VVD: fraudeaanpak WRM-pas gaat niet ver genoeg

De VVD vindt dat de maatregelen die worden genomen tegen de fraude met de WRM-bevoegdheidspas niet ver genoeg gaan. Tweede Kamerlid Barbara Visser heeft deze week schriftelijke Kamervragen gesteld aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu over fraude met de WRM-bevoegdheidspas. Daarbij verwijst Visser naar een eerder artikel op VerkeersPro, waarin bericht werd over de invoering van extra controle van het CBR op de pas.

Vanaf 1 juli zijn examinatoren begonnen met dagelijkse controle op de WRM-bevoegdheidspas van instructeurs bij praktijkexamens. Dat gebeurt steekproefsgewijs. Instructeurs zonder pas of zonder geldige pas mogen niet mee met een examen. De maatregel is genomen in overleg met de brancheverenigingen. In Rotterdam liep sinds eind november al een proef met deze vorm van controle, waar alle partijen achter stonden. Ze vinden dat het bijdraagt aan de professionalisering van de branche.

Daarnaast maakt de nieuwe maatregel het makkelijker om onbevoegde instructeurs op te sporen omdat het vermoeden bestaat er honderden instructeurs aan het werk zijn zonder WRM-pas of met een verlopen pas.

Rijbewijs

Kamerlid Visser wil van de minister weten of zij het probleem met mogelijk honderden instructeurs met vervalste of verlopen WRM-passen herkent, wat ze eventueel al ondernomen heeft om de instructeurs aan te pakken of wat ze gaat doen. Uit haar vragen valt op te maken dat Visser de huidige controle van het CBR niet afdoende vindt. Omdat de WRM-pas alleen geldig is in combinatie met een geldig rijbewijs en een instructeur bij controle door het CBR kan weigeren zijn of haar rijbewijs te tonen, is die controle niet sluitend volgens Visser. Daar komt nog eens bij dat er geen foto op de WRM-pas staat. “Bent u bereid om deze lacune op te lossen?”, zo vraagt Visser de minister.

Ook wil het Tweede Kamerlid weten of er geen aanvullende maatregelen nodig zijn en waarom er is gekozen voor een steekproefsgewijze controle. Ze vraagt daarnaast welke afspraken er met de politie gemaakt zijn over controle op bevoegdheid van rijinstructeurs. Verder wil Visser inzicht in de resultaten van de controles die tot dusver gehouden zijn door het CBR.

Wat betreft de keuze om instructeurs niet bij elk examen te controleren, maar dat steekproefsgewijs te doen bij één of twee examentafels, laat het CBR weten op deze manier ‘al een duidelijk signaal af te geven’. Instructeurs weten tevoren niet aan welke tafel de controle plaatsvindt. Op deze manier komen ze allemaal wel aan bod binnen een paar weken. “Daarnaast, een examinator is geen opsporingsambtenaar. Zijn taak is om een valide examen af te nemen. daarvoor stelt hij een kandidaat zodanig op zijn gemak dat die het beste uit zichzelf kan halen”, aldus een woordvoerster.

Bezoek rijscholen

Barbara Visser bezocht onlangs een aantal Limburgse rijscholen. Leden van brancheverenigingen VRB (Vereniging Rijschool Belang) en FAM (Federatie Autorijschool Management) hadden haar uitgenodigd naar aanleiding van de wijzigingen in de WRM-wetgeving. Als uitvloeisel van het bezoek van Visser hebben de brancheorganisaties, waaronder ook Bovag Rijscholen, afgesproken om hun plannen voor het verbeteren van de branche te bundelen en in de vorm van een startdocument na de zomer aan te bieden in Den Haag.

latd banner

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

5 reacties op “VVD: fraudeaanpak WRM-pas gaat niet ver genoeg”

Anjo Joostens|02.08.16|18:00

Heel goed.

Amptenaar|04.08.16|11:46

Heel goed: Maar nu het volgende, Als een examinator vraagt aan een instructeur om de pas te laten zien en de instructeur weigert maar staat er wel op om met zijn leerling mee te gaan om 1 of andere reden. Wat dan?
Geen examen, wordt het toegestaan etc. Daar ben ik wel benieuwd naar. Hoe maak je deze steekproef controle sluitend zodat het ook resultaat krijgt op termijn.

Waarom allemaal zo moeilijk. Als het WRM nu eens alle verlopen bevoegdheidspas doorgeeft aan het CBR zodat het CBR de rijscholen kan blokkeren voor het aanvragen van EXAMENS. Werken we zo ook niet in de hand dat er rijscholen onbevoegd rijlessen geven. Er mag dus wel les gegeven worden, examens / ttt aangevraagd worden maar niet mee op examen/TTT. Mosterd na de maaltijd??

Michel Kerkhof|05.08.16|07:16

Moeilijk denken zijn ze weer erg sterk in, bevoegdheidspassen die niet meer geldig zijn opsporen via CBR of bij een controle door opsporingsambtenaar terwijl het zo simpel is. Bij de praktijk begeleiding die alle instructeurs moeten volgen dient de bevoegheidspas aan afnemer te worden overhandigt aan het begin van de praktijkbegeleiding, gezakt en geen recht meer op herkansing dan pas niet weer terug geven, probleem opgelost.

Willy Davina|09.08.16|18:55

Als ze graag willen dat ik mijn pas laat zien dan doe ik dat zonder probleem, maar het
CBR MOET NIET CONTROLEREN MAAR DE POLITIE GEEN PAS NIET VERZEKERD TOCH.
Je zult maar een behoorlijk ongeluk krijgen met een andermans kind moet er niet aan denken.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.