rijles, rijinstructeur, lesauto, rijschool

WRM-praktijkbijscholing: 14 van 167 rijinstructeurs gezakt

Van de 167 rijinstructeurs die het afgelopen jaar opgingen voor de praktische WRM-bijscholingstoets van het IBKI zijn er 14 gezakt. Dat blijkt uit cijfers van IBKI. Het slagingspercentage bedraagt dus 91,6%.

De meeste rijinstructeurs gingen op voor de praktische bijscholing categorie B. Van die 150 rijinstructeurs haalden er 139 een voldoende.

Praktische bijscholing

Voor de praktische bijscholing categorie C slaagden 6 van de 7 kandidaten. Als het gaat om de categorie A slaagden 5 van de 6 rijinstructeurs. Bij categorie E-B slaagden alledrie de instructeurs. De enige rijinstructeur die opging voor categorie E-C/D zakte. Voor categorie D ging nog niemand op.

Het gaat hierbij uitsluitend om eerste WRM-praktijkbegeleidingen, die nodig zijn volgens de nieuwe WRM. Het IBKI liet onlangs weten dat er nog niemand zich heeft gewaagd aan de herkansing.

Herkansing

Rijinstructeurs van wie de instructeurspas verloopt tussen 1 juni 2011 en 1 juni 2013 moeten voor het verstrijken van hun geldigheidstermijn één IBKI-praktijkbegeleiding afleggen en deze gehaald hebben. Ze kunnen eenmaal herkansen.

Verloopt de pas na 1 juni 2013, dan moeten iedere 5 jaar 2 praktijkbegeleidingen gevolgd zijn voordat de geldigheidstermijn is verlopen. Hierbij moet de tweede keer voldoende zijn om een herkansing te voorkomen.

Lesbevoegdheid

Bij een onvoldoende herkansing trekt het IBKI na zeven dagen de lesbevoegdheid in voor elke categorie die een rijinstructeur bezit en volgt het herintrederstraject. Hierbij moet voor categorie B de theoretische fasen 1 en 2 opnieuw afgerond worden. Tot het moment van slagen is de rijinstructeur werkloos (Duur: paar maanden. Kosten: honderden euro’s voor de examens. Indien ook opleiding: duizenden euro’s).

De rijschoolbranche is inmiddels in actie gekomen tegen deze sanctie. Vooral het direct intrekken van de lesbevoegdgheid stuit op bezwaren. Een WRM-pas heeft immers een geldigheid van 5 jaar. Het is onrechtvaardig de bevoegdheid voor die tijd in te trekken, zo vindt de rijschoolbranche. Ook willen onder meer Bovag, VRB en FAM dat er onbeperkt herkanst mag worden.

Bart Pals

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

143 reacties op “WRM-praktijkbijscholing: 14 van 167 rijinstructeurs gezakt”

John|04.05.11|16:22

Natuurlijk laat het IBKI geen kans onbenut om de “goed nieuwsshow” naar buiten te brengen.Iedereen moet iets krijgen van “het valt wel mee dus” Alles om de sanctie te behouden natuurlijk. En dan als de rijschoolwereld weer terug in zijn hok is kunnen we de slagingspercentage’s langzaam naar beneden schroeven.

Jim Schouten - directeur IBKI|04.05.11|21:32

Om misverstanden te voorkomen: wij publiceren al enkele jaren de slagingspercentages van alle WRM-examens op onze site. Verkeerspro heeft besloten om daar een artikel aan te besteden; dat is geen actie van IBKI, maar een kwestie van vrije nieuwsgaring. De huidige slagingspercentages bevestigen inderdaad niet de zorg van de branche. Voor IBKI geen reden om iets aan de slagingspercentages – of beter: aan de grens tussen voldoende en onvoldoende, de cesuur – te doen.

Z.Can|05.05.11|00:12

Bij welke branche raakt iemand zijn bevoegdheid kwijt als hij onvoldoende haalt voor de bijscholing?

Lies|05.05.11|08:00

Geen één denk ik, net zoals de verplichte stage voor fase 3 rijinstructeurs.
Bij welke bedrijven moet je examen(!) afleggen voor je gelopen stage??
Zogenaamd om de kwaliteit te verbeteren, pure geldklopperij volgens mij!

Roger|05.05.11|10:43

Er zijn nu eenmaal veel mensen in ons land die het werk van anderen willen beoordelen en hiervoor riant betaald wensen te worden.
De drogreden hierachter is b.v. veiligheid, of verantwoordelijkheidszin. Mooie woorden om de begeerte naar een goed leven te legitimeren.
Mijn advies: zoek een baan!!! In plaats van werkenden het leven zuur(der) te maken.
zet een stop op de instructeursopleidingen en wacht tot de markt weer in evenwicht komt. Hooguit 30% van de Rijscholen bij ons heeft de auto vol.

Roger|05.05.11|10:46

Zoals wij leven van de zak van jongeren…hoe goed is dat en hoe goed voel je je hierbij? zo leven de CBR en IBKI en consorten op onze zak. Dus ook op de zak van de jeugd. Niet erg stoer hoor. Als ik rijk ben ga ik af en toe iemand gratis les geven. Nee…zou ik willen doen maar dan steel ik brood van een van jullie.

Bert|05.05.11|11:37

En ik neem aan dat dit groepje instructeurs zeker niet de “slechtste” zijn. Die stellen het waarschijnlijk zo lang mogelijk uit. Bovendien zou het me helemaal niet verwonderen dat men in eerste instantie wat gaat schipperen met de resultaten om het voor elkaar te krijgen dat deze willekeur blijft bestaan.
We hebben dat ook gezien met andere “proeven” die moeten slagen.

tonnie|05.05.11|11:53

kwaliteit verbeteren van rij-instructeurs ja maar dit te doen door de kleine rij-scholen en rij-instructeurs in loondienst op kosten te jagen is rechtsongelijkheid immers een hbo of mbo diploma blijft ook een carriere lang geldig als deze loonwerkers zonder werk komen .komen ze pas echt in de problemen zeker als ze van cde instructeur terug moeten naar de b instructie loon verschil +- 600 bruto per maand
De opleiders ,herscholingsprojecten UWV verdienen er in ieder geval goed aan.

Wilda|05.05.11|13:07

Ik vraag mij af wat doen die instructeurs dan fout????, men heeft het over couchen en instructie.
Wat verstaat men dan onder couchen ????? de leerling alles zelf uitlaten zoeken.
Ik vraag mij af of men wel weet wat er in een lesauto gaande is als ik alleen zou couchen had ik het ene ongeluk na het andere eerst laten doen en dan zeggen
Wat deed je nu fout vertel mij dat eens?????? zoek dat thuis maar eens uit.
Dan krijg ik van een leerling een vinger voor mijn hoofd, en daar zakken wij op

Mario|05.05.11|14:25

Bovag en FAM, willen onbeperkt herkansen????? Beetje strenger examineren en het geld loopt binnen bij het IBKI, dat mag nooit de bedoeling zijn. Verplichte bijscholing oke, maar geen examen. Waarom het het trouwens bijscholing als het een examen is.

Maar jongens jullie moeten eerst naar de toneelvakschool voor je je bijscholing aanvraagt, dan maak je ieder geval kans te slagen!
Waarom is het 5 keer zo duur dan de voormalige applicatietoets?
Waarom pas inleveren als je de 2e keer zakt??

harrie|05.05.11|18:03

welkr branch was het ook al weer, verplichte rijproef voor de werknemers, was dat niet de politie? wat is de sanctie voor deze brokkemakers en was dat ookal niet zo met de schietoefeningen?
wij rijinstructeurs worden weer eens in het verdomhoekje gedrukt.
En in Den Haag weten ze het heus wel maar dat kost geld dus mondje dicht misschien waait het over

Rob|05.05.11|18:03

Let op, het zelfde dat gebeurde in de TAXI branche staat onze branche ook te wachten. Let op mijn woorden.

Rob|05.05.11|18:11

Aan de ene kant heeft men de mond vol- over veiligheid- en aan de andere kant stopt men- van hogerehand- de branche vol met criminelen. Ik heb in al die jaren nooit zoveel wildgroei in de branche gezien. Ik heb ook mijn bedenkingen over. Allemaal nieuwe auto’s en de banken lenen geen geld. ra ra ra hoe kan dat. Als u dat weet- zeg t maar.

rvdb|05.05.11|18:31

Zakken voor de bijscholings toets daarna je bevoegdheid kwijt, dit is brood roof voor vele, voor andere betekend dit het sluiten op de fles gaan van je rijschool. Zeker als je er een paar maand uit ligt waar haal je een vervanger voor alle categorieen? en houd je zelf nog iets over om te leven?

