CBR, rijexamen, lesauto, rijschool

Fraude praktijkexamens: tot nu toe ruim de helft geslaagd bij herkansing

Van de 150 mensen die van het CBR de kans kregen opnieuw rijexamen te doen nadat hun rijbewijs eerder was ingetrokken, hebben er inmiddels 86 opnieuw examen gedaan. Het vermoeden bestond dat deze kandidaten hun rijbewijs onterecht hebben gehaald vanwege fraude met praktijkexamens. Ruim de helft van hen – 48 mensen – slaagde voor deze ‘herkansing’.

De 48 kandidaten die alsnog slaagden, krijgen hun ingetrokken rijbewijs terug. Bij de overige 38 mensen wordt de bezwaarprocedure voortgezet. Dat heeft het CBR laten weten, die binnenkort de herexamens verwacht af te ronden.

Meer rechtszaken

De nieuwe rijtest die 150 mensen aflegden, vloeit voort uit het politieonderzoek naar fraude bij praktijkexamens. Een examinator wordt ervan verdacht geld te hebben aangenomen van een aantal rijscholen om kandidaten te laten slagen. Behalve de examinator zijn er ook zes rijscholen verdacht. Het CBR heeft de inschrijfovereenkomst van de verdachte rijscholen opgeschort. Zij kunnen dus geen examens meer reserveren.

In verband met deze zaak besloot het CBR op grond van een aantal verdachte omstandigheden die uit het politieonderzoek naar voren waren gekomen, zo’n 200 rijbewijzen in te trekken van kandidaten die lessen hadden gevolgd bij de verdachte rijscholen.150 van hen maakten bezwaar en kregen de kans opnieuw af te rijden. Er zijn ook bezwaarmakers die de gang naar de rechter hebben gemaakt in een poging om hun rijbewijs terug te krijgen. Drie van hen slaagden daar eerder deze maand niet in bij de bestuursrechter in Utrecht. Er lopen nog een aantal andere rechtszaken, maar daar wil het CBR nog niets over kwijt zolang ze nog niet afgerond zijn.

Nieuwe naam

Uit de processtukken bleek dat een van de verdachte rijscholen inmiddels heeft toegegeven puur opgezet te zijn met het doel om te frauderen met rijexamens. De rijschoolhouder is familie van een andere verdachte rijschool. Op hun website en Facebook-pagina melden ze dat hun rijscholen inmiddels gezamenlijk verder zijn gegaan onder een andere naam.

Dat betekent niet dat ze nu weer gewoon examens kunnen reserveren onder die nieuwe naam, zegt het CBR in een reactie.”De opschorting geldt namelijk ten aanzien van de onderliggende organisatie en wordt niet gesteld op de handelsnaam. Verdachte personen kunnen bovendien evenmin een nieuwe rijschool inschrijven gedurende de opschorting.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

1 reactie op “Fraude praktijkexamens: tot nu toe ruim de helft geslaagd bij herkansing”

Willy Davina|23.04.15|12:46

Ik begrijp een ding niet het examen fraude wordt aangepakt, Prima zo hoort het ook maar slagingspercentage fraude wordt door de minister openlijk toegejuigd nu moet ik eerlijk zeggen dat deze minister helaas ook nergens verstand van heeft.
Dat wil dus zeggen dat het slagingspercentage waarde gedaald is naar nul.
Waar maken wij ons dan nog druk om om de slagingspercentages? laat me niet lachen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.