2 van het Reglement rijbewijzen gedaan. Op die manier staat per 1 januari 2014 vast dat het gelijktijdig lesgeven aan motorleerlingen van de categorieën A1, A2 en A volgens de wet wel goedgekeurd wordt, zo laat Bovag weten.

Investering

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde daarnaast dat A1-leerlingen als de situatie zich voordoet op een zwaardere A2-motor mogen lessen. Dit zolang ze daar maar oud genoeg voor zijn voor het rijden op een A2-exemplaar en uiteindelijk hun rijexamen op een A1-motorfiets rijden. “We juichen dat besluit toe, want het geeft wat armslag. Mocht er een keer een A1-fiets niet beschikbaar zijn, dan kunnen rijscholen een fysiek sterke A1-kandidaat toch een rijles aanbieden”, aldus Bastiaansen.

Ook gaat de vermogensondergrens van A-motoren niet al in 2014 omhoog naar 50kW, zo liet het ministerie aan Bovag weten. Anders dan eerder aangekondigd gebeurt dit pas per 1 januari 2019. Bastiaansen: “Het voorkomt dat rijscholen komend jaar al voor ingrijpende investeringen komen te staan. Ze kunnen zich er nu in de langetermijnplanning op voorbereiden.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Groen licht voor gelijktijdig lesgeven leerlingen A1, A2 en A”

Michael Sonderman|29.11.13|13:11

“Dit zolang ze daar maar oud genoeg voor zijn en uiteindelijk hun rijexamen op een A1-motorfiets rijden”
Waarom zou iemand die oud genoeg is voor A2 een A1 rijbewijs willen halen?

Henk van der Eerden|09.12.13|17:20

Ja, dat slaat nergens op,( zo lang ze daar maar oud genoeg voor zijn ), volgens dat zinnetje betekend dit dus, dat een A1 leerling vanaf zijn 17de tot zijn 20-ste, NIET op een A 2 fiets mag lessen, want hij moet dan 20 jaar zijn….
En hoe zit het dan als een A2 leerling op een A-motorfiets wil lessen, dat is toch zeker ook toegestaan dan..?? Of moet hij dan ook 24 jaar zijn…??

Groetjes Henk vd Eerden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Groen licht voor gelijktijdig lesgeven leerlingen A1, A2 en A | RijschoolPro
motorrijles, rijinstructeur

Groen licht voor gelijktijdig lesgeven leerlingen A1, A2 en A

Rijscholen mogen vanaf volgend jaar gelijktijdig lesgeven aan motorleerlingen in verschillende categorieën van het motorrijbewijs. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu laten weten. Sinds de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn begin dit jaar zijn er drie verschillende motorcategorieën. Er ontstond onduidelijkheid over de mogelijkheid om leerlingen voor ongelijke motorrijbewijzen gecombineerd les te geven, omdat in het Reglement rijbewijzen beschreven staat dat tegelijkertijd onderricht geven voor verschillende rijbewijscategorieën niet is toegestaan.

Bovag Rijscholen vroeg het ministerie eerder om formele goedkeuring voor het gelijktijdig lesgeven aan leerlingen in verschillende categorieën van het motorrijbewijs. Dit nadat een Bovag-rijschool in Rotterdam op de bon werd geslingerd na de invoering van de derde Europese rijbewijsrichtlijn.

Motor

Voorheen kon een instructeur probleemloos tegelijkertijd instructie geven aan een 18-jarige leerling op een lichte motor en een 21-jarige leerling op een zware motor, maar sinds 19 januari van dit jaar gelden nieuwe regels. Maar er bestaan nu drie categorieën binnen het motorrijbewijs, waardoor rijscholen problemen met politie kunnen krijgen als ze de lessen combineren van leerlingen uit die verschillende groepen.

Het artikel in het Reglement rijbewijzen was oorspronkelijk bedoeld om te voorkomen dat een instructeur niet tegelijkertijd een B-kandidaat en een motorleerling lesgeeft, zo liet Arjan Everink, hoofd verkeer en rijopleidingen bij KNMV, eerder al weten. Door de manier waarop de wet geformuleerd is, zou er dus sprake zijn van een onbedoeld neveneffect. Zo werden rijinstructeurs stilgezet of zelfs bekeurd.

Bezettingsgraad

Volgens Frans Bastiaansen van Bovag Rijscholen is het besluit van het ministerie een positief geluid. “Het geeft planningsflexibiliteit aan de motorrijschool, want je kunt nu bijvoorbeeld een A1- en een A2-leerling gelijktijdig de weg op laten gaan. Het levert daarnaast een betere bezettingsgraad van de lesmotoren op. Kosten worden gedrukt, omdat er minder geïnvesteerd hoeft te worden in lesmotoren die een deel van de tijd stil moeten staan.”

Met de uitspraak van het ministerie wordt een aanpassing in artikel 7 lid 2 van het Reglement rijbewijzen gedaan. Op die manier staat per 1 januari 2014 vast dat het gelijktijdig lesgeven aan motorleerlingen van de categorieën A1, A2 en A volgens de wet wel goedgekeurd wordt, zo laat Bovag weten.

Investering

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bevestigde daarnaast dat A1-leerlingen als de situatie zich voordoet op een zwaardere A2-motor mogen lessen. Dit zolang ze daar maar oud genoeg voor zijn voor het rijden op een A2-exemplaar en uiteindelijk hun rijexamen op een A1-motorfiets rijden. “We juichen dat besluit toe, want het geeft wat armslag. Mocht er een keer een A1-fiets niet beschikbaar zijn, dan kunnen rijscholen een fysiek sterke A1-kandidaat toch een rijles aanbieden”, aldus Bastiaansen.

Ook gaat de vermogensondergrens van A-motoren niet al in 2014 omhoog naar 50kW, zo liet het ministerie aan Bovag weten. Anders dan eerder aangekondigd gebeurt dit pas per 1 januari 2019. Bastiaansen: “Het voorkomt dat rijscholen komend jaar al voor ingrijpende investeringen komen te staan. Ze kunnen zich er nu in de langetermijnplanning op voorbereiden.”

Roosmarijn Dierick

Auteur: Roosmarijn Dierick

2 reacties op “Groen licht voor gelijktijdig lesgeven leerlingen A1, A2 en A”

Michael Sonderman|29.11.13|13:11

“Dit zolang ze daar maar oud genoeg voor zijn en uiteindelijk hun rijexamen op een A1-motorfiets rijden”
Waarom zou iemand die oud genoeg is voor A2 een A1 rijbewijs willen halen?

Henk van der Eerden|09.12.13|17:20

Ja, dat slaat nergens op,( zo lang ze daar maar oud genoeg voor zijn ), volgens dat zinnetje betekend dit dus, dat een A1 leerling vanaf zijn 17de tot zijn 20-ste, NIET op een A 2 fiets mag lessen, want hij moet dan 20 jaar zijn….
En hoe zit het dan als een A2 leerling op een A-motorfiets wil lessen, dat is toch zeker ook toegestaan dan..?? Of moet hij dan ook 24 jaar zijn…??

Groetjes Henk vd Eerden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.