Roger|05.05.11|19:37

Oh ja…on topic. Een wassen neus die hele veiligheid. Ik hoor niemand over de meer dan 1000 onnodige ziekenhuisdoden, maar ja,,, dat kost niet zo veel geld he? Kistje in en wegwezen. Hypocriet landje hoor. Weet je…schrik niet hoor….ALS JE IN EEN AUTO STAPT KUN JE DOODGAAN.. GUTTEGUTTEGUT
Veel plezier met jullie CBR en IBKI en BOVAG en INNOVAM en FAM baantjes? wie betaalt dat allemaal? Oh ja…wij. Mochten ze wel een iets minder grote mond hebben. Oh nee…ik ben gek.

Jim Schouten - directeur IBKI|05.05.11|20:11

De discussie over de praktijkbegeleiding kent vele interessante aspecten. Een paar opmerkingen om zaken te verduidelijken. Wie meer wil weten over de wijziging van de WRM in 2009, leest de memorie van toelichting op de IBKI-site (www.url4u.nl/4956).
De praktijkbegeleiding is inderdaad veel duurder dan de applicatietoets. Niet zo vreemd als je bedenkt dat een klassikale theorietoets is vervangen door één-op-één beoordeling in de eigen lesregio.
(wordt vervolgd)

Jim Schouten - directeur IBKI|05.05.11|20:15

(vervolg)
De applicatietoets kende veel weerstand: veel te theoretisch. Nu hebben we een zeer praktijkgerichte bijscholing. Zowel de theorie met wisselende onderwerpen als de praktijkbegeleiding in de eigen lespraktijk.
Verder is er veel discussie over de status van het vak rijinstructeur. Velen zien graag dat de beunhazen de markt verlaten. Anderzijds worden juist de goede rijinstructeurs niet graag beoordeeld op hun vakmanschap.
Het blijft spannend balanceren tussen alle meningen en belangen.

Roger|05.05.11|20:37

Het zou wellicht zinvol zijn de rijopleiding te integreren in de reguliere opleidingstrajecten.
Gefinancierd uit algemene middelen.
In deze vechtmaatschappij, waar de mensen met min of meer zekere inkomens vaak helaas weinig benul van hebben worden vele beroepen ondermijnd.
We proberen allen hopelijk min of meer. Ik zelf toch zeker meer, de jongeren te raken in hun hart met als doel een goede houding in het verkeer. De werkelijkheid is weerbarstig en onderhevig aan vele factoren.
Wordt vervolgd

Roger|05.05.11|20:44

UWV zorgt voor ongebreidelde instroom. Werkloosheid zorgt voor ongebreidelde instroom.
Financiën zorgen voor beperkt les nemen, wat weer gecorrigeerd moet worden door een uniform werkend examenapparaat. Dit werkt helaas niet uniform, waardoor zeer slechte aspirant chauffeurs soms(vaak) hun rijbewijs krijgen. Dit demotiveert de kennissenkring om meer lessen te nemen. Wij instructeurs kregen een manier van les geven gedicteerd die weliswaar wetenschappelijk, (dus niet zo realistisch) is. Vervolg

klaas kok|05.05.11|20:47

geen praktijk examen ,maar een toets ok, ik geef al 33 jaar rijles ik heb mijn auto bomvol dus denk ik niet dat ik het slecht doe .maar als ik zak is het over en sluiten en nog voor maar een half jaar dan ben ik klaar op het afbouwen na .het is te belachelijk voor woorden

Roger|05.05.11|20:55

Kortom, er zijn vele factoren. Ondanks dat ik persoonlijk erg ongelukkig wordt van de vele organisaties die zich met ons werk bemoeien, besef ik dat de mensen die er werken met een goede motivatie hun best doen. Dit betekent helaas niet dat beslissingen daarom per se de juiste zijn. Zoals boven gesteld door een collega, we worden wat harder herschoold dan vele andere beroepen. Het is niet aardig om ons zo klem te zetten tussen realiteit en bedachte lesmethodes.
vervolg.

Ron Foppen|05.05.11|21:00

Met enige belangstelling volg ik de discussie over de bijscholingen voor WRM.

Wij dagen het IBKI dan ook uit om bij ons een een training te volgen op een 40 tons C/E combinatie. Dan kan het IBKI eens kennis maken met algoritmes, telemetrie en moderne video observatie systemen gekoppeld aan de CAN van de truck. Verder kan het IBKI een keer meekijken hoe het er aan toe gaan in voortgezette opleidingen…

Wij, en vele anderen hadden bij de nascholing iets anders voorgesteld.

Roger|05.05.11|21:01

Door de l.ling in het hart te raken lukt het om een goede attitude te bewerkstelligen. Dit lukt niet alleen door een klinische lesmethode.Dezelfde fout wordt in de jeugdzorg gemaakt,welke door prof. M. de winter onderuitgehaald is als zijnde een puppycursus. Dit gebeurt ook wanneer we de klant als klant behandelen.
je kunt niet overeind houden dat het merendeel van de jeugd geen overmatig ego heeft.
Kortom lees de heer de Winter of bestudeer de Dalai Lama met betrekking tot de juiste motivatie

Rob|05.05.11|22:03

Ik blijf mij verbazen over IBKI.
Misschien is het een idee om duidelijk te maken wat zij nou echt willen.
Het les geven kan beter aan ons (de instructeur) over gelaten worden. De instructie krijg je als instructeur in de opleiding. Beoordeling van IBKI is aapjes gedrag.
Even het kunstje laten zien. Oja… en video-opname moet 1 van de eisen zijn tijdens deze praktijkgerichte bijscholing.
Deze opname blijft eigendom van rijschool/instructeur.

Mario|05.05.11|22:16

Volgens meneer Schouten zijn er beunhazen op de markt. Moeten wij daar dan de rekening voor betalen? We hebben toch politie, belastingdienst, FIOD noem maar op die opsporingsbevoegdheid hebben en moeten zorgen dat iedereen de wet naleeft? Spreek het UVW eens aan, dat is ook 1 van de grote boosdoeners waardoor beunhazen hun kans niet vooorbij lieten gaan. De opleidingsinstituten die alsmaar roepen dat er een tekort is aan rijinstructeurs en ga zo maar door, wij zijn nu gewoon aangeschoten wild!!!

Mario|05.05.11|22:23

Ook de belangenverstrengeling van veel kapitaalkractige organisaties, zoals CBR, BOVAG, Innovam, IBKI ja zelfs meneer Kantelberg doet mee. Iederen stelt zijn financieele belangen veilig of het nu terecht is of niet, dit heeft totaal niks meer verkeersveiligheid te maken,

johan|06.05.11|01:34

Mensen wat zijn wij toch aan het zeuren Doe niet zo moeilijk en haal gewoon de procedure`s van de site van het ibki en verdiep je er een paar avonden in en maak er mooi je eigen verhaal ervan waar alle punten in aan bod komen en je slaagt met gemak Ik heb vandaag het beruchte examen waar iedereen zo bang voor is met gemak gehaald met 91 punten van 100 punten die er te halen zijn.En als je dat niet kan moet je er volgens mij inderdaad maar mee stoppen Wie dit niet kan is ons vak niet waardig.

johan|06.05.11|01:43

Ik heb alleen nog wel een tip voor het ibki wees wat flexibeler met het plannen en stuur ook een examinator die ook bevoegd is om een examen af te nemen, Ik heb vandaag examen gedaan maar ben een uur later begonnen omdat er een examinator bij ons binnen kwam die erg verbaasd keek toen wij in ons motorpak stonden en vroeg toen dus ook van `oh gaat het hier om een A examen?“ Die mag ik niet doen .Beetje slordig. Opstel en sprong een collega gebeld en ze hebben toen maar samen mijn examen gedaan

Roger|06.05.11|09:48

Iedere Nederlander heeft de plicht aan zichzelf en de toekomst om dingen goed pogen te doen.
Bureaucratie is niet goed. Dit kun je uit geschiedenis leren. Gewoon overal aan voldoen is vaak niet zo moeilijk, maar door gewoon alles maar te doen, blijven we slecht opgevoede l.lingen houden die wij niet kunnen bijsturen met een simpel kijkgedrag achter het stuur. Zou dit de reden zijn dat ik zoveel jongeren belachelijk zie autorijden? Reken maar. Dus IBKI, zet hier op in en werk mee aan de toekomst.

