bellen, fiets, verkeer, jongeren

Goede voornemens helpen tegen bellen en appen op de fiets

Goede voornemens van jongeren over smartphonegebruik in het verkeer zorgt ervoor dat zij daadwerkelijk minder appen op de fiets. Dat blijkt uit onderzoek van TeamAlert. De verkeersveiligheidsorganisatie achterhaalde dat de houding, de intentie en het gedrag van de jongeren door het formuleren van goede voornemens positief wordt beïnvloed.

In mei van dit jaar werd een verbod op bellen en appen op de fiets afgewezen door de minister. Schultz van Haegen voelt er niets voor en denkt dat inzetten op gedragsverandering effectiever is. TeamAlert specialiseert zich in dit kader op jonge weggebruikers.

Goede voornemens effectief

TeamAlert heeft onderzoek gedaan naar de effectiviteit van het formuleren van goede voornemens bij jongeren. Uit het onderzoek blijkt dat het (op korte termijn) effectief is jongeren goede voornemens te laten formuleren ten aanzien van smartphonegebruik op de fiets. Het maakt weinig verschil op welke manier deze voornemens zijn geformuleerd.

De houding, intentie en het gedrag van jongeren met betrekking tot smartphonegebruik op de fiets wordt er positief door beïnvloed, laat de organisatie weten. “Na het formuleren van goede voornemens stellen jongeren onder andere minder vaak tijdens het fietsen te bellen en sturen zij minder vaak berichten op de fiets.”

Fietsers groot gevaar

Deze week werd bekend dat meer dan de helft van alle ernstige verkeersgewonden in Nederland fietsers zijn. TeamAlert richt zich specifiek op preventie bij jongeren om dit aantal naar beneden te krijgen. “TeamAlert vindt het belangrijk om te toetsen hoe aansprekend, doeltreffend en effectief haar projecten zijn. Door onderzoek te doen naar projecten, kunnen deze meer gericht worden doorontwikkeld en wordt de kwaliteit van projecten voortdurend bewaakt.”

Het formuleren van goede voornemers wordt binnen verschillende projecten van TeamAlert gebruikt, onder andere bij het project FietsAlert. Dat is het project waarin jongeren specifiek goede voornemens formuleren over mobiel telefoongebruik op de fiets.

 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.