Theoretische WRM-bijscholing mag tijdelijk online vanwege coronamaatregelen

Pixabay

Sinds deze week zijn online theoretische WRM-bijscholingen door het IBKI toegestaan. Lenoir Opleidingen, De VerkeersAcademie en Jongepier Verkeersopleidingen hebben de eerste digitale cursussen alvast erop zitten. En naar volle tevredenheid van zowel instructeurs als de opleiders. Wilko Lenoir van Lenoir: “Instructeurs die vanwege het coronavirus niet lessen, kunnen zo hun tijd nuttig besteden. Als ze straks de weg weer op gaan, dan kan alle tijd in lesuren worden gestoken.”

Theoretische bijscholing via een webinar is sinds deze week door het IBKI toegestaan. Om bevoegd rijinstructeur te blijven en de WRM-pas te verlengen, is het verplicht om iedere vijf jaar zes dagdelen bijscholing te volgen. Het IBKI houdt bij of aan die verplichting wordt voldaan.

Om het voor WRM-opleiders en rijinstructeurs mogelijk te maken online bijscholingen te verzorgen dan wel te volgen, heeft IBKI besloten de zogenaamde webinars voorlopig toe te staan. Deze maatregel geldt in elk geval voor de periode die IBKI nodig acht in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus. Rob Sauvé van IBKI laat weten dat vooralsnog 10 april wordt aangehouden. In eerste instantie werden alleen bijscholingen die al op de planning stonden toegestaan, inmiddels mogen er ook nieuwe cursussen worden ingepland door de opleiders.

Controle

De aanbieder van de bijscholingen moet er voor zorgen dat IBKI, bijvoorbeeld door middel van een toegangscode, online mee kan kijken met de webinar. Daarnaast moet de opleider garanderen dat IBKI tijdens de webinar kan controleren of de cursisten daadwerkelijk de gehele webinar volgen of gevolgd hebben.

Rob Sauvé laat weten te verwachten dat het toestaan van deze online lessen in de toekomst wederom besproken zal worden in de Adviesraad WRM. Wellicht zou een positief advies van deze raad er toe kunnen leiden dat de mogelijkheid er in de toekomst, ook zonder coronamaatregelen, blijft. Daarbij zal dan ook gekeken moeten worden of deze online bijscholingen in de pas lopen met de regelgeving.

Oplossing

Lenoir Opleidigen heeft maandag de eerste bijscholing online gedaan. Dat was Het RVV. Vandaag wordt Faalangst gegeven, met het maximale aantal van vijftien leerlingen. Het grootste deel van de lessen geeft eigenaar Wilko Lenoir zelf. “Er staan aardig wat bijscholingen op de planning en ik verwacht dat de maatregelen om het virus in te dammen nog wel een tijd gaan duren. Dat we het online mogen aanbieden is een mooie oplossing voor ons”, aldus Lenoir. “Nu veel rijscholen tijdelijk de lessen hebben stopgezet, hebben zij de tijd om de bijscholing alvast te doen. Zo kunnen ze als de maatregelen worden afgebouwd alle tijd steken in lesuren waarmee ze weer geld verdienen.”

Inloggen

Door de mogelijkheid om via webinars les te geven, vallen de gevolgen van maatregelen in de coronacrisis voor Lenoir Opleidingen mee. “95 procent van ons aanbod is theorieles. Dat loopt nu dus door.”

De leerlingen zijn net zo enthousiast als de opleider, vertelt Lenoir. “Hoewel sommigen een voorkeur hebben voor klassikaal lessen. Anderen zijn juist blij dat ze kunnen inloggen en vanuit huis de bijscholing kunnen doen.”

Als het digitale lesgeven post-corona blijft toegestaan, is Lenoir voornemens de mogelijkheid te blijven aanbieden. Toch ziet hij ook veel voordelen van klassikaal lessen. “Je mist nu het sociale aspect. In de pauzes wordt er altijd veel gepraat en informatie uitgewisseld. Dat is toch ook heel waardevol.”

Virtueel klaslokaal

Ook De VerkeersAcademie is maandag begonnen met het digitale lesgeven. Het RVV was de eerste webinar. Directeur Gijs Kantelberg is positief. “We pleiten bij het IBKI al langer voor online lesgeven. Ondanks de omstandigheden zijn we blij dat we ermee van start kunnen.”

