Motorexamen CBR

Een op de negen volwassenen bezit motorrijbewijs

Steeds meer Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders waren op 1 januari 2018 in het bezit van een motorrijbewijs, dat zijn er ruim 35 duizend meer dan vier jaar geleden. Deze cijfers vertalen zich ook door naar het CBR. In 2014 nam het CBR nog veertigduizend motorexamens af, in 2017 waren dit er ruim vijftigduizend.

Het CBS registreert ook meer motorbezitters. Er staan ruim vijfduizend motoren meer geregistreerd dan vier jaar geleden. Vooral 50-plussers bezitten steeds vaker een motor.

Populair bij 50-plussers

Vooral 50-plussers hebben vaker een motorrijbewijs. Het aantal mensen dat in deze leeftijdscategorie het motorrijbewijs heeft, steeg met 8,5 procent. Als het gaat om het bezit van motoren, dan is er een opvallende ontwikkeling te zien bij de 65-plussers: zij bezitten 30 procent meer motoren dan vier jaar geleden. Het is dan ook niet wonderlijk dat de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar het grootst aantal motoren bezit. 77 op de duizend inwoners hebben een motor in de schuur staan.

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV, vindt dit niet wonderlijk. “Volwassenen in die leeftijdscategorie hebben vaak meer te besteden. De kinderen zijn net de deur uit en ze willen een oude hobby weer oppakken.” Volgens Everink is het niet gek dat de leeftijdscategorie 18 tot 30 het slechtst scoort. “Dit is een leeftijdsgroep die nog niet te veel te besteden heeft, en pas aan het begin van hun carrière staan.”

Weinig tweewielers in Randstad

In de Randstad zijn relatief weinig motorrijbewijsbezitters. In Rotterdam en Amsterdam is het motorrijbewijsbezit het laagst van heel Nederland. In de provincies Drenthe en Overijssel is het motorrijbewijsbezit het grootst. Everink stelt: “Dit heeft vaak te maken met de infrastructuur. Op het platteland is het lastiger om met het openbaar vervoer van a naar b te komen. Kinderen moeten al in een vroeg stadium nadenken over het reismiddel.” Everink bekent dat hij op zijn tiende al op een crossmotor zat. “Ja, zo gaat dat op het platteland, daar kun je crossen op de weilanden.”

Hoewel Everink blij is met de ontwikkeling, hoopt hij niet dat het aantal verkeersdoden stijgt. “Motorrijders blijven kwetsbaar. Desondanks betekent de trend wel dat er meer motorrijders op de weg zijn. Dat kan ook betekenen dat automobilisten meer rekening met hen gaan houden.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Een op de negen volwassenen bezit motorrijbewijs | RijschoolPro
Motorexamen CBR

Een op de negen volwassenen bezit motorrijbewijs

Steeds meer Nederlanders hebben een motorrijbewijs. Ruim 1,4 miljoen Nederlanders waren op 1 januari 2018 in het bezit van een motorrijbewijs, dat zijn er ruim 35 duizend meer dan vier jaar geleden. Deze cijfers vertalen zich ook door naar het CBR. In 2014 nam het CBR nog veertigduizend motorexamens af, in 2017 waren dit er ruim vijftigduizend.

Het CBS registreert ook meer motorbezitters. Er staan ruim vijfduizend motoren meer geregistreerd dan vier jaar geleden. Vooral 50-plussers bezitten steeds vaker een motor.

Populair bij 50-plussers

Vooral 50-plussers hebben vaker een motorrijbewijs. Het aantal mensen dat in deze leeftijdscategorie het motorrijbewijs heeft, steeg met 8,5 procent. Als het gaat om het bezit van motoren, dan is er een opvallende ontwikkeling te zien bij de 65-plussers: zij bezitten 30 procent meer motoren dan vier jaar geleden. Het is dan ook niet wonderlijk dat de leeftijdscategorie 50 tot 65 jaar het grootst aantal motoren bezit. 77 op de duizend inwoners hebben een motor in de schuur staan.

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Opleiding bij de KNMV, vindt dit niet wonderlijk. “Volwassenen in die leeftijdscategorie hebben vaak meer te besteden. De kinderen zijn net de deur uit en ze willen een oude hobby weer oppakken.” Volgens Everink is het niet gek dat de leeftijdscategorie 18 tot 30 het slechtst scoort. “Dit is een leeftijdsgroep die nog niet te veel te besteden heeft, en pas aan het begin van hun carrière staan.”

Weinig tweewielers in Randstad

In de Randstad zijn relatief weinig motorrijbewijsbezitters. In Rotterdam en Amsterdam is het motorrijbewijsbezit het laagst van heel Nederland. In de provincies Drenthe en Overijssel is het motorrijbewijsbezit het grootst. Everink stelt: “Dit heeft vaak te maken met de infrastructuur. Op het platteland is het lastiger om met het openbaar vervoer van a naar b te komen. Kinderen moeten al in een vroeg stadium nadenken over het reismiddel.” Everink bekent dat hij op zijn tiende al op een crossmotor zat. “Ja, zo gaat dat op het platteland, daar kun je crossen op de weilanden.”

Hoewel Everink blij is met de ontwikkeling, hoopt hij niet dat het aantal verkeersdoden stijgt. “Motorrijders blijven kwetsbaar. Desondanks betekent de trend wel dat er meer motorrijders op de weg zijn. Dat kan ook betekenen dat automobilisten meer rekening met hen gaan houden.”

Lees ook:

Onderwerpen: ,

Auteur: Willem de Hoog

Willem de Hoog is redacteur bij RijschoolPro.nl en daarnaast rijinstructeur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.