Rijscholen lopen omzet mis door verbod theorie-examens

Foto van CBR

De herstart van theorie-examens door het CBR is cruciaal voor rijscholen. Zolang leerlingen hun theoriecertificaat niet kunnen halen, worden rijlessen uitgesteld. De gemiddelde agenda van een rijschool is nu voor slechts driekwart gevuld. En dat terwijl rijscholen sinds de herstart van 3 maart geen aanspraak meer maken op financiële steun.

Door de lange wachttijden bij het CBR is de gemiddelde agenda van rij-instructeurs slechts voor driekwart gevuld. Bij maar liefst tachtig procent van deze rij-instructeurs blijkt dit te liggen aan het verbod op theorie-examens. Ook de wachttijden voor de praktijkexamens zorgen ervoor dat leerlingen hun lessen uitstellen. Bij ongeveer 3 op de 10 rijscholen zit de agenda vol of overvol, alle andere rijscholen hebben te maken met leerlingen die lessen uitstellen omdat ze nog geen theoriecertificaat hebben en dat betekent omzetverlies. Dit blijkt uit een onderzoek van RijschoolPro over de herstart.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie waarin het kabinet mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigt. Het toestaan van theorie-examens is voor vele rijscholen bepalend.

Wachttijd

In november 2020 stond de wachttijd voor het theorie-examen op gemiddeld 10,4 weken. Met de huidige lockdown daarbij opgeteld is het nog onduidelijk op welke termijn kandidaten weer theorie-examen kunnen doen. Respondenten geven in de enquête van RijschoolPro aan dat er vanaf juli weer plekken te boeken zijn voor nieuwe kandidaten. Wie als particulier een examen wil boeken, kan pas terecht vanaf begin augustus – onder voorwaarde natuurlijk dat deze examens weer opstarten.

Hoe langer de herstart van de theorie-examens duurt, hoe langer de wachttijd en hoe groter het omzetverlies voor rijscholen. Het herstarten van de theorie-examens door het CBR is daarom cruciaal.

Klaar voor de start

Zowel het CBR als de rijschoolbranche staan in de startblokken. “We wachten op teken van het kabinet om de theorie-examens weer te starten. Het plan voor de herstart ligt al klaar”, aldus woordvoerder van het CBR. Branchevereniging FAM heeft afgelopen week overleg gevoerd met het examencentrum over de eventuele herstart. “Zowel de rijschoolbranche als het CBR kunnen de theorielessen en -examens coronaproof aanbieden”, verzekert FAM-voorzitter Roger Keijbeck.

In het onderzoek werd rijscholen gevraagd naar oplossingen voor het inhalen van achterstanden door het CBR. Zij noemden voornamelijk het inzetten van externe locaties: “Neem theorie-examens tijdelijk af in dichte scholen, sportzalen of beursgebouwen.” Deze oplossing wordt nu door de Rijksoverheid voorgesteld aan scholen in het voortgezet onderwijs. Zij kunnen ervoor kiezen om les te geven op externe locaties, zodat meer leerlingen fysiek onderwijs kunnen volgen.

Enquêteonderzoek

De enquête van RijschoolPro werd door meer dan 800 mensen ingevuld. Het merendeel van de respondenten is zelfstandig instructeur, namelijk 77 procent. De rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 medewerkers (15 procent) of 11 tot 100 medewerkers (7 procent). Bijna alle respondenten geven les in de auto, maar ook rijscholen voor andere rijbewijzen zoals de motor, vrachtwagen en bus zijn goed vertegenwoordigd.

Lees ook:

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

6 reacties op “Rijscholen lopen omzet mis door verbod theorie-examens”

Mart Kuiper|23.03.21|09:50

Een stuwmeer van theorie examens hoopt zich nog verder op en ik denk dat we allemaal wel weten wat er gaat gebeuren als dat weer gaat lopen. Dan stroomt het richting de praktijkexamens nog meer door en zijn de wachttijden van dit moment ook niet meer vol te houden.
Een waterbed effect. Haken nu al leerlingen af door de lange wachttijden voor theorie, straks loopt het praktijk ook weer verder uit en is dat misschien zelfs wel een reden om helemaal niet te beginnen.

Mart Kuiper|23.03.21|09:54

Sedert begin Maart bij ons al 12 mensen die na een proefles wel heel enthousiast waren over het motorrijden maar al snel tot de conclusie kwamen dat een rijbewijs in de zomer volstrekt onhaalbaar is en dus dit jaar er niet aan beginnen. Dat waren anders zekere klanten=omzet geweest die we nu mislopen en de vraag is of je ze ooit terugziet. Hoe is het uit te leggen dat theorie cursussen/examens voor beroepsvervoer en bij het IBKI wel door kunnen gaan maar bij het CBR niet. Logica..???

eelke|23.03.21|22:46

studenten die klaar zijn voor het examen moeten nu langer wachten om dat hun theory al meerdere keren is uitgesteld. hoe leg je dat uit?

Youran van Ark|24.03.21|17:37

Zo goed als heel april sta ik weer stil door deze bullshit. Tot zondag @ museumplein

Ron van Maaren|24.03.21|23:39

Ik lees in het artikel geen aanspraak meer op steun? Volgens mij hebben we gewoon recht op NOW en TVL uiteraard wel afhankelijk van het omzetverlies.

william jansen|25.03.21|19:25

dankzij de cofid19 het water aan de lippen voor menige rijschool. gelukkig hebben wij altijd nog het CBR die on helemaal kopje onder duwt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen lopen omzet mis door verbod theorie-examens | RijschoolPro

Rijscholen lopen omzet mis door verbod theorie-examens

Foto van CBR

De herstart van theorie-examens door het CBR is cruciaal voor rijscholen. Zolang leerlingen hun theoriecertificaat niet kunnen halen, worden rijlessen uitgesteld. De gemiddelde agenda van een rijschool is nu voor slechts driekwart gevuld. En dat terwijl rijscholen sinds de herstart van 3 maart geen aanspraak meer maken op financiële steun.

