Lesbord, rijles

Voorlopig geen versoepeling in verbod op rijlessen

Het is niet waarschijnlijk dat rijlessen voor 20 mei weer opgepakt kunnen worden. Dat bleek woensdagavond tijdens de update die premier Rutte gaf van het crisisberaad van het kabinet over de coronamaatregelen. Wel zei Rutte dat als er ruimte is om de maatregelen rondom contactberoepen te versoepelen voor 20 mei, dat het dan ook gebeurt. “Maar daar is op dit moment geen enkele aanwijziging voor.”

Het uitoefenen van contactberoepen is nog altijd verboden, dat betekent dat ook rijles geven nog altijd niet is toegestaan. Het verbod staat tot en met 19 mei. Mocht er voor die tijd reden zijn om te versoepelen, dan zal dat gebeuren. Een versoepeling is echter niet waarschijnlijk. In de week voorafgaand aan 19 mei wordt vanuit de overheid opnieuw een persconferentie gegeven waarin de coronamaatregelen worden besproken.

Verrommelen

“Het lijkt erop dat het naleven van de maatregelen een beetje aan het verrommelen is”, sprak Rutte. “Als de cijfers, doordat mensen toch te veel de straat op gaan, minder goed worden, dan wordt het heel moeilijk om te gaan versoepelen. Maar als het goed gaat en er komt ruimte, dan kunnen we op een gegeven moment zeggen dat de contactberoepen weer aan de slag kunnen. Maar dan moet er wel ruimte zijn. Als er voor 20 mei ruimte is om te versoepelen dan doen we dat, maar daar is op dit moment geen enkele aanwijzing voor.

Opmerkelijk genoeg wordt motorrijles momenteel in Groningen toegestaan. De redenatie hierachter is dat motorrijinstructeur geen contactberoep is. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat buigt zich momenteel over het vraagstuk of motorrijles ook landelijk wordt toegestaan.

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

2 reacties op “Voorlopig geen versoepeling in verbod op rijlessen”

Titia van der Stokker|01.05.20|11:23

Je zal niet op een normale manier kunnen ingrijpen en wat gebeurd er als je snel moet ingrijpen dan blokkeer je gordel dit gaat niet goed die rijschoolhouder in Groningen denk alleen aan centen en niet aan veiligheid

therealpearl13|02.05.20|14:06

Helemaal eens met Titia. Deze rijschoolhouder kan gezondheid veel minder schelen dan geld. Bovendien geeft hij rijles in een gebied waar nauwelijks besmettingen zijn. Dapper hoor!
Rijles in de auto moet verantwoord zijn, en daarbij is de luchtcirculatie een belangrijk punt. Lekker om 1 of 2 uur op 30 cm onderlinge afstand de adem van elkaar te happen. Nee, die jongere leerling heeft vast minder last van het virus, maar is daarom niet minder besmettelijk.
Kortom: Gezondheid voorop, dan de munten

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.