stefan|06.05.11|15:47

Is het niet een keer tijd dat we allemaal wakker worden. Het is al jaren dat het IBKI examens afneemt zonder ook maar enige affiniteit met de rijschoolbranche. Ik weet nog dat ik op de opleiding een “toneelstukje” moest oefenen en dat is zoals ik kan lezen dus nog steeds.
Is dat de manier om instructeurs goed voor te bereiden op de arbeids situatie die ze gaan tegenkomen in hun vak? Deze examens vinden dus geen duidelijke aansluiting met de werksituatie. In hoeverre zijn deze examens dus valide?

stefan|06.05.11|15:49

vervolg… En dan de bijscholing. Iets waar ik volledig achter sta omdat ik hier al veel meer van heb geleerd als aale stof die wordt ge-examineerd door het IBKI.
Praten met andere instructeurs en manieren leren hoe je wijsheid aan de man kan brengen en wangedrag de kop in kan drukken. Is dit niet waar het allemaal om gaat. Waarom dan een nieuw toneelstukje. Het laatste stukje in de volgende reactie…

stefan|06.05.11|15:50

Weer heeft iemand achter een buro zonder enig verstand over LESGEVEN een concept bedacht waarin het de bedoeling is om veiligheid te garanderen. Ik ken een goeie manier… Het IBKI in zn totaliteit afschaffen en vervolgens de opleiders uit de beste instructeurs uit den lande een selectie maken en laten meerijden met instructeurs die het niet zo goed doen. okay nog een stukje hierna…

stefan|06.05.11|15:52

Dit is ook in andere landen al reeds het geval en werkt prima. Presteer je onder de maat wordt er gekeken naar de manier waarop je les geeft. Zo kunnen de instructeurs die wel goed lesgeven in werkelijke situaties tip en trucs leren aan de intructeurs die het gewenste niveau in nederland niet halen. dat is verbetering van kwaliteit. niet een een of ander IBKI farce die door moet gaan als bijscholing maar in werkelijkheid een examen is die reeds is behaald en niet aansluit met de werkelijkheid.

Bert|06.05.11|16:07

@ Stefan;

Zo simpel kan het wel. Maar dat gaan we in Nederland natuurlijk niet doen. Jij kunt de reden ook wel bedenken; er zijn veel teveel “hoge omes” die hun riante vermogen aan die domme instructeurs te danken hebben.
Dat kun je hier alleen veranderen door massaal in actie te komen.

Wat dat betreft zijn het ambtenaren. Die geven je ook alleen maar een belastingvoordeel van € 100,= als ze aan de andere kant € 150,= terug kunnen pakken.

Y. van Ark|06.05.11|19:01

Goed punt Jim Schouten.
Ik ben het als zzp rijschoolhouder met je eens.

Roger|06.05.11|20:27

Ja, meneer van Ark, natuurlijk zit aan die kant ook iets van gelijk, maar wat ik dan mis is inhoudelijke argumenten om bureaucratie in leven te houden. Ik zou haast denken dat je veel belang erbij hebt?
Net zo als het in stand houden van UWV uitzendbureaus en vele vele gecreëerde banen die de maatschappij toch wel erg veel kosten hoor.
Het moet toch efficiënt in ons land? de franje moet er toch overal af? Ik moet toch ook knokken om niet onder de brug te eindigen? Wie bescherm jij?

john|06.05.11|21:19

Dames en heren laten we Y van Ark niet te hard aanpakken. Ook hij heeft recht op zijn mening en is pas 2 jaar instructeur.

john|06.05.11|21:19

Maar van wie is de idiote gedachte dat er met dit toneelstukje de “beunhazen” er maar even worden uitgehaald? Die gaan gewoon voor 400 eurootjes 2 dagen bijscholen en voila. Weer 5 jaar door. Nee dat argument is vooral door de opleiders verzonnen om de sanctie er door te krijgen. Of de examinator zal voor het examen even de slagingspercentage’s moeten raadplagen. En dat zou dan dus fraude zijn.

john|06.05.11|21:24

Ik heb overigens de bijscholing “De rijprocedure” gedaan. Ik ben bijna 100 euro armer en heb HELEMAAL NIETS NIEUWS geleerd.

Jan|06.05.11|22:08

Hoe kan het dat minder de helft van kandidaten een voldoende haalt voor zijn eerste rijexamen? Als ik naar die cijfers kijk dan heb ik op zijn minst twijfel over de capaciteit van die instructeurs. In deze gevallen zou er inderdaad zoiets praktijkbegeleiding moeten zijn. Er zou dan iemand bij in de auto moeten stappen die eens ging kijken wat er aan de hand is. Daarna zou er een opleidingstraject moeten volgen. Dit lijkt mij beter dan iedere instructeur een toneelstuk te leren.

John|07.05.11|00:21

@ Jan,
Dat heb ik al meer geroepen. De instructeur in kwestie scholen daar waar het nodig is. Niet een uit het hoofd geleerd en met de leerling vele malen gerepeteerd toneelstukje. Toen men de stage invoerde heb ik geroepen dat dit niet ging werken. Ik werd uitgelachen toen. Nu niet meer. Mensnapt nu pas dat niemand de concurent op wil leiden. En nu roep ik dat we door dit toneelstukje geen betere instructeurs krijgen en de slechte er NIET uit halen. Maar ja dat gelijk haal ik over 10 jaar pas.

John|07.05.11|00:25

@ Jan,

Ik vraag me wel eens af hoe de slagingspercentages zouden liggen als men verplicht 40 rijlessen zou moeten nemen voordat men aan het examen mag deelnemen. Volgens mij stijgt daardoor het gemiddelde percentage met minimaal 20 %.

Rob|07.05.11|09:25

Het ligt niet zo zeer aan de capaciteit van de instructeur- maar aan de opleidingsinstututen. Iedereen kan tegewoordig instructeur worden. En daarnaast moeten we hand in eigen bozem steken. Wij zijn het die de leerling 10 daagse rijopleidingen aanbieden. Neem maar van mij aan dat er niemand in 10 dgn veilig auto kan leren rijden. Ik snap wel dat je vanwege de concurentie iets doen moet. Maar dit werkt niet, daar moet iets aangebeuren.

John|07.05.11|11:35

@ Rob,

Be het met je eens hoor maar er wordt geleverd waar de markt om vraagt. Toen ik 18 jaar werd was het de normaalste zaak van de wereld dat je 1 x per week lestte. Toen deed je over je rijbewijs 9 maanden tot een jaar. En niemand die zich daar druk over maakte. Wachttijden voor het praktijkexamen waren soms wel 5 maanden. De wereld is veel minder relaxt dan toen. Wat ik ook raar vind is dat veel leerlingen 35 lessen al veel te veel vinden terwijl in die 10 dags cursus wel 60 lessen zitten.

John|07.05.11|11:37

Daarnaast vind ik dat je de kwaliteit van instructeurs niet aan slagingspercentages alleen af kan lezen. Deze vertellen mij niets over het al dan niet gedaan hebben van een TTT en het aantal lessen. Welke instructeur is beter: 1. Hij wiens leerling in 1 x slaagt na 50 lessen en een TTT of 2. Hij wiens leerling in 2 x slaagt na 30 lessen zonder TTT?

Jan|07.05.11|12:11

Niet iedere leerling heeft dezelfde capaciteiten. Het is een taak van de instructeur die goed in te schatten en de opleiding hierop af te stemmen. Een goede instructeur bepaald het aantal lessen wat iemand nodig heeft om de eerste keer te slagen.

Jan|07.05.11|12:14

Als je naar de huidige slagings percentages kijkt moet je als leek toch denken dat slagen voor het rijbewijs een kwestie van geluk is.

John|07.05.11|12:51

@ jan,

Ook eens. Maar ik denk dat de rijschoolbranche en het CBR ook eens duidelijk moeten communiceren wat nu in Nederland het gemiddeld aantal rijlessen is. Als ik het in mijn omgeving n.l. zo eens vraag hoor ik steenvast dat men denkt dat tussen de 20 en 25 lessen normaal is. Men wil op examen want “Ik les al zo lang” Ik vraag leerlingen wel eens: “stel dat rijlessen gratis zouden zijn. Hoeveel lessen zou je dan nemen” Dan nemen ze zoveel ze er nodig hebben zodat ze zeker slagen. Vreemd he?

Jan|07.05.11|13:06

Natuurlijuk wil een leerling zo vlug mogelijk op examen. De instructeur zal hier goed moeten motiveren waarom er meer lessen nodig zijn. Gemiddeld aantal lessen zegt niet zo veel. Een leerling kan 20 maar ook 80 lessen nodig hebben. Als je teveel lessen probeerd te verkopen is het geen reclame. De positieve punten gaan een rond negatieve 10 keer.Als de meer dan de helft van je kandidaten wordt afgewezen ben je verkeerd bezig.

