rijbewijs

Effect puntenrijbewijs voor iedereen vooral op korte termijn

De SWOV verwacht een licht positief effect op de verkeersveiligheid van de invoering van een puntensysteem voor alle rijbewijsbezitters in Nederland en voor alle typen ernstige overtredingen. Dit zal echter vooral een effect op de kortere termijn zijn (het eerste jaar).

Wanneer niet alleen punten kunnen worden gegeven bij staandehouding, maar ook bij overtredingen die op kenteken zijn geconstateerd, is een groter en duurzamer positief effect mogelijk.

Verkeersdoden

Geschat wordt dat met een dergelijk puntenstelsel ongeveer 10 verkeersdoden per jaar bespaard kunnen worden; dit effect geldt voor meerdere jaren.

Puntentoekenning op basis van kenteken vergt in Nederland echter wel een wetswijziging en bovendien kunnen ongewenste neveneffecten optreden zoals een toename van fraude, rijden zonder rijbewijs, rijden met een valse kentekenplaat, en doorrijden na een ongeval.

SWOV

Het effect van een puntenstelsel kan in het algemeen vergroot worden door de objectieve en subjectieve pakkans te vergroten en door ook punten toe te kennen aan de lichtere overtredingen, zo meldt de SWOV in haar rapport.

Lees ook: Openbaar Ministerie: ‘Puntenrijbewijs voor iedereen’

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.