Slagingspercentage CBR flink gedaald tot 50,8 procent

CBR, foto van Promedia

Het gemiddelde slagingspercentage bij het CBR was in juni slechts 50,8 procent. Eind mei was dat nog 54,8 procent, net genoeg om de tussentijdse toets niet af te schaffen. Het examencentrum noemt het huidige percentage zorgelijk, maar zet geen maatregelen in vanwege de gemiddelde wachttijd voor het eerste examen. Deze ligt prima binnen de wenselijke norm van zeven tot tien weken.

Het gemiddelde slagingspercentage voor het eerste praktijkexamen B over de hele maand juni bedraagt 50,8 procent. Het CBR vindt dit zeer jammer en zorgelijk. “Alhoewel het percentage hoger is dan voor Covid-19, is de trend neerwaarts: van 56,3 procent in maart naar 50,8 procent in juni. Maar doordat de reserveringstermijnen eind juni binnen de norm liggen, is er nog geen sprake van het inzetten van aanvullende maatregelen”, verklaart de woordvoerder van het CBR.

De eventuele maatregelen, zoals het afschaffen van de tussentijdse toets, worden pas ingezet als de gemiddelde slagingspercentages voor B-examens niet stijgen en de reserveringstermijnen landelijk onacceptabel hoog zijn.

Reserveringstermijnen

In de week van 12 tot 18 juli waren de landelijke reserveringstermijnen voor het eerste examen gemiddeld 7,1 weken en voor de herexamens 4,5 weken. De termijnen verschillen flink per regio. In Zwolle is er volgens het CBR voor zowel het eerste als het herexamen slechts een wachttijd van één week. In Rotterdam waren de wachttijden afgelopen week het hoogste met elf weken voor het eerste examen en zeven weken voor de herexamens.

Plan van aanpak

Eind mei lag het slagingspercentage op 54,8 procent, hoog genoeg om de tussentijdse toets niet af te schaffen. In het plan van aanpak – dat CBR in maart opstelde om de reserveringstermijn niet de spuigaten uit te laten lopen – stond dat het slagingspercentage van de eerste praktijkexamens eind mei minimaal 54,2 procent moest zijn. Als er meer mensen slagen, hoeven er minder herexamens in te worden gepland en worden de reserveringstermijnen korter. Na de laatste lockdown gold er namelijk een wachttijd van bijna twintig weken voor nieuwe examens.

Het streven is om eind dit jaar een gemiddelde reserveringstermijn van tien tot veertien weken te hebben. Indien dit niet wordt behaald, kan de tussentijdse toets alsnog tijdelijk worden afgeschaft. Dit scheelt jaarlijks 80.000 plekken in de planning van het examencentrum. Als dat niet genoeg oplevert, is de volgende stap het tijdelijk afschaffen van het faalangstexamen en daarna het verhogen van de examenleeftijd naar achttien jaar. Voorlopig lijkt dit plan ver van de baan, omdat de gemiddelde wachttijd nu al binnen het beoogde doel ligt.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.