Roger|07.05.11|14:28

It’s all about the money. Het lukt mij steeds die enkele intelligente leerling (VWO/Havo) in 25 a 30 lessen in 1 keer te laten slagen. Verder heb ik veel zogenaamde dropouts. Heeft te maken met mijn plek in de samenleving in dit dorp. Ik ben Import met een Hollandse naam, dus verdacht. Toch slagen al mijn dropouts ook binnen 40 a 45 lessen, vaak laten ze het in het 1e examen liggen. waarom? Geld, niet belangrijk vinden, vlak voor examen stoppen met lessen.
Motivatie dus?

John|07.05.11|15:21

@ Jan,

En dan zijn we dus gekomen bij de vraag of het (landelijk of individueel) slagingsgemiddelde omhoog gaat als men elke 5 jaar een toneelstukje op moet voeren. Nee zeg ik en velen met mij. Ja zeggen diegenen die er een commerciëël belang bij hebben of in dienst zijn bij een van de instructeurs opleiders.

Jan|07.05.11|15:22

Knap met dat aantal lessen. Veel instructeurs zouden dit graag van jou leren. misschien dat jij praktijkbegeleiding kunt doen.

John|07.05.11|15:25

En daarbij Jan het is veel gemakkelijker om een leerling er van te overtuigen dat de 30 lessen die ze hebben gehad niet voldoende zijn dan hun ouders. Daarnaast maakt de jeugd elkaar ook gek. Laatst vertork er een jongen bij me omdat hij na 17 lessen niet op examen mocht en zijn vriend, neef, vader enz. afijn je kent dat gelul wel. Hij vertrok naar de grootste rijschool bij ons in de buurt alwaar hij na 4 mislukte examens bij de BNOR terecht kwam. Toen mocht ik het weer doen.

Roger|07.05.11|16:59

Dank je Jan, dit kost me per les erg veel energie en overredingskracht om de leerlingen naar een hoger bewustzijn te brengen. Zou ik geen 40 uur in de week kunnen op deze wijze. Dus respect voor jullie als je 40 of meer uur dit werk doet. Op lyceum geeft een leraar ook geen 40, maar zo’n 960 uur per jaar les. 20 per week? Wat John hierboven zegt herken ik ook. Dus werk ik knetterhard en de leerling wat minder.moest andersom eigenlijk he. Door leraren op resultaat af te rekenen kunnen leerlingen>

Roger|07.05.11|17:02

achterover leunen. Is ook niet goed. Er is dus maar 1 weg mijns inziens, en dat is de juiste motivatie, zowel bij leerlingen als instructeurs. Goh, wat zou ik graag een hoop leerlingen wegsturen. Je moet namelijk willen met hoofdletters. In Martial arts, Boeddhisme, navy seal, gelden deze principes bijvoorbeeld.

John|07.05.11|18:06

Kan iemand mij trouwens uitleggen waarom een instructeur die 2 x gezakt is, voor elke cat. waar hij voor bevoegd was zijn eigen rijvaardigheid opnieuw moet laten zien????`à € 110,= + de gemiste lessen?? Dus buiten het complete herintrederstraject ook nog rondje rijden met de motor, vrachtauto, bus en aanhanger. Deze voertuigen even huren natuurlijk. Kostenpostje van laten we zeggen € 2.000,= Ik hoef niet te raden uit wiens brein dit komt. Tevens bedankt Bovag. Formidabele “Belangen bahartiger”

John|07.05.11|18:10

En als de eerste instructeurs zakken en door geldgebrek, onvoldoende motivatie door de zoveelste achterlijke maatregel, of weet ik welke reden dan ook, stoppen dan kan het UWV weer lekker nieuwe mensen op laten leiden. Op kosten van ons allemaal. Ach geld genoeg in dit land. En die oude instructeur? Ook die kan van het begrotingsoverschot profiteren middels de bijstand. Anders blijft al dat geld toch maar liggen.

Bert|07.05.11|18:22

@ John het is nog idioter; haal je de eerste keer een voldoende, en het 2e examen niet dan heb je een herkansing.
Haal je het 1e examen een onvoldoende en de 2e keer een voldoende dan hoeft dat niet.

Maar ja, we zijn gedegradeert tot een soort slachtvee waar je mee aan kunt rotzooien wat de belanghebbenden willen. Goed voor de centen van die mensen.
Dat komt omdat instructeurs elkaar vaak tegen werken, dus de hoge heren weten bij voorbaat dat ze ongestoord tekeer kunnen gaan.

corrytjuh|07.05.11|18:45

Ik volg het andere forum (over aanpassing VRM-bijscholing) ook, lijkt wel op deze.
Waarom zou je 1e keer praktijkbegeleiding doen?? Ben je geld en tijd kwijt, uitslag maakt niet uit.
Dus niet opdagen, ben je alleen je geld kwijt maar kan je die dag wel gewoon lesgeven..
Het is pure geldklopperij!!!

John|07.05.11|19:46

@ corrytjuh,

Volgens mij heb je bij elke bijscholing, dus ook bij “die auditie voor het Nationaal toneel” aanwezigheidsplicht. Misschien wel goed om dat uit te zoeken. Want als het inderdaad niet verplicht is kan ik beter dat geld betalen en wegblijven. Dan kun je tenminste nog wat lessen geven en blijft het verlies beperkt.

Rob|07.05.11|21:50

Roger wat leuk dat jij al dien intelligente leerlingen van je in 20 á 25 lessen laat slagen en wel in één keer. Ik zit in een grote stad en heb zowel intelligente en ook wel dropouts- als l.ling. Ze hebben bij mij ook 20 á 25 lessen- lessen van 2uur- maar die slagen niet allemaal in één keer. Sommigen doen er wel 3 keer over en een enkeling komt weleens bij het BNOR terecht. Geen schande- de ene l.ling is de ander niet. Maar Roger- ik doe iets verkeerd en dat in 23 jaar.Help Help Help Help.

Rob|07.05.11|22:01

Waar hebben julie het over kwaliteit welke. Ik dacht dat er per 1 november 2011 de 17 jarige leerling zijn of haar rijbewijs mag halen. En als die gehaald hebben dan moeten zij een jaar lang met een begeleider- van onbesproken gedrag- gaan rijden. KWALITEIT KWALITEIT of is het soms VEILIGHEID VEILIGHEID VEILIGHEID SOMS. Wie kan me vertellen wat dat nou is. Zijn het onze BRANCHE organisaties die het bedacht hebben?

M.H.|07.05.11|23:50

GOEDE betaalbare bijscholing OKÈ
SANCTIE NEE!!

André|08.05.11|00:35

Zijn er dan werkelijk zoveel rij-instrukteurs te veel in Nederland, dat zo’n 10 procent in een soort koude sanering moet afvloeien?

nic|08.05.11|01:20

@ mensen Dit is toch alles om nieuwe weggebruikers uit het verkeer te halen en helaas zijn wij er de dupe van!. Via ons is de kortste weg Net als de rijscholen de slagingspercentages om de oren krijgen omdat Het CBR bovenmachtig is en weet dat wij ons werk niet goed doen
Het gaat niet om verkeerveiligheid maar om minder auto’s op de weg
Wie zijn daar de dupe van? De leerlingen en de rijschoolhouders/instructeurs

Harold|08.05.11|10:09

De vorige wijze van applicatie was zo slecht nog niet. Alleen jammer dat deze wijze van vakbekwaamheidsverbetering niet verder is uitgewerkt.
Er kon zonder dure ‘lessen’ en ‘begeleiding’ een poitieve toetsing worden afgelegd, maar dat leverde te weinig (financieel) op!
Sancties bij niet halen/niet volgen waren mede debet aan mislukking, dus nu is de branche de pineut…

Roger|08.05.11|11:02

Nou Rob, ik wil helemaal niet beter zijn, bah. bij mij slagen er heel wat niet hoor. maar ik merk dat wanneer ik weer eens een havist of VWO-er krijg ik zelf ook zo blij en enthousiast word, dat mijn lessen eraf spatten. Dit komt denk ik aan. Maar ga toch eens uit van logica. Als je top lessen kunt geven, en je lesauto niet vol zit, en je af en toe een begaafde l.ling hebt, dan lukt dit.
40 uur lessen ga ik NIET doen. Ik WEIGER. Het is een algemene wet, hoe meer hoe slechter.
1000-en jaren al

Roger|08.05.11|11:08

Ik zie dat er meer mensen zijn die inzien dat we gemangeld worden.
We vechten om werk en erkenning. Ik maak mezelf wijs dit snel doorzien te hebben, heb geen koophuis, dus ga ik ZEKER iets anders doen. Voor examinator ben ik te minderwaaardig heb ik reeds 3 maal mogen ervaren. Dus ga ik maar weer verder met me zelf ontwikkelen. Gek he.
re-integratie zei dat ik me op academisch niveau bevind. Maar hier ben ik minder dan CBR medewerkers. Vreemde wereld. Lijkt een beetje op Rusland..witte boorden

Rob|08.05.11|17:28

Roger jongen ik merk het al, we hebben hier met een zelf ingenomen………te maken . Als je op zo’n manier les geeft- op academisch niveau- dan heb te doen met je leerlingen. Ik vind het niet zo vreemd dat je 3 maal afgewezen bent als examinator in spé. Bij het CBR hebben ze iets wat bescheidenere mensen nodig voor dit ambt. SUCCES met je leerling.

