CBR schaft de tussentijdse toets voorlopig nog niet af

CBR, Pechtold, persconferentie, van Promedia

Het huidige slagingspercentage van B-examens ligt boven het doel dat het CBR eind mei wilde behalen, namelijk op 54,8 procent. Dit betekent dat de tussentijdse toets voorlopig niet wordt afgeschaft. Dat liet de directie van het CBR dinsdag weten aan de Tweede Kamer tijdens een technische briefing. Daarbij benadrukte Pechtold wel dat de maatregelen niet voorgoed van tafel worden geschoven.

Alexander Pechtold en Jan Jurgen Huizing van het CBR informeerden dinsdag 25 mei de demissionaire commissie van Infrastructuur en Waterstaat over de eventuele maatregelen om de reserveringstermijnen terug te dringen. Hierbij maakten ze bekend dat de cijfers momenteel goed genoeg zijn. “De maatregelen vinden we op dit moment niet nodig om in te zetten. Ik vind het wel van groot belang dat we deze op het bordje houden voor als de andere zaken niet werken”, aldus Pechtold.

Slagingspercentage

De CBR-directie liet weten dat het huidige slagingspercentage ligt op 54,8 procent. Dat ligt net boven het doel van 54,2 procent dat het CBR nodig achtte om de tussentijdse toets niet af te schaffen. “Bij onvoldoende resultaat moeten we uiteindelijk een van de maatregelen toepassen, maar we zien daar op dit moment nog geen aanleiding voor”, vertelt Jan Jurgen Huizing aan het ministerie. Hierbij waarschuwde hij wel dat het cijfer niet stabiel is en de trend dalend. Vorige week lag het gemiddelde slagingspercentage namelijk op 52,5 procent.

In de ‘Eerste maandrapportage “corona-inhaalslag examens” van het CBR’, dat demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen 25 mei indiende, staan de gemiddelde slagingspercentages van de afgelopen maanden. Het slagingspercentage voor het eerste B-examen in maart bedroeg 56,3 procent en in april 54,5 procent.

Reserveringstermijnen

Indien de reserveringstermijnen landelijk onacceptabel hoog zijn, kan alsnog de tussentijdse toets worden afgeschaft. De reserveringstermijn is nu tussen de één en zeven weken en dus zodanig dat het afschaffen nog niet nodig is. Het streven van het CBR is om eind dit jaar een reserveringstermijn van tien tot veertien weken te hebben. Indien dit niet wordt behaald, kan de tussentijdse toets alsnog tijdelijk worden afgeschaft.

De technische briefing van het CBR vroeg het ministerie aan tijdens het overleg van 19 april over de maatregelen van het examencentrum.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

CBR schaft de tussentijdse toets voorlopig nog niet af | RijschoolPro

CBR schaft de tussentijdse toets voorlopig nog niet af

CBR, Pechtold, persconferentie, van Promedia

Het huidige slagingspercentage van B-examens ligt boven het doel dat het CBR eind mei wilde behalen, namelijk op 54,8 procent. Dit betekent dat de tussentijdse toets voorlopig niet wordt afgeschaft. Dat liet de directie van het CBR dinsdag weten aan de Tweede Kamer tijdens een technische briefing. Daarbij benadrukte Pechtold wel dat de maatregelen niet voorgoed van tafel worden geschoven.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu RijschoolPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche. Voor slechts € 6,50 per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

 
 

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.