Mondkapjes blijven verplicht tijdens examens, tijdens rijles keuze aan instructeur

CBR, foto van Promedia

Het CBR stelt het dragen van een mondkapje nog verplicht tijdens rij-examens. Omdat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden in gesloten voertuigen, wil het CBR niet meegaan met de versoepelingen die per 26 juni ingaan. Ook tijdens de rijles wordt het dragen van een mondkapje nog aangeraden, maar het is niet verplicht. De keuze hiervoor ligt bij de opleider. 

Een kandidaat die een examen of toets aflegt bij het CBR wordt geacht een mondkapje te dragen, omdat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden in een gesloten voertuig. “We hopen dat alle maatregelen snel vervallen en we weer teruggaan naar het normaal. Maar zolang dit nog niet het geval is, verplichten we de mondkapjes”, vertelt de woordvoerder van het CBR. Het examencentrum stelt mondkapjes ter beschikking.

Rij-instructeurs

Omdat vanaf 26 juni de mondkapjesplicht vervalt onder contactberoepen is deze niet meer verplicht in de lesauto. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “In principe vervalt de plicht voor contactberoepen, waaronder rij-instructeurs, omdat zij vooraf een controlegesprek kunnen voeren. Aan passagiers in de trein kan dat niet. Maar de keuze is aan de rij-instructeurs. Als zij het prettig vinden, kunnen ze de leerling alsnog vragen een mondkapje te dragen.” Volgens het ministerie stelt het CBR de verplichting, omdat zij de examinatoren willen beschermen.

Bezoekers CBR

Het CBR laat alleen bezoekers binnen op afspraak. Ook moeten de rij-instructeurs nog steeds buiten wachten en kunnen zij niet binnen het eindgesprek bijwonen. Ook andere begeleiders, zoals ouders en vrienden mogen niet naar binnen bij het examencentrum.

Lees ook:

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Mondkapjes blijven verplicht tijdens examens, tijdens rijles keuze aan instructeur”

Youran van Ark|24.07.21|12:33

Ik weiger, ik mag gewoon naar binnen hoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Mondkapjes blijven verplicht tijdens examens, tijdens rijles keuze aan instructeur | RijschoolPro

Mondkapjes blijven verplicht tijdens examens, tijdens rijles keuze aan instructeur

CBR, foto van Promedia

Het CBR stelt het dragen van een mondkapje nog verplicht tijdens rij-examens. Omdat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden in gesloten voertuigen, wil het CBR niet meegaan met de versoepelingen die per 26 juni ingaan. Ook tijdens de rijles wordt het dragen van een mondkapje nog aangeraden, maar het is niet verplicht. De keuze hiervoor ligt bij de opleider. 

Een kandidaat die een examen of toets aflegt bij het CBR wordt geacht een mondkapje te dragen, omdat er geen anderhalve meter afstand kan worden gehouden in een gesloten voertuig. “We hopen dat alle maatregelen snel vervallen en we weer teruggaan naar het normaal. Maar zolang dit nog niet het geval is, verplichten we de mondkapjes”, vertelt de woordvoerder van het CBR. Het examencentrum stelt mondkapjes ter beschikking.

Rij-instructeurs

Omdat vanaf 26 juni de mondkapjesplicht vervalt onder contactberoepen is deze niet meer verplicht in de lesauto. Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “In principe vervalt de plicht voor contactberoepen, waaronder rij-instructeurs, omdat zij vooraf een controlegesprek kunnen voeren. Aan passagiers in de trein kan dat niet. Maar de keuze is aan de rij-instructeurs. Als zij het prettig vinden, kunnen ze de leerling alsnog vragen een mondkapje te dragen.” Volgens het ministerie stelt het CBR de verplichting, omdat zij de examinatoren willen beschermen.

Bezoekers CBR

Het CBR laat alleen bezoekers binnen op afspraak. Ook moeten de rij-instructeurs nog steeds buiten wachten en kunnen zij niet binnen het eindgesprek bijwonen. Ook andere begeleiders, zoals ouders en vrienden mogen niet naar binnen bij het examencentrum.

Lees ook:

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

1 reactie op “Mondkapjes blijven verplicht tijdens examens, tijdens rijles keuze aan instructeur”

Youran van Ark|24.07.21|12:33

Ik weiger, ik mag gewoon naar binnen hoor.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.