John|08.05.11|21:32

Even voor de goede orde, ik heb zelf o.a. VWO gedaan (geslaagd) maar toch had ik vroeger ( 23 jaar geleden) meer dan 40 lessen nodig. Ik krijg soms leerlingenvan het VWO die meer lessen nodig hebben dan VMBO-ers. Omdat sommige VMBO-ers gewoon veel praktischer zijn ingesteld. Faalangst komt m.i. veel vaker voor bij hoger dan bij lager opgeleiden.

corrytjuh|08.05.11|22:13

Ik heb met verbazing berichten van Roger gelezen.
De meeste (dus niet allemaal!!) “hoogopgeleide” kunnen niet praktisch denken, zijn echt cognitieve leerlingen, ik mag hier 50 dus ik rij hier 50. Geef ze een theorieboek en na 1x lezen slagen ze met 0 fout maar o wee als ze zelf moeten na denken.
Neem een stratenmaker en het wordt andersom, zelf nadenken geen probleem en theorie wordt moeilijker.
Juist die afwisseling maakt het lesgeven zo leuk, aanpassen aan niveau van je leerling!!

corrytjuh|08.05.11|22:21

Vervolg: Dit kan je niet leren, dit moet je gewoon doen. Richtlijnen moeten er zijn maar we hebben allemaal onze eigen inbreng, de een moet je zo behandelen en de ander zus.
We hebben geleerd dat er verschillende leerlingen zijn (cognitief auditief motorisch of combi ervan)
Hoe kan je die allemaal hetzelfde les geven zoals bij het IBKI gevraagd wordt?
Dus bijscholing ok maar dan wel nuttige bijscholing. de vernieuwingen in de wet bv, de 16 jarige begeleiden ok
Sanctie: nee

Rob|09.05.11|09:04

Nou Corrytjuh, je slaat de spijker op z’n kop,Het gaat niet om Intelect maar om gevoel. Ik heb ook l.lingen van de universiteit en kom het zelfde tegen.

Roger|09.05.11|09:05

Rob, ik dacht dat ik wel respect voor je heb en het zelfde geldt voor Corrytjuh. Voel je je beter nu je een ander de les kunt lezen? Ik heb met je leerlingen te doen. zie je hoe makkelijk dit is?
Maar goed. Rob inderdaad van het niveau bij het CBR ben ik niet onder de indruk, dat mag nog in een vrij land. En verder..geloof het lekker niet..lekker belangrijk. Het ging hier om bijscholing en in welke vorm. Ik gun iedereen zijn goede resultaten. En hoop dat de CBR Innovam IBKI mensen reëel worden

corrytjuh|09.05.11|09:49

@! Rob, hoezo de les lezen?? Ik heb gewoon geschreven hoe ik het lesgeven ervaar net zo als jij dat hebt beschreven, als jij je dan persoonlijk aangevallen voelt dan kan ik daar niets aan veranderen.
Als je verder leest zie je ook dat het over de bijscholing gaat: “Dus bijscholing ok…… enz
Sanctie : NEE!!

corrytjuh|09.05.11|09:56

IK bedoel @ Roger, Sorry Rob

Bert|09.05.11|14:06

@ corrytjuh,

We zijn het helemaal met je eens. En dat zullen de meeste doorgewinterde instructeurs zijn.

Mario|09.05.11|21:39

Zolang het CBR de geslaagdepercentages bepaald kun je bijscholen wat je wil, landelijk gemiddelde van 60 wordt echt niet gehaald, ook al zijn alle beunhazen, zwartwerkers , etc uit de markt verwijderd, zelfs de BOVAG rijscholen lukt dit niet. Hebben wij dan zoveel slechte bestuurders in Nederland? Zo slecht is het hier niet gesteld met de veiligheid. Mongolen heb je overal, ook al hebben we 100 keer praktijkscholing gedaan, daar veranderen we met z’n allen niets aan.

Rob|09.05.11|22:01

Mario het CBR is aan de ene kant een overheidsinstelling en aan de andere kant een commercieel bedrijf. Het is publiekgeheim dat een examinator per maand maar 34% van de 160 kandidaten mag laten slagen anders ligt hij of zij eruit. Maak je dan ook geen ilussie dat je ooit het landelijke gemiddelde van 60% slagingspercentage zal halen. NIEMAND. Ook de BOVAG en de ANWB- rijscholen zie ik regelmatig bij het BNOR voorrijden.

Rob|09.05.11|22:11

Roger je mag zeker je mening geven en andere duidelijk maken hoe je over de bijscholing denkt en daar heb ik zeker respect voor. Maar je hebt het volgens mij meer over je zelf gehad dan over de bijscholing. Je doet over komen alsof niets en niemand beter is dan jouw.BAH…..
Dat is wat ik kenbaar wilde maken. sorry Roger.

Roger|09.05.11|23:03

@ Rob, hier ga ik maar niet echt op in. Ik vind mezelf namelijk helemaal niets. Bestaan is een illusie voor als je dit niet wist. Zal je ook wel weer gek vinden.
Het leven is geen wedstrijd wet je.
En ja, Mario er schijnen 9000 instructeurs te zijn en er is voor 4000 werk.

Harold|10.05.11|10:16

Hoeveel van deze 9000 instructeurs zijn bevoegd? Wie controleert? Ik kan mij niet herinneren wanneer ik voor het laatst ben gecontroleerd op bevoegdheid (motoragent heerlijk in de zeik genomen om zijn vakkennis: naast de grote groene kaart en de daarop volgende geplastificeerde, óók nog een instructiepas, hij vond het allemaal geweldig mooi én alles was voor hem geldig maar waarom nu drie verschillende documenten???).
CBR is monopolist en krijgt van BOVAG ale credits!

Roger|10.05.11|17:47

Nou Rob, je vroeg me wat je van me kon leren. Dat begint dan met lagere school 4e klas rekenen.
34% van 160. Ga je het zelf verbeteren of moet ik het doen? Hint: wat suggereer je nu helemaal met 34% van 160? En ik waarschuw je. Je maakt een denkfout op kleuternivo. Hiermee berokken je schade aan goedwillende examinatoren met getallen die niet kloppen. Een gemeend excuus is op zijn plaats. Als je slecht met getallen bent kun je je scharen bij een heel leger HBO-ers Is niet goed voor Nederland.

Roger|10.05.11|17:51

Oh en Rob, hier in het dorp is een rijschoolhouder van (nou ja afkomst maakt niet uit?) Weet niet. met al jaren een percentage rond de 90. Hij is niet gek…70 lessen gemiddeld. Lukt mij niet om te verkopen. Zo zie je ik heb ook mindere kanten. waarom lukt het de een zijn poot stijf te houden en een ander gaat soms tegen beter weten in toch een examen aanvragen? Vele redenen denk ik.

Rob|11.05.11|21:31

Nou Roger ik weet niet waar je naar toe wilt. Je moet maar vertellen wat er fout is aan mijn stelling. Een examinator heeft 8 exa op een dag,in een week is dat 5 x 8= 40 en in een maand is dat 4 x 40 = 160 examens daar 34% van is 54 examens die per maand door mogen gaan.
Als jij een andere berekening hebt hoor ik het graag. Of heb je soms andere informatie kom ermee voor de dag. Er zijn examinatoren die de laan uit moesten omdat hun slagingsperc. 40% was. Jij nu Roger.

