Lesbord, rijles

Rijschooljaar 2014 in VerkeersPro-berichten

 Het rijschooljaar 2014 op VerkeersPro:

Januari

 • UWV leidde in 2013 tien personen op tot rijinstructeur
  Het UWV zegt in 2013 maximaal tien personen tot rijinstructeur te hebben omgeschoold. Daarnaast zijn vorig jaar zelfs geen nieuwe leer-werktrajecten gestart via het UWV, zo meldt woordvoerder Wessel Agterhof. “Dat zijn hele andere cijfers dan toen de opleiding tot rijinstructeur voor werklozen nog werd gesubsidieerd”, zo stelt hij. Het gaat hierbij echter wel om de landelijke cijfers. Wat gemeentes subsidiëren aan omscholingstrajecten […]
  Lees verder…

Februari

 • Ruimte voor BTW-tarief van 6 procent op rijlessen
  Nederlandse kappers, taxichauffeurs en fietsenmakers rekenen 6 procent BTW over hun diensten. Een rijinstructeur, die een leerling tot een veiliger automobilist opleidt, moet 21 procent BTW afdragen. Binnen de rijschoolbranche is het hoge BTW-tarief al jaren een pijnpunt, te meer omdat de branche zich in zwaar weer bevindt. Maar er is hoop. Want in Italië bijvoorbeeld is het 0 procent-tarief voor de rijschoolhouder een feit. In het Verenigd Koninkrijk hoeven veel ZZP-rijscholen geen BTW af te dragen. En in Ierland vallen rijlessen […]
  Lees verder…

Maart

 • Gemeenten scholen nog mondjesmaat om tot rijinstructeur
  Nederlandse gemeenten hebben in de afgelopen paar jaar nog mondjesmaat werklozen omgeschoold tot rijinstructeurs. Dat blijkt uit een rondgang van VerkeersPro langs diverse grote gemeenten in Nederland. De WW’ers die wél via die weg de branche binnengekomen zijn, hebben niet met een hele groep tegelijk, maar individueel een traject gevolgd, zo wordt gesteld. De meeste gemeenten zeggen op dit moment niet of amper omscholingen voor de  […]
  Lees verder…

April

 • Rijschool laat leerlingen rijlessen volgen in Roemenië
  Een Nederlandse rijschool heeft een spoed-rijopleiding ontwikkeld waarbij leerlingen het grootste deel van de rijlessen volgen in Roemenië.  ”We slaan twee vliegen in één klap”, vertelt initiatiefnemer Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool uit Utrecht. “Leerlingen rijden 3000 kilometer tijdens de trip, zodat ze erg veel rijervaring opdoen. Maar het is vooral héél leuk. De prijs van de opleiding is hetzelfde als van een reguliere opleiding in Nederland. Maar dan  […]
  Lees verder…

Mei

 • Registratie uitslag CBR-praktijkexamen niet waterdicht
  ‘Schrijffouten’ van een CBR-examinator kunnen ervoor zorgen dat gezakte kandidaten onterecht hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou de examinator bij zo’n 140 examenkandidaten per abuis ‘geslaagd’ aangevinkt hebben op het uitslagformulier, waarna de gemeente het rijbewijs onterecht uitgaf. Ook kregen kandidaten naar verluidt een verkeerde categorie op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen […]
  Lees verder…
 • Conceptwet: inleveren WRM-bevoegdheid pas na 8 weken
  In plaats van de huidige termijn van zeven dagen hoeft de rijinstructeur zijn bevoegdheid straks pas na acht weken in te leveren als hij de WRM-praktijkbijscholing niet haalt. Op die manier is er voldoende tijd om vervanging te regelen en een herintrederstraject te volgen. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een concept-wetsvoorstel met wijzigingen voor de WRM dat dinsdag openbaar is gemaakt. Een voldoende voor de eerste praktijkbeoordeling is daarnaast genoeg om het onderdeel af te ronden, zo staat in het […]
  Lees verder…

