Herkansing voor 150 mensen in fraudezaak examens

Ongeveer 150 mensen die vermoedelijk onterecht hun rijbewijs gehaald hebben, krijgen van het CBR de komende weken de kans om opnieuw te laten zien dat ze veilig kunnen rijden. Het gaat om mensen die begin februari een brief van het CBR kregen dat hun verklaring van rijvaardigheid was ingetrokken op basis van de uitkomsten van een politieonderzoek.

De maatregel hangt samen met het politieonderzoek naar fraude bij praktijkexamens. Begin oktober vorig jaar werd er een CBR-examinator uit Purmerend door de politie aangehouden op verdenking van fraude met praktijkexamens.

De zaak kwam aan het licht na een onderzoek van CBR, die twijfelde aan de integriteit van de man. De examinator zou geld aangenomen hebben van verschillende rijschoolhouders om hun kandidaten te laten slagen voor hun praktijkexamen. Opvallend was dat die kandidaten doorgaans ver weg woonden van de locatie waar ze examen deden. De examinator heeft inmiddels bekend. Vermoedelijk zeven verdachte rijschoolhouders moeten binnenkort voor de rechter verschijnen. Het politieonderzoek is in de afrondende fase, laat het Openbaar Ministerie weten.

Verkeersveiligheid

Het CBR heeft vorige maand besloten het rijbewijs van 200 kandidaten van de verdachte rijscholen ongeldig te laten verklaren, omdat het vermoeden bestond dat zij onterecht geslaagd zijn. Van deze groep hebben ongeveer 50 mensen dat besluit geaccepteerd. De rest heeft bezwaar aangetekend en krijgt nu de kans opnieuw examen te doen.

Dat examen is vergelijkbaar met een regulier examen, laat een woordvoerster van het CBR weten. “Ze moeten laten zien dat ze veilig rijden en dat ze het voertuig beheersen. Wij moeten actie ondernemen, want het gaat om de veiligheid van ons allemaal.” Alle examens vinden om logistieke redenen plaats op dezelfde locatie op een centrale plek in het land. Dat dat vermoedelijk niet in de woonomgeving is van de kandidaten, moet volgens het CBR geen probleem zijn omdat ze inmiddels al de nodige rijervaring hebben opgedaan.

Bezwaarprocedure

De eerste examens hebben al plaatsgevonden, maar over de uitkomst wil het CBR in dit stadium nog niets kwijt. Dat gebeurt pas aan het einde van het traject. “We willen dat mensen in alle rust het onderzoek kunnen ondergaan”, aldus de woordvoerster. Wie slaagt kan gewoon weer beschikken over het rijbewijs. Bij degenen die niet kunnen aantonen dat ze in staat zijn om veilig te rijden, wordt de bezwaarprocedure voortgezet.

De zeven rijschoolhouders van wie de politie vermoedt dat ze betrokken zijn bij de fraude, kunnen geen examens meer reserveren bij het CBR. De blokkade geldt in ieder geval zolang de rijschoolhouders verdacht zijn.

Lees ook:

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Herkansing voor 150 mensen in fraudezaak examens”

Michel Blankers|26.03.15|12:33

Wat ik me steeds afvraag als ik iets lees over deze zaak is hoe het is gegaan met kandidaten die wellicht onterecht gezakt zijn om het slagingspercentage niet te veel te laten opvallen. Is hier wel onderzoek naar gedaan?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.