Wie les volgt bij De VerkeersAcademie komt binnen in een virtueel klaslokaal. De dag begint met een voorstelrondje en controle van alle papieren. Kantelberg: “Er is ruimte voor interactie en niemand heeft reistijd. Op je scherm zie je alles wat nodig is en wat je in een klassikale omgeving ook tot je beschikking hebt. Je ziet de docent, het schoolbord en de handouts.”

“Voor instructeurs is dit een uitgelezen tijd om de bijscholing te doen”, argumenteert Kantelberg. “Als de maatregelen straks versoepeld worden en je gaat weer lessen, dan wil je niet een dag kwijt zijn met bijscholen. Dan wil je zoveel mogelijk lesuren pakken.”

De opleider hoopt dat ook na corona online lessen mogelijk blijft. “De VerkeersAcademie wil hier breder op inzetten in de toekomst. Mensen zijn er klaar voor, dat blijkt nu wel in de praktijk.”

Regelwerk

Bij Jongepier wordt eveneens vanachter de computer lesgegeven. Directeur Simon Jongepier is blij met de mogelijkheid, de opleider maakte in de B-opleiding al gebruik van de digitale leerweg en heeft de middelen in huis om nu snel webinars op te tuigen zodat de lessen door kunnen gaan.

“De organisatie is nog wel rommelig. Het IBKI schuift de datum steeds een week vooruit, we weten niet hoe het gaat lopen met de examens en het is rommelig door al het regelwerk wat erbij komt kijken.” Voor de instructeurs die nu online hun bijscholing kunnen noemt de opleider de mogelijkheid een uitkomst. “De meeste rijscholen staan stil en straks heb je je tijd hard nodig om alle lessen in te halen.”

Het ‘klaslokaal’ van Wilko Lenoir. 

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Theoretische WRM-bijscholing mag tijdelijk online vanwege coronamaatregelen | RijschoolPro

Theoretische WRM-bijscholing mag tijdelijk online vanwege coronamaatregelen

Pixabay

Sinds deze week zijn online theoretische WRM-bijscholingen door het IBKI toegestaan. Lenoir Opleidingen, De VerkeersAcademie en Jongepier Verkeersopleidingen hebben de eerste digitale cursussen alvast erop zitten. En naar volle tevredenheid van zowel instructeurs als de opleiders. Wilko Lenoir van Lenoir: “Instructeurs die vanwege het coronavirus niet lessen, kunnen zo hun tijd nuttig besteden. Als ze straks de weg weer op gaan, dan kan alle tijd in lesuren worden gestoken.”

Theoretische bijscholing via een webinar is sinds deze week door het IBKI toegestaan. Om bevoegd rijinstructeur te blijven en de WRM-pas te verlengen, is het verplicht om iedere vijf jaar zes dagdelen bijscholing te volgen. Het IBKI houdt bij of aan die verplichting wordt voldaan.

Om het voor WRM-opleiders en rijinstructeurs mogelijk te maken online bijscholingen te verzorgen dan wel te volgen, heeft IBKI besloten de zogenaamde webinars voorlopig toe te staan. Deze maatregel geldt in elk geval voor de periode die IBKI nodig acht in de strijd tegen de verspreiding van het Coronavirus. Rob Sauvé van IBKI laat weten dat vooralsnog 10 april wordt aangehouden. In eerste instantie werden alleen bijscholingen die al op de planning stonden toegestaan, inmiddels mogen er ook nieuwe cursussen worden ingepland door de opleiders.

Controle

De aanbieder van de bijscholingen moet er voor zorgen dat IBKI, bijvoorbeeld door middel van een toegangscode, online mee kan kijken met de webinar. Daarnaast moet de opleider garanderen dat IBKI tijdens de webinar kan controleren of de cursisten daadwerkelijk de gehele webinar volgen of gevolgd hebben.

Rob Sauvé laat weten te verwachten dat het toestaan van deze online lessen in de toekomst wederom besproken zal worden in de Adviesraad WRM. Wellicht zou een positief advies van deze raad er toe kunnen leiden dat de mogelijkheid er in de toekomst, ook zonder coronamaatregelen, blijft. Daarbij zal dan ook gekeken moeten worden of deze online bijscholingen in de pas lopen met de regelgeving.