Juni

 • Afname groei aantal rijscholen door record aan uitschrijvingen
  Het aantal rijscholen dat bij het CBR staat ingeschreven, groeide in 2013 minder snel dan voorgaande jaren. Dit kwam onder andere door een recordaantal van bijna 540 uitschrijvingen. En hoewel het aantal ingeschreven rijscholen jaarlijks nog steeds stijgt, kwamen er vorig jaar in totaal minder rijscholen bij dan in de twee jaren daarvoor het geval was. In 2011 groeide het totale aantal met 10,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2012 bedroeg de stijging 5,8 procent en in 2013 vlakte dat percentage af tot 3,9 procent. Dat blijkt  […]
  Lees verder…

Juli

 • Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot halverwege 2015
  De invoering van het T-rijbewijs wordt met een half jaar uitgesteld. De streefdatum verandert daarmee van 1 januari 2015 naar 1 juli van dat jaar. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “De Eerste Kamer wil eerst nog wat dingen helder hebben, voordat de parlementaire behandeling volledig wordt afgerond. Onder andere het zomerreces maakt dat de originele streefdatum niet meer gehaald kan worden. Er moet de tijd worden genomen om met volledige aandacht naar de uitkomsten te kijken”, zo laat […]
  Lees verder…

Augustus

 • Dramatische daling in slagingspercentages theorie-examen
  Het gemiddelde slagingspercentage voor het theorie-examen B is in de afgelopen dertien jaar met maar liefst 9,2 procentpunten gedaald. Waar het in 2001 nog op 54,1 procent lag, werd in 2013 een gemiddeld percentage van 44,9 geregistreerd. In het eerste half jaar van 2014 is het getal overigens nog verder gezakt. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een gemiddeld slagingspercentage van 44,1 procent genoteerd. In het tweede kwartaal ging het zelfs om niet meer dan 39,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. De meest recente daling wordt […]
  Lees verder…
 • Nog altijd forse toestroom nieuwe rijinstructeurs
  Er komt voorlopig geen einde aan het forse overschot aan rijinstructeurs. Want er komen nog steeds volop nieuwe bij. Er zijn maar liefst 800 nieuwe rijinstructeurs tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2014 geslaagd voor het afsluitende WRM-examen Categorie B Fase 3a,  zo blijkt uit cijfers van IBKI. Terwijl er jaarlijks volgens IBKI slechts 500 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. En dat is slecht nieuws voor bestaande rijscholen. Want er is jaarlijks een forse daling in het aantal rijbewijs-kandidaten, terwijl het aantal rijscholen en rijinstructeurs blijft […]
  Lees verder…

September

 • Lesauto Testdag en Rijschoolbeurs wederom groot succes
  Een evenemententerrein vol nieuwe modellen lesauto’s, en rijinstructeurs en rijschoolhouders uit het hele land. Een Rijschoolbeurs met 28 leveranciers uit de branche, veel drukbezochte workshops en de gloednieuwe Lesauto van het Jaar: de Lesauto Testdag 2014 was dinsdag een feit. Onder meer door de grote belangstelling voor de dag, de vele gesprekken tussen standhouders en bezoekers op de beursvloer en de interesse in de informatie-sessies en discussies, kijkt organisator […]
  Lees verder…

Oktober

 • CBR: nieuw afnamesysteem theorie-examen was hoog nodig
  Met de implementatie van het nieuwe afnamesysteem wordt het theorie-examen niet alleen op een meer hedendaags manier afgenomen, het krijgt ook een frissere uitstraling. Dat stelde CBR-manager Theorie Harold Bekhuis tijdens een workshop op de Lesauto Testdag in Maarssen. “Een héél wat frissere uitstraling mag ik wel zeggen. Het huidige systeem heeft het lang goed gedaan, maar is nu echt niet meer van deze tijd. Verandering was hoog nodig. Iedereen die weet dat er bij ons soms nog met floppy disks gelopen wordt, zal dat […]
  Lees verder…

