Nederlandse Ambassade, Paul Ymkers, Ernest Alvares, rijschool, rijles, Roemenië

Nederlandse Ambassade Boekarest ontvangt leerlingen Veronica

De leerlingen van de Rijbewijs Vakantie in Roemenië zijn tijdens hun verblijf hartelijk ontvangen door de Nederlandse ambassade in Boekarest. Paul Ymkers, Deputy Head of Mission van de ambassade, heeft uitgebreid gesproken met rijschoolhouder Ernest Alvares en de cusisten. Hierbij werden diverse ervaringen over het verkeer en de Roemeense rijopleiding uitgewisseld.

“Het is toch fantastisch dat de ambassade tijd vrijmaakt om ons zo hartelijk te ontvangen”, zegt een opgetogen Alvares. “Paul Ymkers kent het land natuurlijk zeer goed en was dan ook zeer benieuwd naar onze ervaringen.”

Inhaalverbod

De cursisten hebben tijdens de road-trip al gemerkt dat de Roemeense politie streng optreedt tegen verkeersdeelnemers die zich misdragen. Zo werd een bestuurder aangehouden omdat hij de stoet lesauto’s erg hard inhaalde in een bochtige onoverzichtelijke weg met inhaalverbod en een doorgetrokken streep.

“Die mensen worden flink aangepakt door de Roemeense politie, want brengen de verkeersveiligheid in gevaar”, bevestigt Ymkers. “Als er dergelijke zware overtredingen gemaakt worden, dan dreigt al snel een ontzegging van de rijbevoegdheid van enkele maanden en een forse boete.”

Boetes

Hierbij schroomt de politie niet om overige weggebruikers ook aan te houden om hen op te laten treden als getuige. Boetes worden net als in Nederland gewoon betaald per bank, vertelt Ymkers. “Er wordt ook hier helemaal niets meer contant betaald. Die tijden zijn echt voorbij.”

De vele controles van de Roemeense politie vielen onderweg erg op. Regelmatig is er een algehele controle waarbij de politie iedere auto van de weg af haalt. Daarbij worden alle papieren gecontroleerd en eventueel alcoholgebruik. Overigens mochten de lesauto’s bij een dergelijke controle doorrijden, nadat tolk Mihai de politie uitlegde wat de bedoeling was.

Verkeersveiligheid

“Er wordt ook in Roemenië steeds meer aandacht geschonken aan verkeersveiligheid”, vertelt tolk Mihai. “Dat was ook nodig, want de rijstijl van sommige bestuurders is onverantwoord. En mensen hebben maar één leven. Daar moet je zuinig op zijn. Gelukkig is de politie zich daar ook van bewust.”

Het bezoek van de Nederlandse leerlingen was bedoeld als afsluiting van de rijles road-trip door Roemenië. “Dit is de eerste keer dat een groep leerlingen van een Nederlandse rijschool officieel langs gaat bij een ambassade”, vertelt Alvares. “Ze waren ervan op de hoogte dat wij hier een week gingen rondrijden. Dit bezoek is een mooie erkenning van wat we hier aan het doen zijn.”

Bart Pals

Nederlandse Ambassade, Roemenie, lesauto, rijschool, Boekarest

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.