Oplossing

Lenoir Opleidigen heeft maandag de eerste bijscholing online gedaan. Dat was Het RVV. Vandaag wordt Faalangst gegeven, met het maximale aantal van vijftien leerlingen. Het grootste deel van de lessen geeft eigenaar Wilko Lenoir zelf. “Er staan aardig wat bijscholingen op de planning en ik verwacht dat de maatregelen om het virus in te dammen nog wel een tijd gaan duren. Dat we het online mogen aanbieden is een mooie oplossing voor ons”, aldus Lenoir. “Nu veel rijscholen tijdelijk de lessen hebben stopgezet, hebben zij de tijd om de bijscholing alvast te doen. Zo kunnen ze als de maatregelen worden afgebouwd alle tijd steken in lesuren waarmee ze weer geld verdienen.”

Inloggen

Door de mogelijkheid om via webinars les te geven, vallen de gevolgen van maatregelen in de coronacrisis voor Lenoir Opleidingen mee. “95 procent van ons aanbod is theorieles. Dat loopt nu dus door.”

De leerlingen zijn net zo enthousiast als de opleider, vertelt Lenoir. “Hoewel sommigen een voorkeur hebben voor klassikaal lessen. Anderen zijn juist blij dat ze kunnen inloggen en vanuit huis de bijscholing kunnen doen.”

Als het digitale lesgeven post-corona blijft toegestaan, is Lenoir voornemens de mogelijkheid te blijven aanbieden. Toch ziet hij ook veel voordelen van klassikaal lessen. “Je mist nu het sociale aspect. In de pauzes wordt er altijd veel gepraat en informatie uitgewisseld. Dat is toch ook heel waardevol.”

Virtueel klaslokaal

Ook De VerkeersAcademie is maandag begonnen met het digitale lesgeven. Het RVV was de eerste webinar. Directeur Gijs Kantelberg is positief. “We pleiten bij het IBKI al langer voor online lesgeven. Ondanks de omstandigheden zijn we blij dat we ermee van start kunnen.”

Wie les volgt bij De VerkeersAcademie komt binnen in een virtueel klaslokaal. De dag begint met een voorstelrondje en controle van alle papieren. Kantelberg: “Er is ruimte voor interactie en niemand heeft reistijd. Op je scherm zie je alles wat nodig is en wat je in een klassikale omgeving ook tot je beschikking hebt. Je ziet de docent, het schoolbord en de handouts.”

“Voor instructeurs is dit een uitgelezen tijd om de bijscholing te doen”, argumenteert Kantelberg. “Als de maatregelen straks versoepeld worden en je gaat weer lessen, dan wil je niet een dag kwijt zijn met bijscholen. Dan wil je zoveel mogelijk lesuren pakken.”

De opleider hoopt dat ook na corona online lessen mogelijk blijft. “De VerkeersAcademie wil hier breder op inzetten in de toekomst. Mensen zijn er klaar voor, dat blijkt nu wel in de praktijk.”

Regelwerk

Bij Jongepier wordt eveneens vanachter de computer lesgegeven. Directeur Simon Jongepier is blij met de mogelijkheid, de opleider maakte in de B-opleiding al gebruik van de digitale leerweg en heeft de middelen in huis om nu snel webinars op te tuigen zodat de lessen door kunnen gaan.

“De organisatie is nog wel rommelig. Het IBKI schuift de datum steeds een week vooruit, we weten niet hoe het gaat lopen met de examens en het is rommelig door al het regelwerk wat erbij komt kijken.” Voor de instructeurs die nu online hun bijscholing kunnen noemt de opleider de mogelijkheid een uitkomst. “De meeste rijscholen staan stil en straks heb je je tijd hard nodig om alle lessen in te halen.”

Het ‘klaslokaal’ van Wilko Lenoir. 

Lees ook: 

De ontwikkelingen op het gebied van het coronavirus gaan snel en raken de rijschoolsector hard. RijschoolPro houdt een dossier bij over dit onderwerp. 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.