November

 • CBR praktijk-examen B in vier jaar tijd ruim 22 procent duurder
  Het CBR heeft het tarief voor het praktijkexamen B in de afgelopen vier jaar met ruim 22 procent verhoogd. In 2011 was het examentarief nog 78,40 euro (excl. btw), terwijl er volgend jaar maar liefst 96 euro neergeteld moet worden voor een praktijkexamen voor het autorijbewijs. Het tarief voor vrachtauto-examen ging in die periode met 39 procent omhoog en het AVB-examen voor de motor steeg zelfs met ruim 47 procent. Dit terwijl de gemiddelde inkoopkosten voor het CBR door de inflatie en het vervallen van de mogelijkheid tot het terugvragen van […]
  Lees verder…

December

 • Concurrenten starten procedure tegen Rijscholenkiezer
  Review-websites Rijschoolregister en Klantenvertellen hebben bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu definitief bezwaar gemaakt tegen de Rijscholenkiezer. Aanstaande dinsdag geven de twee ongesubsidieerde concurrenten van de nieuwe rijscholenvergelijker tijdens een hoorzitting toelichting bij de bezwaarschriften die ze hebben ingediend. Daarnaast moeten ze eventuele vragen rond hun klachten beantwoorden. “Wij denken sterk te staan”, zo laat Joost Aanen van Rijschoolregister weten. “De site is er al en er is een hoop geld ingepompt. Maar wij willen via deze weg voorkomen dat er in de toekomst nog meer belastinggeld aan  […]
  Lees verder…

Youtube Video’s

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijschooljaar 2014 in VerkeersPro-berichten | RijschoolPro
Lesbord, rijles

Rijschooljaar 2014 in VerkeersPro-berichten

 Het rijschooljaar 2014 op VerkeersPro:

Januari

 • UWV leidde in 2013 tien personen op tot rijinstructeur
  Het UWV zegt in 2013 maximaal tien personen tot rijinstructeur te hebben omgeschoold. Daarnaast zijn vorig jaar zelfs geen nieuwe leer-werktrajecten gestart via het UWV, zo meldt woordvoerder Wessel Agterhof. “Dat zijn hele andere cijfers dan toen de opleiding tot rijinstructeur voor werklozen nog werd gesubsidieerd”, zo stelt hij. Het gaat hierbij echter wel om de landelijke cijfers. Wat gemeentes subsidiëren aan omscholingstrajecten […]
  Lees verder…

Februari

 • Ruimte voor BTW-tarief van 6 procent op rijlessen
  Nederlandse kappers, taxichauffeurs en fietsenmakers rekenen 6 procent BTW over hun diensten. Een rijinstructeur, die een leerling tot een veiliger automobilist opleidt, moet 21 procent BTW afdragen. Binnen de rijschoolbranche is het hoge BTW-tarief al jaren een pijnpunt, te meer omdat de branche zich in zwaar weer bevindt. Maar er is hoop. Want in Italië bijvoorbeeld is het 0 procent-tarief voor de rijschoolhouder een feit. In het Verenigd Koninkrijk hoeven veel ZZP-rijscholen geen BTW af te dragen. En in Ierland vallen rijlessen […]
  Lees verder…

Maart

 • Gemeenten scholen nog mondjesmaat om tot rijinstructeur
  Nederlandse gemeenten hebben in de afgelopen paar jaar nog mondjesmaat werklozen omgeschoold tot rijinstructeurs. Dat blijkt uit een rondgang van VerkeersPro langs diverse grote gemeenten in Nederland. De WW’ers die wél via die weg de branche binnengekomen zijn, hebben niet met een hele groep tegelijk, maar individueel een traject gevolgd, zo wordt gesteld. De meeste gemeenten zeggen op dit moment niet of amper omscholingen voor de  […]
  Lees verder…

