Kantoor CBR

CBR kan niets en wijst naar politiek: vrijheid van onderwijs

Het CBR stelt in een reactie op de berichtgeving rondom het theorie-examen dat het niets kan doen tegen de louche aanbieders die kandidaten met trucjes laten slagen. Het bureau zegt bekend te zijn met de methode die deze partijen hanteren, maar wijst op de vrijheid van onderwijs die Nederland kent. “Iedereen bepaalt zelf hoe hij zich voorbereidt.”

Het CBR reageert op onderzoek van RTL Nieuws waarin werd aangetoond dat kandidaten op zeer onwenselijke wijze slagen voor het theorie-examen. Aanbieders van spoedcursussen kennen de vragenbank dermate goed dat ze ezelsbruggetjes en trucjes hebben kunnen formeren die goed genoeg zijn om kandidaten in grote getalen te laten slagen.

Aandacht

Dat heeft zeker de aandacht van het CBR, zo laat de instantie weten. Maar het kan niets doen tegen de aanbieders, omdat zij volgens de wetgeving rondom onderwijs gewoon les mogen geven. “Voordat iemand zelfstandig de weg op mag, moet hij slagen voor zijn theorie-examen en moet hij tijdens het praktijkexamen laten zien dat hij veilig rijdt. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat.”

Het CBR zegt daarnaast voortdurend stevig in te zetten op de verbetering van het theorie-examen. Zo zijn er in de afgelopen twee jaar meer dan 1000 nieuwe vragen aan het theorie-examen toegevoegd.

“Onze vragenbanken hebben meer dan 4000 vragen en maandelijks komen er 60 nieuwe vragen bij. Onze afbeeldingen worden vernieuwd en ongewenste ezelsbruggetjes zijn uit het examen gehaald en dat blijven we doen. De antwoordvolgorde wordt automatisch gerandomiseerd. Elke kandidaat krijgt een ander examen dan zijn buurman en bij een herexamen krijgt een kandidaat altijd een ander examen.”

Veel meer examens nodig

Het CBR benadrukt daarnaast de werking van de sweepers, waarmee veel opnamemateriaal dat wordt gebruikt om vragen te registreren wordt herkend. “Ons nieuwe afnamesysteem is afgelopen jaar uitgerold. Nu hebben wij de mogelijkheid om nieuwe moderne methodes van examineren toe te passen, zoals bijvoorbeeld bewegend beeld. Daarmee toetst het theorie-examen nog beter of kandidaten gevaar herkennen en kennis en inzicht hebben in de verkeersregels.”

Het CBR gaat daarnaast nog in op het feit dat het de praktijken erkent en herkent, maar dat het weinig kan. Wel benadrukt het de visie hierop:

“Leerlingen worden trucjes aangeleerd waar, voor het beantwoorden van de vraag, geen theoretische kennis/inzicht meer nodig is. Wij noemen dat ‘niet ethisch gedrag, waarbij de kandidaat trucjes leert i.p.v. theoriestof’.”

“Voordat iemand het rijbewijs waardig is moet hij laten zien dat hij veilig en verantwoord aan het verkeer kan deelnemen. Dat betekent dat je de verkeersregels goed toepast en gevaren uit de weg gaat. In de praktijk zien wij en de rijschoolbranche dat kandidaten die met dergelijke cursussen geslaagd zij voor het theorie-examen veel meer lessen en herexamens nodig hebben om te slagen voor het praktijkexamen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

2 reacties op “CBR kan niets en wijst naar politiek: vrijheid van onderwijs”

Jack Salendang|02.02.16|17:39

CBR kan niets?? Behalve elk jasr de tarieven verhogen eisen voor goedwillende gecertificeerde instructeurs/rijscholen verzwaren/verhogen , gaan ze zich nu natuurlijk weer achter regelgeving verschuilen. Maar de echte sjoemelaars kunnen ze niet aanpakken en de goedwillenden betalen wel weer.

Marijke Kusters|14.02.16|08:27

Enkele jaren terug heb ik ook met deze aanbiedingen gewerkt.
Eigenlijk moet het verboden worden om met zoiets serieus te gaan stunten.
Er zou gewoon een minimum les prijs moet gelden van € 50,- per uur.
Maar ja, rijschoolhouders zijn geen collega’s, het zijn simpelweg concurrenten!!
Dus samen? Dat gaat niet lukken.Helaas.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.