Door de lange wachttijden bij het CBR is de gemiddelde agenda van rij-instructeurs slechts voor driekwart gevuld. Bij maar liefst tachtig procent van deze rij-instructeurs blijkt dit te liggen aan het verbod op theorie-examens. Ook de wachttijden voor de praktijkexamens zorgen ervoor dat leerlingen hun lessen uitstellen. Bij ongeveer 3 op de 10 rijscholen zit de agenda vol of overvol, alle andere rijscholen hebben te maken met leerlingen die lessen uitstellen omdat ze nog geen theoriecertificaat hebben en dat betekent omzetverlies. Dit blijkt uit een onderzoek van RijschoolPro over de herstart.

Dinsdagavond is er weer een persconferentie waarin het kabinet mogelijk versoepelingen van de coronamaatregelen aankondigt. Het toestaan van theorie-examens is voor vele rijscholen bepalend.

Wachttijd

In november 2020 stond de wachttijd voor het theorie-examen op gemiddeld 10,4 weken. Met de huidige lockdown daarbij opgeteld is het nog onduidelijk op welke termijn kandidaten weer theorie-examen kunnen doen. Respondenten geven in de enquête van RijschoolPro aan dat er vanaf juli weer plekken te boeken zijn voor nieuwe kandidaten. Wie als particulier een examen wil boeken, kan pas terecht vanaf begin augustus – onder voorwaarde natuurlijk dat deze examens weer opstarten.

Hoe langer de herstart van de theorie-examens duurt, hoe langer de wachttijd en hoe groter het omzetverlies voor rijscholen. Het herstarten van de theorie-examens door het CBR is daarom cruciaal.

Klaar voor de start

Zowel het CBR als de rijschoolbranche staan in de startblokken. “We wachten op teken van het kabinet om de theorie-examens weer te starten. Het plan voor de herstart ligt al klaar”, aldus woordvoerder van het CBR. Branchevereniging FAM heeft afgelopen week overleg gevoerd met het examencentrum over de eventuele herstart. “Zowel de rijschoolbranche als het CBR kunnen de theorielessen en -examens coronaproof aanbieden”, verzekert FAM-voorzitter Roger Keijbeck.

In het onderzoek werd rijscholen gevraagd naar oplossingen voor het inhalen van achterstanden door het CBR. Zij noemden voornamelijk het inzetten van externe locaties: “Neem theorie-examens tijdelijk af in dichte scholen, sportzalen of beursgebouwen.” Deze oplossing wordt nu door de Rijksoverheid voorgesteld aan scholen in het voortgezet onderwijs. Zij kunnen ervoor kiezen om les te geven op externe locaties, zodat meer leerlingen fysiek onderwijs kunnen volgen.

Enquêteonderzoek

De enquête van RijschoolPro werd door meer dan 800 mensen ingevuld. Het merendeel van de respondenten is zelfstandig instructeur, namelijk 77 procent. De rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 medewerkers (15 procent) of 11 tot 100 medewerkers (7 procent). Bijna alle respondenten geven les in de auto, maar ook rijscholen voor andere rijbewijzen zoals de motor, vrachtwagen en bus zijn goed vertegenwoordigd.

Lees ook:

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

6 reacties op “Rijscholen lopen omzet mis door verbod theorie-examens”

Mart Kuiper|23.03.21|09:50

Een stuwmeer van theorie examens hoopt zich nog verder op en ik denk dat we allemaal wel weten wat er gaat gebeuren als dat weer gaat lopen. Dan stroomt het richting de praktijkexamens nog meer door en zijn de wachttijden van dit moment ook niet meer vol te houden.
Een waterbed effect. Haken nu al leerlingen af door de lange wachttijden voor theorie, straks loopt het praktijk ook weer verder uit en is dat misschien zelfs wel een reden om helemaal niet te beginnen.

Mart Kuiper|23.03.21|09:54

Sedert begin Maart bij ons al 12 mensen die na een proefles wel heel enthousiast waren over het motorrijden maar al snel tot de conclusie kwamen dat een rijbewijs in de zomer volstrekt onhaalbaar is en dus dit jaar er niet aan beginnen. Dat waren anders zekere klanten=omzet geweest die we nu mislopen en de vraag is of je ze ooit terugziet. Hoe is het uit te leggen dat theorie cursussen/examens voor beroepsvervoer en bij het IBKI wel door kunnen gaan maar bij het CBR niet. Logica..???

eelke|23.03.21|22:46

studenten die klaar zijn voor het examen moeten nu langer wachten om dat hun theory al meerdere keren is uitgesteld. hoe leg je dat uit?

Youran van Ark|24.03.21|17:37

Zo goed als heel april sta ik weer stil door deze bullshit. Tot zondag @ museumplein

Ron van Maaren|24.03.21|23:39

Ik lees in het artikel geen aanspraak meer op steun? Volgens mij hebben we gewoon recht op NOW en TVL uiteraard wel afhankelijk van het omzetverlies.

william jansen|25.03.21|19:25

dankzij de cofid19 het water aan de lippen voor menige rijschool. gelukkig hebben wij altijd nog het CBR die on helemaal kopje onder duwt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.