April

 • Rijschool laat leerlingen rijlessen volgen in Roemenië
  Een Nederlandse rijschool heeft een spoed-rijopleiding ontwikkeld waarbij leerlingen het grootste deel van de rijlessen volgen in Roemenië.  ”We slaan twee vliegen in één klap”, vertelt initiatiefnemer Ernest Alvares van Veronica Verkeersschool uit Utrecht. “Leerlingen rijden 3000 kilometer tijdens de trip, zodat ze erg veel rijervaring opdoen. Maar het is vooral héél leuk. De prijs van de opleiding is hetzelfde als van een reguliere opleiding in Nederland. Maar dan  […]
  Lees verder…

Mei

 • Registratie uitslag CBR-praktijkexamen niet waterdicht
  ‘Schrijffouten’ van een CBR-examinator kunnen ervoor zorgen dat gezakte kandidaten onterecht hun rijbewijs ontvangen. In de afgelopen drie jaar zou de examinator bij zo’n 140 examenkandidaten per abuis ‘geslaagd’ aangevinkt hebben op het uitslagformulier, waarna de gemeente het rijbewijs onterecht uitgaf. Ook kregen kandidaten naar verluidt een verkeerde categorie op hun rijbewijs bijgeschreven. Dat blijkt uit een enquête onder ruim 1.000 rijscholen […]
  Lees verder…
 • Conceptwet: inleveren WRM-bevoegdheid pas na 8 weken
  In plaats van de huidige termijn van zeven dagen hoeft de rijinstructeur zijn bevoegdheid straks pas na acht weken in te leveren als hij de WRM-praktijkbijscholing niet haalt. Op die manier is er voldoende tijd om vervanging te regelen en een herintrederstraject te volgen. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een concept-wetsvoorstel met wijzigingen voor de WRM dat dinsdag openbaar is gemaakt. Een voldoende voor de eerste praktijkbeoordeling is daarnaast genoeg om het onderdeel af te ronden, zo staat in het […]
  Lees verder…

Juni

 • Afname groei aantal rijscholen door record aan uitschrijvingen
  Het aantal rijscholen dat bij het CBR staat ingeschreven, groeide in 2013 minder snel dan voorgaande jaren. Dit kwam onder andere door een recordaantal van bijna 540 uitschrijvingen. En hoewel het aantal ingeschreven rijscholen jaarlijks nog steeds stijgt, kwamen er vorig jaar in totaal minder rijscholen bij dan in de twee jaren daarvoor het geval was. In 2011 groeide het totale aantal met 10,1 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2012 bedroeg de stijging 5,8 procent en in 2013 vlakte dat percentage af tot 3,9 procent. Dat blijkt  […]
  Lees verder…

Juli

 • Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot halverwege 2015
  De invoering van het T-rijbewijs wordt met een half jaar uitgesteld. De streefdatum verandert daarmee van 1 januari 2015 naar 1 juli van dat jaar. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Milieu. “De Eerste Kamer wil eerst nog wat dingen helder hebben, voordat de parlementaire behandeling volledig wordt afgerond. Onder andere het zomerreces maakt dat de originele streefdatum niet meer gehaald kan worden. Er moet de tijd worden genomen om met volledige aandacht naar de uitkomsten te kijken”, zo laat […]
  Lees verder…