Rob|11.05.11|21:42

Hier in mijn stad heb je ook rijschoolhouders met een slagingspercentage van 97 % . Die heeft het hele jaar maar 5 kandidaten op examen gelaten zo kan het ook. Ik begin zo langzaam nieuwsgierig naar het dorp waar je werkt te worden Roger. Volgens mij kan de concurentie nooit zo groot zijn- dan de stad waar ik werkzaam ben. Ik hoop oprecht dat je met meer info over de percentage’s komt. Als ik niet kan rekenen dan hoor ik dat graag van je Roger.

Roger|12.05.11|08:45

Dag Rob, het is allemaal wat eenvoudiger. Je berekening kun je gevoeglijk achterwege laten, want wat je zegt is dat we een slagingspercentage van 34 % hebben. Of je die nu van 160 of van 321 neemt maakt niet uit. Tot zo ver de onzin wat betreft 34% van 160. Daar we een landelijk percentage hebben van meestal iets boven de 40, moet je eigenlijk excuses aanbieden aan de examinatoren dunkt me. BIn onze regio ligt het op zo’n 50 %. Autorijden is hier veel eenvoudiger. Af en toe 1 fiets in de stad

Roger|12.05.11|08:50

Ook moet ik toegeven dat de examinator hier vaak een punt heeft om de l.ling te laten zakken. Wanneer ik examinator was, denk ik dat ik na 5 minuten altijd wel een reden kan vinden bij onze jonge bestuurders. Dat zint me niet. Stelling: ( en verbeter me aub) Als een examinator meer dan anderen laat slagen gaat er naar verloop van tijd een belletje rinkelen. Het is stat. onmogelijk dat bij die ene examinator over een langere periode betere kandidaten langs komen. Dan zal hij beoordeeld worden .

Roger|12.05.11|09:01

Ik zie in de grote steden lagere slagingspercentages,wat me logisch lijkt om meerdere redenen. Niet omdat mijn collega’s minder zouden zijn. Dat is deels andersom. Heb ik echt respect voor.
Attitude in het algemeen is een groot probleem in ons land. Plus het feit, en dit is echt waar,dat wij niet gewend zijn aan leraren. Hoe vaak zegt je leerling niet: ja maar ik vind eigenlijk dit of dat? Meningen lijken leuk en fijn voor wie ze verkondigt, maar feitelijk heb je een mening totdat je iets weet.

corrytjuh|12.05.11|10:41

Volgens mij dwalen jullie van het onderwerp af. Het gaat over de bijscholing en nu zijn jullie bezig met discussie over het slagingspercentage.
Misschien idee voor volgend forum..

John|12.05.11|11:13

Juist Corrytjuh,

En die bijscholing is in het leven geroepen om “De kwaliteit van de rij instructeurs te verbeteren” Toch vraag ik me af waaraan men deze “kwaliteit” afmeet. En of men werkelijk gelooft in het sprookje dat we betere rij instructeurs krijgen door de bijscholing. De laatste 15 jaar hebben alle nieuwe rij instructeurs het toneelstukje gedaan en zijn er daardoor betere instructeurs gekomen? Als dat niet zo is hebben de instucteursopleidingen dus gefaald. Weg met de SANCTIE.

Klaas|13.05.11|01:58

Iedereen is toch ooit geslaagd voor het examen, waarom doen jullie zo moeilijk.
Gewoon doen!
Als je weet hoe je les moet, dan is het simpel.
Weet je het niet, wordt je er alleen maar beter van.

Roger|13.05.11|09:30

Juist Corrytjuh, Roger bah nog 1 keer. Ik denk dat deze instituten meer van ons kunnen leren dan andersom. Haha.

stefan|13.05.11|19:42

Vraag aan de diverse “hoogwaardigheidsbekleders” die naar alle waarschijnlijkheid lachend dit forum volgen?
Wat zou U er van vinden als wij de lesprijs met 150-200% verhogen omdat wij reserves moeten opbouwen en dure opleidingen op privescholen moeten volgen?
Of ben ik de enige die zich hierover druk maakt?
Zoals mijn opa altijd zei:”de pijp moet wel blijven roken.”.
De “bijscholing” kost op deze manier extra omdat we zelfs hier een cursus voor moeten volgen omdat je het anders gewoon niet haalt

stefan|13.05.11|19:48

En als de cursus om de praktijkbegeleiding, wat ik nog steeds erg veel weg vind hebben van een examen daar er een score wordt bijgehouden en er gezakt kan worden, nog iets kan bijdragen aan de kwaliteit van lesgeven zou ik er nog niet zo’n moeite mee hebben.
Echter de “echte bijscholing” welke ik wel nodig vind om mijzelf te onderwijzen, verbeteren en onderschijden van andere rijscholen komt op deze manier in het gedrang.
Er is gewoonweg geen geld meer voor in de zaak.
In zekere zin is dit dus

stefan|13.05.11|19:52

niet een verbetering maar een verslechtering van de kwaliteit van lesgeven.
Dit uiteraard alleen in mijn geval.
Andere rijscholen hebben er misschien minder moeite mee om alle benodigde opleidingen te volgen op deze peperdure scholen.
Ik weet wel dat als ik 80,– euro ga vragen per les van 60 minuten ga ik het niet overleven.
Laat ik er wel bij zeggen dat dit voor monteurs hele normale uurtarieven zijn.
Laat de cv-ketel maar eens door een gecertificeerd bedrijf schoonmaken.
Dat wij nou niet met

stefan|13.05.11|19:56

onze prijs laag worden gehouden met door het UWV gesponsorde zzp-ers die al deze kosten van het rijk vergoed krijgen, inclusief een startkapitaal en een startespremie.
kunnen de zzp-ers in kwestie natuurlijk niets aan doen… ze zijn gek als ze het niet aan nemen, al dat stoffige belasting geld.
En de bijscholing is natuurlijk geen probleem.
Na 5 jaar zijn ook deze mensen erachter wat een dom volk er in de rijschool wereld rondloopt.
Zei kiezen uiteindelijk eieren voor hun geld…..

Danielle|13.05.11|20:31

Ik vraag me af of er dom volk rondloopt in de rijschool wereld. Als ik de reflector lees dan denk ik van wel. Maar eindelijk lees ik nu eens de echte meningen van mensen. Eindelijk oprechtheid en openheid en mensen die zeggen waar het op staat.

John|13.05.11|20:54

Nou Daniëlle,
De Reflector was niets anders dan een CBR maar vooral Bovag propaganda blad. Je moet daar geen kritische geluiden varwachten natuurlijk. Ik herinner me nog “de rijschoollunch” daar mochten mensen uit de rijschoolwereld (Bovag-leden) in een “ontspannen gesprek” de Bovag mening naar buien brengen. >>

John|13.05.11|20:55

>> Ik herinner me nog een quote van ene Sandra: Zo’n praktijkbegeleiding vind ik prima als zo’n beoordelaar zich concentreert op hoofdzaken. Als je afgerekend wordt op al die kleine details ,ZOALS BIJ HET WRM-EXAMEN, dan moet ik nog even de boeken erbij pakken, want zo geef ik in geen jaren les”

Rob|13.05.11|21:48

Jongens dit hebben jullie aan jezelf te danken. Toen werd opgeroepen om de heleboel plat te gooien gaven jullie niet thuis. Je hebt altijd gasten die achter het CBR gaan staan. Het hoef je echt niets te kosten want je blijft les geven. Een maand lang geen examens aanvragen dan zal je merken wat wij van elkaar krijgen bij het CBR. eenheid eenheid dat is ver te zoeken. Kijk maar hoe het de TAXI branche is vergaan.

M.H.|14.05.11|13:11

Verantwoordelijken, neem ons ook eens serieus. Want wij nemen onszelf wel serieus.
WIJ, willen graag goede, bij en nascholing volgen.
Bijvoorbeeld, een clinic van topinstructeurs.
Maar onszelf naar de slachtbank brengen is geen optie!!
Goede bruikbare bij en na scholing oke.
Sanctie nee.!!

John|14.05.11|13:48

@ Rob,

Wat het CBR hier mee te maken heeft is mij een radsel.