Augustus

 • Dramatische daling in slagingspercentages theorie-examen
  Het gemiddelde slagingspercentage voor het theorie-examen B is in de afgelopen dertien jaar met maar liefst 9,2 procentpunten gedaald. Waar het in 2001 nog op 54,1 procent lag, werd in 2013 een gemiddeld percentage van 44,9 geregistreerd. In het eerste half jaar van 2014 is het getal overigens nog verder gezakt. In het eerste kwartaal van dit jaar werd een gemiddeld slagingspercentage van 44,1 procent genoteerd. In het tweede kwartaal ging het zelfs om niet meer dan 39,3 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBR. De meest recente daling wordt […]
  Lees verder…
 • Nog altijd forse toestroom nieuwe rijinstructeurs
  Er komt voorlopig geen einde aan het forse overschot aan rijinstructeurs. Want er komen nog steeds volop nieuwe bij. Er zijn maar liefst 800 nieuwe rijinstructeurs tussen 1 juli 2013 en 30 juni 2014 geslaagd voor het afsluitende WRM-examen Categorie B Fase 3a,  zo blijkt uit cijfers van IBKI. Terwijl er jaarlijks volgens IBKI slechts 500 de pensioengerechtigde leeftijd bereiken. En dat is slecht nieuws voor bestaande rijscholen. Want er is jaarlijks een forse daling in het aantal rijbewijs-kandidaten, terwijl het aantal rijscholen en rijinstructeurs blijft […]
  Lees verder…

September

 • Lesauto Testdag en Rijschoolbeurs wederom groot succes
  Een evenemententerrein vol nieuwe modellen lesauto’s, en rijinstructeurs en rijschoolhouders uit het hele land. Een Rijschoolbeurs met 28 leveranciers uit de branche, veel drukbezochte workshops en de gloednieuwe Lesauto van het Jaar: de Lesauto Testdag 2014 was dinsdag een feit. Onder meer door de grote belangstelling voor de dag, de vele gesprekken tussen standhouders en bezoekers op de beursvloer en de interesse in de informatie-sessies en discussies, kijkt organisator […]
  Lees verder…

Oktober

 • CBR: nieuw afnamesysteem theorie-examen was hoog nodig
  Met de implementatie van het nieuwe afnamesysteem wordt het theorie-examen niet alleen op een meer hedendaags manier afgenomen, het krijgt ook een frissere uitstraling. Dat stelde CBR-manager Theorie Harold Bekhuis tijdens een workshop op de Lesauto Testdag in Maarssen. “Een héél wat frissere uitstraling mag ik wel zeggen. Het huidige systeem heeft het lang goed gedaan, maar is nu echt niet meer van deze tijd. Verandering was hoog nodig. Iedereen die weet dat er bij ons soms nog met floppy disks gelopen wordt, zal dat […]
  Lees verder…

November

 • CBR praktijk-examen B in vier jaar tijd ruim 22 procent duurder
  Het CBR heeft het tarief voor het praktijkexamen B in de afgelopen vier jaar met ruim 22 procent verhoogd. In 2011 was het examentarief nog 78,40 euro (excl. btw), terwijl er volgend jaar maar liefst 96 euro neergeteld moet worden voor een praktijkexamen voor het autorijbewijs. Het tarief voor vrachtauto-examen ging in die periode met 39 procent omhoog en het AVB-examen voor de motor steeg zelfs met ruim 47 procent. Dit terwijl de gemiddelde inkoopkosten voor het CBR door de inflatie en het vervallen van de mogelijkheid tot het terugvragen van […]
  Lees verder…

December

 • Concurrenten starten procedure tegen Rijscholenkiezer
  Review-websites Rijschoolregister en Klantenvertellen hebben bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu definitief bezwaar gemaakt tegen de Rijscholenkiezer. Aanstaande dinsdag geven de twee ongesubsidieerde concurrenten van de nieuwe rijscholenvergelijker tijdens een hoorzitting toelichting bij de bezwaarschriften die ze hebben ingediend. Daarnaast moeten ze eventuele vragen rond hun klachten beantwoorden. “Wij denken sterk te staan”, zo laat Joost Aanen van Rijschoolregister weten. “De site is er al en er is een hoop geld ingepompt. Maar wij willen via deze weg voorkomen dat er in de toekomst nog meer belastinggeld aan  […]
  Lees verder…

Youtube Video’s

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.