Rob|14.05.11|14:02

John Het CBR heeft er alles mee te maken. Het is een publiekgeheim dat alle voorstellen over de Branche- uit de koker van het CBR komen. Zo probeerd het CBR haar posittie veilig te stellen.

nic|14.05.11|17:03

Ooit zal het wel doordringen dat de rijschoolwereld de speelbal is van de bovenliggende instanties e.d. en dan lijken er veranderingen zoals eerder al gezien en begint het spelletje met ons en voor ons weer opnieuw. Bent benieuwd hoeveel slachtoffers er dan weer uit voort vloeien. L’histoire se répète

Roger|15.05.11|09:22

Idd Nic, ooit gaan we inzien dat mensen achter buro’s zich veilig wanen terwijl wij op de markt het uitvechten o.a. voor hun salarissen. Er is ons (nl bevolking)al zoveel arbeid ontstolen dat we vechten tegen de bierkaai. Dit is idd geschiedenis Verdeel en heers. Leidt instruct. op, laat ze maar tegen elkaar knokken, en wij bovenin doen alles goed. L’histoire idd. Immoreel spelletje.
Het mooie is: je kan niemand aanwijzen als schuldige…Ja instanties die zich verschansen achter beleid. Foei Bah

Bert|04.06.11|17:01

Lees de nieuwe Rij-instructie ook even.
Dan kun je lezen dat volgens Gijs Kantelberg het de schuld van de instructeurs is dat de praktijkbegeleiding erdoor is gekomen. WIJ hadden eerder actie moeten ondernemen……
Dat ga ik bij deze doen, NOOIT meer een opleiding van dat bedrijf.

Overigens in “93 daar ook al een “leuk” akkefietje gehad met onze groep. Omdat wij kritiek hadden dat tijdens deel 2 er opeens 35 cursisten onder dwangbevel van de rechter bij onze groep van 15 gevoegd werden >>

Bert|04.06.11|17:04

>> kregen we van de praktijkinstructeur te horen dat “hij ervoor zou zorgen dat wij ons praktijkexamen niet zouden halen”
Tja, ook een manier van werken, en schijnbaar normaal bij deze “heer”

MH|05.06.11|13:39

Ja als we echt met zijn allen zouden mee denken,
en dan daadwerkelijk iets doen. of niet doen?
Dan zouden we zeeeeeer sterk worden.
En dan kunnen dit soort heren heeeeeeeeeeeeeeel
hoog gaan piepen. In hun nieuwe Skodaatje!!

Rob @B|05.06.11|15:43

MH. Dat is het nou, we hebben kritiek en weten het beter. Maar als het erom gaat dan geven we niet thuis.
Je hebt helemaal gelijk, Samen staan we sterk, maar we durven geen vuist te maken.
Wat gaat er uiteindelijk gebeuren? Het zelfde lot- als de Taxibranche- is ons beschoren. Let maar op mijn woorden.

Bert|05.06.11|15:45

@ Rob,

Ik denk dat jij helemaal gelijk hebt. Het is namelijk nog nooit anders gegaan.

MH|05.06.11|18:03

Rob en Bert,
Zijn jullie al lid van de V.R.B ?
Zo niet , dan is dit wel het eerste wat jullie en vele andere moeten gaan doen.
Samen staan we sterk weet je wel.
Niet alleen roepen, maar doen!!!
En we moeten ergens beginnen.
Niet dan.

Rob @B|06.06.11|21:49

MH Ik ga al 23 jaar mee en ik ben geen enkele organisatie tegen gekomen die iets voor de instructeur/rijschool houder betekend heeft. Het enige dat die organisaties hebben bereikt of de bestuurders daarvan, is voor zichzelf zorgen. Die club waar jij het over hebt bestaat enige tijd en wat hebben ze voor hun leden bereikt? Niets, het zijn de Bovag en ANWB die aan tafel bij het CBR of in Den Haag zitten. Ik hou mijn geld het liefs in mijn zak. Dankje voor het aanbod.

Bert|07.06.11|17:11

@ MH;

Geen lid van V.R.B.
Wel lid van de bond. Het schijnt dat je met dit werk niet zoveel verdiend, en je kunt overal wel lid van worden, betalen, betalen, en verder meestal niets…..

Rob @B|07.06.11|20:45

Als je aan mij vraagt zou ik nergens lid van wordenj en je geld in de zak houden. Geen van deze clubs doen iets voor je betalen en nogmaals betalen mag je verder moet je je mond houden.

Bert de Weerd|09.06.11|10:03

Bij deze wil ik jullie attenderen op dit onderwerp op het forum:

http://www.verkeerspro.nl/forum/viewtopic.php?f=2&p=209#p209Geachte

Groet, Bert

Ben|10.06.11|17:03

Met belangstelling bovenliggende meningen gelezen omdat eind 2012 mijn bevoegdheid eindigd. Buiten de 2 x theorie, moet ik dus 1x prijktijkbijscholing doen. Zal inderdaad een toneelstukje worden, net zo als bij de eerste praktijktest voor de instructeurs, meer dan 25 jaar terug. Toen gaf ik “les” aan mijn broer, een beroepschauffeur met meer dan een miljoen km. ervaring.
Ook een aantal bruikbare tips gelezen.
Lees vervolg

Ben|10.06.11|17:08

Sinds 1965 rijinstructeur en alle benodigde opleingen gevolgd. Ook de militaire opleiding op de RTS in Eindhoven.
Ben het echter niet eens met het gezegd dat slechts een beperkt aantal mensen mag slagen.
Ik rij altijd mee met de examens en zie mijn leerlingen fouten maken, waarop ik ze ook onvoldoende zou beoordelen.
Voor opmerkingen betreffende de praktijkbegeleiding van het IBKI, kan ik nog niets zeggen.
Ik zak dit forum vanaf nu blijven volgen en soms mijn mening kenbaar maken.

Roger|14.06.11|09:59

@Ben,
Ik hoop ook altijd nog op een stukje eerlijkheid/redelijkheid bij (semi)overheid. Ze maken je het wel moeilijk haha. Is hier geen examinator die meeleest? Of CBR meneer (waar ik te slecht voor ben? haha) zeg eens eerlijk, wat gebeurt er wanneer je veel meer geslaagden hebt dan je collega’s, en dat een paar weken lang? Nou? Zeg op? Of is het allemaal te serieus hier in Nederland…je baantje…je koophuis? Denk en doe http://www.gurdjieff.nl/….zomaar een ideetje.

Bert|14.06.11|17:20

@ Roger,

Wat moet er gebeuren als je veel meer geslaagden hebt dan collega”s? Weinig denk ik…. Voor 3 jaar terug heb ik het bijna gered om een jaar lang geen gezakten te hebben, helaas na 11,5 maand zakte er toch nog 1……

Je hebt nu eenmaal niet alles in de hand. (examinatoren ook niet)

Roger|15.06.11|09:25

@Bert, dus jij bent een examinator? Er komt niemand van de afdeling statistiek, zal ik maar zeggen, kijken hoe het toch komt dat bij jou toevallig de betere kandidaten geëxamineerd worden? Dan zijn ze bij het CBR nog onwetender dan ik al dacht. Maar ik vermoed dat je rijschoolhouder bent, en dat is een geheel andere tak van sport. Maar ik zie waar het misverstand vandaan komt, dus HEREN/DAMES EXAMINATOREN: vertel eens.
Ben gewoon echt nieuwsgierig.

Rob @B|15.06.11|14:47

Beste Roger, ik vind je erg naif als jij denkt dat er een examinator of iemand van het CBR in functie jou vraag gaat beantwoorden. Dit gebeurt pas als er één uitgegooid is. Ik snap niet waar je naar toe wilt, maar dit gegeven is publiekgeheim. Dat jij daar niet van op de hoogte bent zegt meer over jou dan over de examinatoren die niet op jou vraag reageren. Of ben je de zaak aan het stangen.

Roger|16.06.11|09:19

Nee Rob ik ben niet aan het stangen, ik ben een student die weet dat zuiver handelen van geest lichaam en spraak bij het hoogste goed op aarde hoort. Ik nodig mensen uit deze oefening te doen. Is erg moeilijk in Nederland, waar stiekem en liegen een grote vlucht hebben genomen. bekijk alleen eens de achterdocht in je vraag. En de stelling dat ik naïef ben.
Je zou het eens kunnen proberen, zuiver denken spreken en handelen.
Op deze wijze krijg je ook inzicht in de motivatie van de bijscholing.

Bert|16.06.11|12:04

Nu moet je alleen de spraak van geest en lichaam op orde zien te krijgen.

B.B.|15.09.11|23:26

IBKINLIBKI

Teleurgestelde rijinstructeur rijdt Innovam-pui in na onvoldoende examenresultaat. Gelukkig geen gewonden.

7 hours ago

Wie kan mij vertellen wie die instucteur was, zodat we hem geestelijke en daadwerkelijke steun kunnen geven.

corrytjuh|16.09.11|10:01

Hoorde gisteren van een leerling dat lesauto letterlijk naar binnen was gereden bij Inovam, zat hij alleen in de auto of zat er nog een naast?

stefan|17.09.11|00:50

nog een vraagje aan het IBKI…
ik zag dat de dikkedeur zelf ook op dit forum zit… niet geschoten is altijd mis.

wie controleert de controleur?
heeft deze persoon een bevoegdheid om examens af te nemen en heeft deze persoon hier iets voor moeten doen/leren?
als dit een collegainstructeur is met de zelfde kennis en opleiding kunnen wij onszelf dus net zo goed beoordelen en weegt het oodeel dus even zwaar…
ga er van uit dat ik deze persoon on zijn papieren ga vragen en zonder=geen toegang

Jacco|11.10.11|16:23

Ik had me van de branche meer collegialiteit en solidairiteit voorgesteld!
Een petitie tégen de sancties van de WRM levert tot op heden 649 ? handtekeningen op en als er stageadressen moeten komen geven de rijscholen niet thuis op de enkeling na!
Mijn stageair had ruim twee maanden gezocht,en zéker niet bij de eerste en beste
Maar men had geen zin in een man van 45 die z’n eigen zuur verdiende centjes aan een dure opleider had geschonken!
Nee, we zitten in een rare business , jammer!

Harry|11.10.11|16:38

Als de opleiders veel geld voor een opleiding rekenen dienen zij die stage ook te regelen!!! Ik stel geen stageplaatsen ter beschikking als PROTEST tegen de praktijkbegeleiding en de sanctie. En dat doen er inmiddels meer!

Wit|18.03.12|16:24

Een belangrijke vraag blijft; waarom is het eigenlijk zo’n noodzaak om dit examen te doen,
het slagingspercentage van de huidige bijscholing is ca 96% dus kennelijk is het overgrote deel van alle instructeurs bekwaam genoeg…
Blijft hooguit de vraag hoe kun je die enkele slechte instructeur er uit vissen die behoort tot de 4% gezakten omdat hij/zij niet in staat is voor ca E 1000.00 een toneelstukje uit het hoofd te leren wat niets maar dan ook niets met de werkelijkheid heeft te maken.

Roger|19.03.12|13:49

En waar 13000 instructeurs zijn, en werk voor 4000, moest je maar eens stoppen met opleiden?
Net zoals bij Fortezz, waar ze 130 nul uren contract buschauffeurs op de plank hebben liggen.
Er is teveel werk gestolen en nu is er te weinig.
Wat een zielig land dit.
In plaats van genieten dat het werk op is, schieten we in een neurotische stuip en worden kwaad op elkaar.

stefan|19.03.12|19:04

het verbaast mij enigzins, geen enkele reactie op de IBKI “examinator” die op de televisie is geweest, bij blik op de weg, terwijl hij aan het rijles geven was… was dit niet verboden? en is dit de enige, of heel erg toevallig net die ene loopt tegen de lamp bij wegmisbruikers… ter overdenking… IBKI als beunhaas…

nic|19.03.12|20:22

@roger Dat is waar iedereen nu ook dapper gebruik van maakt Instructeurs die door fouten van hogerhand boos op elkaar worden en zich niet meer kunnen verenigen waardoor hogerhand, brancheorganisaties en opleidingsinstituten menen te kunnen beslissen wat goed voor ons is.
Daardoor is er nu een ongebreidelde instroom van nieuwe instructeurs en waar jij nog 13000 instructeurs noemt zullen dat er in werkelijkheid tegen de 15000 zijn die merendeels niet aan de bak kunnen komen. vervolg

nic|19.03.12|20:28

Vervolg Daardoor wordt IBKI pispaal omdat die uitvoeren wat bepaald wordt door waar brancheorganisaties de mist zijn ingegaan. Diezelfde brancheorganisaties die nu weer slap aftreksel van huidig beleid promoten om maar weer zichzelf en opleidingsinstituten te verrijken.
Er is niet voor niks gekozen voor een vroegtijdige evaluatie en hopelijk wordt er nu eens geluisterd naar iets out side the box want anders is volgende evaluatie op voorhand aan de orde
vervolg

nic|19.03.12|20:35

vervolg @stefan in ander topic heeft IBKI wel degelijk de verantwoording genomen voor de actie van de IBKI examinator en deze ook ontslagen IBKI zal inderdaad ook steken laten vallen maar is niet de beunhaas in het geheel mogelijk de speelbal terwijl ze half rijschool nederland op hun dak krijgen
Beter richt een ieder zijn pijlen op hun branchevertegenwoordigers en opleidingsinstituten die dit op hun geweten hebben en politiek die nooit om kenniscentrum hebben gevraagd maar zelf beslissen

stefan|20.03.12|13:05

wat lesgeven in de rijschool branche inhoud. met het verzinnen van methodes en toneelstukjes die niets, maar dan ook niet eens een klein beetje, toepasbaar zijn in de praktijk. Behalve natuurlijk als je een hoop fantasie hebt en goed zoekt. Gelukkig weten nieuwe instructeurs nu wel het verschil tussen een open en een gesloten carre, echter hoe om te gaan met jongeren in de praktijk wordt niet getoetst. niet dat ik een manier kan verzinnen waarop dit getoetst kan worden, maar ik verzin dan

stefan|20.03.12|13:18

vorige post mislukt, daarom staat deze post na in plaats van voor het vervolg. Is het niet het IBKI die de examinering doet en daarbij de examens samen stelt? en natuurlijk is het dan niet aan het IBKI te wijten dat zij examineren naar een onwerkelijke situatie. vooral de praktijkles is totaal niet op een werkelijke situatie gebaseerd. voor mij is de reactie van NIC een bevestiging dat het IBKI niet in de rijschool brance thuis hoort. als je aan welke instructeur ook, vraagt wat hij van het

stefan|20.03.12|13:44

genoeg krijgt om te blijven bestaan. kortom, laat de bijscholing zijn wat het bedoeld is te zijn, bijscholing, waarin tips worden gegeven, ervaringen worden uitgewisseld en niet een protocol door de neus wordt geduwd waar je uiteindelijk links of rechtsom werkeloos door kunt geraken. en zeker niet als dit protocol achter een buro is verzonnen door iemand die totaal geen verstand heeft van PRAKTIJKRIJLES geven. dit wilde ik even kwijt, of iemand het er nou mee eens is of niet, het lucht wel op!

Bert|20.03.12|13:54

@ Stefan,

Het is geen onwetendheid, maar alles draait om geld en natuurlijk het behouden van werk.
Hadden de opleidingsinstituten het UWV niet zo gek gekregen om alles wat maar van werk moet veranderen de rij-instructie in te schoppen dan had je over een paar jaar bijna geen opleiders meer nodig. Overigens heeft het voor rijscholen wel een voordeel; ze kunnen dure instructeurs de straat opschoppen en veel goedkopere krachten aannemen.

stefan|20.03.12|14:16

de UWV instructeurs zijn meestal niet langer dan 5 jaren werkzaam, ik dacht te hebben gehoord dat het UWV gaat stoppen of iig sterk gaat minderen instructeurs op te leiden. dit en het feit dat de opleiding enkele duizenden euro’s kost denk ik dat het naar mijn mening nu al bestaande tekort aan instructeurs alleen maar groter wordt. ik heb een wachtlijst van ongeveer twee maanden, en ik ben in mijn regio niet de enige rijschool, sommige met een nog grotere wachtlijst.

Bert|20.03.12|14:43

Tekort aan instructeurs? Een overschot bedoel je waarschijnlijk.

Roger|21.03.12|11:30

@ Stefan, en? Zeg je nu dat je geen werknemers kunt vinden?
Er staan duizenden ingeschreven bij de uwv”s.
Wat is je probleem? Heb je meer werk aangenomen dan je aankunt? En laat je l.lingen dan wachten?
Of verwijs je ze naar een collega zodat het hoofddoel: het behalen van het rijbewijs door de cursist behaald kan worden? Of denk je dat geld verdienen het doel is? DENKFOUT! MOTIVATIEFOUT! Neem iemand aan of weiger de klant.
Alleen Ferrari heeft reden voor een wachtlijst.

jeroen|26.04.12|17:03

goed gedaan hoor, pak liever die illegale rijscholen en lesauto’s aan dan achter de “goede” instructeurs te gaan, hoe kan jeje overeind houden als al die zwartwerkers voor 20 euro per uur rijden ? goed gedaan UWV!! en dan als goede rij-instructeur mag je als je je aan de leerling aanpast geen les meer geven ? ik lijk wel een debiel als ik na iedere uitleg ga vragen : heb je hier nog vragen over? een goede instructeur kan zien wanneer een uitleg niet goed doorkomt..heb je geen vraag voor nodig

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.